Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 6 dec 2013 08:28

Zes ‘oude’ techaandelen voor de lange termijn

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Naast Facebook, LinkedIn, Splunk en Salesforce, zijn er zes techaandelen die elke belegger moet hebben. Zij bezitten volgens de Zwitserse bank UBS het vermogen om zich telkens weer te vernieuwen.

De computersector maakt elke 15 jaar een grote stap voorwaarts. Deze keer is het de overgang van client-server basis naar cloud computing. De transitie van traditionele softwaremodellen naar het internet is een proces dat al langer plaatsvindt, maar cloud computing zorgde wel voor een digitale revolutie.

De geschiedenis leert dat gevestigde bedrijven zelden in staat blijken om adequaat te reageren op baanbrekende innovaties. Niet alleen hebben zij een te grote focus op het bedienen van bestaande klanten, zij vertonen ook de neiging om neer te kijken op onconventionele nieuwkomers die zich niet houden aan de geschreven en ongeschreven regels van de sector. Door hen te onderschatten krijgen de nieuwkomers de kans en de tijd om zonder enige vorm van echte concurrentie de markt te betreden.

Creatieve disruptie

Dat jonge innovatieve bedrijven hun voorgangers van de markt verdrijven is niet nieuw. Joseph Schumpeter zag in de jaren dertig hoe nieuwe ondernemingen door beter te innoveren de gevestigde orde van de markt verdreven en noemde dat proces creatieve dirsruptie.

Cloud computing biedt nieuwe manieren om op eender welke locatie samen te werken. Gezien de snelheid waarmee de digitale innovatie de markt penetreert, wordt het fenomeen ook wel Big Bang Disruption genoemd. Omdat baanbrekende innovaties ten koste gaan van de gevestigde orde, adviseert UBS langetermijnbeleggers om de aandelen van bedrijven die volledig de boot missen, links te laten liggen.

Oude bekenden

In het onderzoeksrapport identificeren de analisten van UBS zes oude bekende techaandelen die wel tijdig op de digitale revolutie hebben ingehaakt en zijn dermate laag gewaardeerd dat je ze haast zou omschrijven als waardeaandelen. Wat ook in het voordeel van de zes spreekt, is het feit dat veel beleggers op korte termijn de invloed van cloud computing overschatten. De trend naar gebruiken in plaats van bezitten is onmiskenbaar, maar klanten hebben ook behoefte aan service en dat is een gebied waar Cisco, EMC, Google, Microsoft, Oracle en Qualcomm groots in zijn.

Cisco Systems Inc

Oorspronkelijk was Cisco vooral gespecialiseerd in routers. Meer dan 80 procent van de basistechnologie rond het internet werd door Cisco ontwikkeld. Tegenwoordig produceert en verkoopt Cisco een grote variëteit aan netwerk(beveiligings)apparatuur.

EMC Corp

Aanvankelijk verkocht EMC kantoormeubilair, nu is het marktleider op het gebied van dataopslag en aanverwante software, netwerken en diensten. EMC concentreert zich in toenemende mate op software voor security, content management en virtualisatie en is op de koop toe aandeelhouder van VMWare (VMW), een cloud softwarebedrijf.

Google Inc

In vergelijking met de andere vijf techies is Google nog een jonkie. Het bedrijf achter zoekmachine Google lanceerde onlangs het sociale netwerk Google Plus. Google is een van de weinige bedrijven waar innovatie als het ware het hoofdbestanddeel is van de strategie.

Microsoft Corp

Microsoft is het grootste softwarebedrijf ter wereld. Het productassortiment strekt zich uit van besturingssystemen en kantoorsoftware voor computers, netwerken en servers. Het bedrijf verkoopt ook computerspellen, mobiele telefoons en randapparatuur voor computers. Microsoft is gebrand op het ontdekken van nieuwe markten en als anderen hen voor zijn, dan volgt een veelal een heuse inhaalslag.

Oracle Corp

Al meer dan dertig jaar is Orcale marktleider in software voor relationele databasesystemen. Na de overname van BEA Systems, PeopleSoft, Siebel en Sun Microsystems zijn zij een van de grootste leveranciers van bedrijfssoftware ter wereld. Innovatie zit Oracle in het bloed en als ze zelf niet kunnen ontwikkelen, dan kopen zij de technologie desnoods via een overname.

Qualcomm Inc

In de wereld van draadloze communicatie is Qualcomm een begrip. Het bedrijf ontwikkelde de digitale communicatietechnologie CDMA en is houder van talrijke patenten. Qualcomm gaf haar CDMA-techniek in licentie aan fabrikanten en telecommunicatiebedrijven en wordt hiervoor royaal vergoed, mede door de opkomst van smartphones en tablets.

NASDAQ Composite

En voor de liefhebbers hieronder de grafiek van de schermenbeurs NASDAQ.

@ Ivan Snurer