Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 27 mei 2014 11:49

Op naar de halfjaarcijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Na de toch wat teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal zullen beleggers geduld moeten hebben tot de halfjaarcijfers in augustus. De verwachtingen zijn redelijk gunstig, maar wel met veel onzekerheden omgeven.

In het algemeen mag worden aangenomen dat het bedrijfsleven in het lopende kwartaal meer de wind in de rug van de economie voelt. Ook zullen kostenbesparingsprogramma’s nog wat meer tot hun recht komen. Daardoor en door de hoge operationele hefboom mag  op een behoorlijke winstontwikkeling gerekend worden.

Wel spelen voor de multinationals nog altijd de negatieve valuta-effecten. De vorige Fed-baas Ben Bernanke sprak in mei vorig jaar voor het eerst over tapering, met alle negatieve gevolgen van dien voor de valuta’s uit opkomende landen. Pas vanaf het derde kwartaal zal op dit punt de vergelijkingsbasis wat eenvoudiger worden.

Amerikaanse bedrijven presteerden over het eerste kwartaal wel grotendeels boven verwachting, maar dat kwam omdat diezelfde verwachtingen vrij laag waren en bedrijven profiteerden van de zachte winter. De winstgroei van gemiddeld 2,1% is niet om over naar huis te schrijven.

Vooruitzichten onzeker

In de tweede jaarhelft wacht het bedrijfsleven qua operationele resultaten een sterke vergelijkingsbasis en moet worden afgewacht of het economisch herstel verder doorzet. Vooralsnog valt de Europese groei maar magertjes uit en is het vooral Frankrijk dat teleurstelt, toch een belangrijk land voor het Europese bedrijfsleven en zeker ook voor de meeste Nederlandse beursfondsen.

Het is derhalve heel goed mogelijk dat bedrijven ondanks een goed tweede kwartaal zich voorzichtig zullen uitlaten over de rest van het jaar. Dat laatste zou best eens een behoorlijk negatieve koersreactie tot gevolg kunnen hebben.

Goede kans dat de verschillen per sector en per bedrijf enorm groot zullen zijn. Vooral de bedrijven die hun kostenstructuur, product- en dienstenarsenaal en afzetkanalen goed op orde hebben, zullen met het nodige optimisme naar de toekomst kijken.

Investeren in verdienmodel

Bij uw beleggingsbeslissingen komt het er derhalve op aan goed te beoordelen in welke mate bedrijven concurrerend zijn. Met andere woorden: hebben zij genoeg geïnvesteerd in hun toekomstige verdienmodel. Voor bedrijven als Aalberts en Kendrion gaat die vlieger waarschijnlijk wel op. Dit soort innovatieve ondernemingen schromen ook niet een kwartaal met een wat tegenvallend winstcijfer op de proppen te komen ten faveure van het rendement op lange termijn.

Beleggers leken in maart en april even wars van groeibedrijven, maar de Amerikaanse Nasdaq heeft tot op heden een goede maand mei gedraaid.

Stabiele aantrekkelijke dividendbetalers en innovatieve groeibedrijven zullen dit jaar blijven outperformen. Wie zich daarmee heeft volgeladen hoeft de komende cijferstroom niet te vrezen en kan ook gewoon blijven zitten als de resultaten wat tegenvallen.


Auteur heeft positie in Kendrion
 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.