Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 1 jul 2014 11:04

Het grote beleggersdilemma

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

De Bank voor Internationale Betalingen (BIS) levert weer eens stevige kritiek aan het adres van de ECB. De waarschuwende woorden van de BIS zijn zeker niet geheel onterecht. Voor beleggers is het wikken en wegen tussen risico en hoop.

De BIS had al eerder gewaarschuwd dat het ruime monetaire beleid van de ECB Europa van de drup in de regen brengt. De risico’s in het financiële systeem zouden er door worden vergroot, aldus de bank in haar jaarverslag twee jaar terug. De lage rente stimuleert het aangaan van schulden en voorkomt dat schulden worden afgelost. Marktpartijen zijn door de extreem lage marktrente ook aangemoedigd meer risico te gaan nemen.

Bubbels geblazen

De BIS zegt nu dat de ontwikkelingen op de financiële markten niet stroken met de feitelijke economische gang van zaken. Al die monetaire verruiming heeft de Europese economie nog altijd geen vaart gegeven, terwijl de financiële kwetsbaarheid alleen maar verder is toegenomen. De sell-off in de opkomende markten vorig jaar toen de Fed aankondigde zijn steunaankopen af te bouwen is volgens de BIS een goed voorbeeld van de risico’s die ook het Westen loopt.\

Financiering vindt steeds minder plaats via het bankkanaal, maar des te meer via de kapitaalmarkt. Kapitaal heeft echter ook de neiging zich snel terug te trekken bij mogelijk onheil. Daardoor zijn economieën en financiële systemen beweeglijker en dus kwetsbaarder geworden.

Banken minder solide

De BIS stelt verder dat het verdienmodel van banken tanende is, wat zich ook uit in lagere kredietratings. Dat is niet zo’n fraai punt, zo hebben we geleerd van de kredietcrisis. Banken zijn nog altijd een belangrijke schakel in het financiële systeem. Europa heeft dan wel allerlei reddingsoperaties opgetuigd maar of deze afdoende zijn bij echt grote problemen wordt alom betwijfeld. 

Dilemma

Analisten van Theodoor Gilissen delen de zorgen van de BIS. Zij voegen daar aan toe nog wel positief te zijn voor de risicovollere beleggingen op basis van de winstverwachting en het economisch herstel. “Door verminderde aankopen van de monetaire autoriteiten later in het jaar kan de volatiliteit op de markten toenemen”, aldus Theodoor Gilissen.

Zorgen en geloof in de toekomst, dat is feitelijk in een notendop het grote dilemma van beleggers. Er zijn veel brandhaarden, de mondiale economie houdt zich redelijk, maar in welke mate wordt dat ondersteund door goedkoop geld en is het feitelijk niet allemaal gebaseerd op luchtkastelen? Theodoor Gilissen geeft daarop geen antwoord, integendeel.

Genoeg redenen voor beleggers het voorzichtig aan te doen en goed te weten waar in wordt belegd.