Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 24 okt 2012 08:35

2013 wordt moeilijk beursjaar

0 0 Leestijd ongeveer

In de VS nadert de verkiezingsstrijd zijn einde. Op 6 november trekt Amerika naar de stembus. Daarmee breken voor Wall Street twee mindere beursjaren aan, waarin een grote daling niet kan worden uitgesloten.

Volgens de presidentscyclus zijn ambtsjaren drie en vier van de Amerikaanse president de betere jaren op Wall Street. De S&P 500 heeft de neiging om zwak te presteren tijdens de eerste twee jaar na de presidentsverkiezingen. Dat is immers de periode waarin de pijnlijkste maatregelen worden genomen.

Naarmate de ambtstermijn vordert en de volgende verkiezingen dichterbij komen, laat de zittende president de teugels vieren. Met populaire maatregelen probeert hij zijn blazoen op te poetsen om zijn herverkiezing veilig te stellen.

Over de afgelopen 15 presidentscycli leverden aandelenbeleggingen in de S&P 500 tijdens de eerste twee ambtsjaren gemiddeld slechts 4,8 procent winst op. In het derde en vierde jaar daarentegen gemiddeld 12,2 procent. Dat is ruim twee keer zo veel.

Volgens de theorie van de presidentscyclus is het voor de herverkiezing optimaal om de economie in de eerste twee ambtsjaren af te remmen teneinde de inflatie te temperen en wordt in de tweede helft de groei gestimuleerd om de werkloosheid te drukken.

En warempel tussen 1949 en 2008 nam het bruto binnenlands product in de eerste helft van de ambtstermijn door de bank genomen met 2,8 procent toe en in de laatste twee ambtsjaren gemiddeld met 4,3 procent.

Ook blijkt dat in de eerste twee jaren de werkloosheid toeneemt en in de tweede helft gemiddeld daalt, dankzij de daling in het derde jaar. Verder blijkt ook dat in de eerste twee ambtsjaren de inflatie gemiddeld lager is dan in het derde en het vierde jaar van de ambtsperiode.

De theorie van de presidentscyclus kent zowaar een fundamentele onderbouwing, maar betekent dat ook dat je geld ermee kunt verdienen? De beurs neemt gewoonlijk een voorschot op de economische ontwikkeling en dus gaan in de koersen in het jaar voor de verkiezingen het hardst omhoog, gemiddeld met liefst 18,3 procent, in het verkiezingsjaar met 6,1 procent en in het eerste jaar na de verkiezingen met 3,6 procent.

Aangezien de eurocrisis nog altijd niet opgelost is, de groeivertraging van de Chinese economie groter is dan eerder aangenomen en in de VS hangt de fiscal cliff als het zwaard van Damocles boven de Amerikaanse economie. Aan zorgen geen gebrek.

Volgens marktwaarnemers is het fiscale hangijzer in de VS de grootste bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie. De presidentskandidaten hebben tot dusver hieraan weinig of geen aandacht besteed. De nieuwe president zal en moet de bakens uitzetten voor belastingverhogingen en lagere overheidsuitgaven. Ook Amerika heeft een begrotingsprobleem en torst extreem hoge staatsschulden.

De nieuwe president zal in zijn eerste twee jaren onpopulaire maatregelen moeten nemen. Dat komt gewis op korte of middellange termijn tot uitdrukking in het koersverloop van de S&P 500. 2013 zou best een moeilijk beursjaar kunnen worden.

@IvanSnurer