Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 24 okt 2013 12:18

Megadeal rond Hes Beheer in de maak

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Het Rotterdamse overslagbedrijf Hes Beheer meldde alweer ruim een maand geleden overnamegesprekken te voeren. Sinds deze week weten we dat het om een private-equity-partij gaat. Inmiddels is Hes zelf ook op de overnametoer. Een grote deal lijkt aanstaande.

Het komt allemaal wat geheimzinnig over. Hes Beheer brengt de buitenwacht langzaam op de hoogte van waar het allemaal mee bezig is. Wie het bedrijf goed volgt weet dat Hes altijd wat gereserveerd is met informatievertrekking. Er is echter altijd sprake van weloverwogen beslissingen door een sterk management dat het bedrijf  zeer succesvol heeft gemaakt.

Vorig jaar zomer passeerde Hes opeens het interim-dividend. Het wilde geld vrijhouden voor mogelijke groeikansen. Het ruime uitkeringspercentage van 50% van de jaarwinst zou behouden blijven. Dat gebeurde ook maar het dividend werd wel in stock betaald. Aandeelhouders hoefden niet lang te wachten. In april van dit jaar kocht Hes de andere helft van de Botlek Terminal voor de overslag van natte bulk, een nieuwe groeipijler onder het bedrijf.

Riverstone Holdings?

Op 13 september liet Hes weten 'kennis te hebben genomen van recente speculaties rond een mogelijk openbaar bod op de aandelen van de vennootschap.’ Het bleef lang stil, totdat de Financiële Telegraaf met de naam van het Amerikaanse private-equityhuis Riverstone Holdings op de proppen kwam. Dit is het beleggingsvehikel van de oud-BP topman Lord Brown dat lange tijd samenwerkte met de bekende investeerder Carlyle en investeerde in de energiesector.

Vorige maand wist Riverstone £550 miljoen (€645 mln) aan toezeggingen binnen te halen voor de beursgang van een eigen investeringsvehikel. Dit fonds zal op 29 oktober in notering gaan en investeren in de energiesector wereldwijd. Het bedrag is voldoende om Hes te kopen. De huidige marktkapitalisatie ligt rond de €405 mln. Hes bevestigde na het Telegraaf-bericht met een private-equity-partij te spreken, maar noemde wederom geen namen.

ATIC Services

Hes publiceerde deze week derdekwartaalcijfers die er niet verkeerd uitzagen. Opvallend was dat het nog diezelfde dag nabeurs met het bericht kwam dat het met ArcelorMittal in gesprek is inzake de overname van diens 78%-belang in het Franse ATIC Services. Hes heeft de resterende 22% in deze logistieke dienstverlener in handen. Hes kocht dit belang in twee delen eind 2012/begin 2013 waarmee het gelijk de belangen in drie van de eigen overslagdeelnemingen opkrikte. Goede kans dat de private-equity-partij waarmee wordt gesproken deze deal tussen Hes en ArcelorMittal graag ziet en het geheel inlijft. ArcelorMittal heeft geld nodig en ATIC Services zal niet kern zijn.

Nog even geduld

We zullen het allemaal verder moeten afwachten. Hes zelf draait goed en lijkt op weg de winst per aandeel van €2,93 over 2012 dit jaar te gaan benaderen. Goedkoop is het aandeel niet (k/w 15) maar voor een strategisch sterk geheel zal toch nog wel wat meer dan de huidige koers van iets boven de €46 betaald moeten worden.  Uitkijken dus naar het volgende onverwachte persbericht over de gesprekken uit de bestuurskamer in de Rotterdamse haven.


Auteur heeft een positie in Hes Beheer