image description
Opinie Ivan Snurer, 8 jun 2012 09:00

Europees beurskampioenschap voetbal

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

Vandaag start het Europese kampioenschap voetbal met Polen tegen Griekenland. Het moment om onder de deelnemende landen de stemming op de aandelenmarkten te meten.

Vanavond om 18.00 uur spelen Polen en Griekenland in Warschau de openingswedstrijd van het Europese kampioenschap voetbal. Een mooi moment om onder de deelnemende landen de stemming  op de aandelenmarkten te peilen.

De media besteden al enkele dagen volop aandacht aan het Europees kampioenschap voetbal. Vanaf vandaag zal ook de problematiek van de Europese schuldencrisis en economische recessie naar de achtergrond verdwijnen.

Koning voetbal

Drie weken lang regeert koning voetbal. Tot en met de finale op 1 juli in Kiev zullen in heel Europa de ogen gericht zijn op Polen en Oekraïne, de gastlanden van het EK.

Winstpotentieel

Op sportief vlak is Nederland samen met Duitsland, Engeland en Spanje favoriet, maar wat betreft het opwaartse koerspotentieel van de hoofdaandelen is Griekenland torenhoog favoriet.

Door de bank genomen, zouden de beurskoersen van de Griekse hoofdfondsen in de komende twaalf maanden ruwweg moeten verdubbelen.

De vraag rijst in welke mate de taxaties in Bloomberg nog wel actueel zijn. Analisten zijn niet alleen zeer terughoudend met adviesverlagingen, de praktijk leert ook dat banken verzuimen kenbaar te maken dat zij de opvolging van een bepaald aandeel of universum staken. ING en Morgan Stanley zijn een van de weinige spelers die regelmatig communiqués uitsturen met aandelen waarvan de opvolging gestaakt is. Dus als Griekenland buiten beschouwing blijft, dan is qua koersdoel Rusland favoriet. Helaas reikt dataleverancier Bloomberg geen koersdoelen aan voor Oekraïne en Tsjechië.

Waardering

Op waarderingsgrondslagen, waarbij gekeken wordt naar de winst per aandeel, het dividend en het rendement op eigen vermogen, is gastland Oekraïne met een totaalrendement van 48 procent favoriet.

 De gemiddelde koers-winstverhouding en boek/boekwaarde van de Oekraïense hoofdaandelen bedraagt gemiddeld respectievelijk 3,6 en 0,72. Dit impliceert dat rendement op eigen vermogen op 20 procent uitkomt. Hierdoor is de relatieve hoogte van het dividendrendement van ondergeschikt belang aangezien het winstrendement, de reciproque van de koers-winstverhouding alleen al 27,8 procent bedraagt.

Voetbaleconomen

Met het EK voor de deur hebben de economen van ABN Amro net als bij eerdere voetbaltoernooien gekeken welk land vanuit economisch oogpunt het beste kan winnen. Deze keer valt de eer te beurt aan Frankrijk. Een overwinning van les bleus zou voor de Europese economie het voordeligste zijn. Toch denken de economen dat Duitsland de meeste kans maakt om Europees Kampioen te worden. Deze voorspelling weerspiegelt geenszins hun persoonlijke voorkeur.

Als hoofdsponsor van Oranje verdiepen ook de economen van ING zich in voetbal, de belangrijkste bijzaak in het leven. Nederlanders hebben gemiddeld 39 euro per persoon over voor een Europese titel voor Oranje. Voor de Ieren is de titel 295 euro waard, de Tsjechen 14 euro. Uit onderzoek van ING komt naar voren dat Spanje de grote favoriet is. De droomfinale van de Europeanen gaat tussen Spanje en Duitsland. In Nederland denkt men daar heel ander over. Hier te lande hoopt men op een finale Nederland-Duitsland.