Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 4 aug 2014 10:51

Ingehaald door de feiten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Bomen groeien niet tot in de hemel, ook niet op de beurs. Correcties horen er bij. Het vervelende is, zij laten zich niet voorspellen. Te veel factoren zijn van tel. Aandelenmarkten klimmen op een muur van zorgen. Onzekerheden halen de rek uit de elastiek.

Vorige week werden beleggers geconfronteerd met slechte bedrijfscijfers, met dalende inflatie in de eurozone, Amerikaanse renteperikelen en geopolitieke zorgen in Gaza en in Oekraïne. Elke factor kan op zich een forse daling uitlokken, maar misschien gaf de default van Argentinië wel de aanzet tot de meest gevraagde correctie ooit. Al maanden roepen beursanalisten dat de markten rijp zijn voor een daling van tien procent of meer.

Sinds de top van 10 juni jl. ging de Duitse DAX met 8,5 procent onderuit. De AEX piekte op 3 juni en noteert inmiddels 5,4 procent lager. De Amerikaanse S&P 500 daarentegen liet nog maar een pluim van 3,8 procent. Tot voor kort was een koersdaling van twee procent geen voorpaginanieuws, maar vorige week donderdag (31 juli) trok het verlies van de S&P 500 alle aandacht naar zich toe.

De angst voor uitgesproken correcties zit diep. De beurskrach van 2007-2008 zit bij beleggers nog vers in het geheugen. De meeste Europese markten zijn de crash nog altijd niet te boven. Ook de DAX niet als je het dividend buiten beschouwing laat. In 2007-2008 dreigden veel banken om te vallen en er ontstond een liquiditeitscrisis. Banken weigerden geld aan elkaar uit te lenen en zijn immer nog karig met kredieten naar het midden- en kleinbedrijf toe. De vertrouwenscrisis onder banken duwde de wereldeconomie in een diepe recessie, waarvan de meeste economieën nog steeds herstellende zijn.

Tot voor de tergende bankencrisis haalde een correctie van twee procent niet eens de voorpagina, maar de voorbije week was het raak. Beleggers zijn al langer in de ban van de Amerikaanse geldpers, maar nu vrezen ze dat de Federal Reserve de rente eerder verhoogt dan de bedoeling was. Immers als het momentum van de Amerikaanse economie aanhoudt, ontstaat er looninflatie en om die de kop in te drukken verhogen centrale bankiers de rente. En hogere rentevoeten worden direct vertaald in lagere koers-winstverhoudingen.

Over k/w’s gesproken, Janet Yellen, de presidente van de Federal Reserve, plaatste op 16 juli al vraagtekens bij de (over)waardering van internet- en biotechaandelen. Maar ja, centrale bankiers zijn geen beleggingsadviseurs. Ook Alan Greenspan, toenmalig bestuursvoorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, waarschuwde eind jaren negentig voor de uitbundige euforie op Wall Street, maar het feest van internet- en biotechaandelen zou destijds nog twee jaar aanhouden.

De vele logische verklaringen voor de jongste correctie ten spijt, op dit ogenblik is het te voorbarig te stellen dat de koersdalingen zullen ontaarden in een gewraakte correctie. Achteraf bekeken speelt het ook geen rol. Misschien was de tijd simpelweg rijp voor een significante koersdaling. Interessant is veel meer de vraag hoe lang en hoe uitgesproken de correctie zal zijn. De koersindex van de Duitse DAX noteert dit jaar alleszins al 6,2 procent in de min, de AEX -0,8 procent en S&P 500 doet +4,2 procent, maar op dit moment is het technisch beeld van de meeste aandelenmarkten nog steeds intact. Echter dat feit op zich, sluit een sluimerende berenmarkt niet uit.  Ivan Snurer