image description
Opinie Peter Schutte, 24 mei 2012 11:02

Dividend als bescherming tegen koersgeweld

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

De aandelenmarkten vliegen alle kanten op, maar per saldo glijden de indices weg. Er is dan ook veel financiële ellende in de wereld en de uitweg uit alle problemen is nog altijd niet gevonden. Door te beleggen in dividendaandelen wordt enige bescherming genoten.

In het eerste kwartaal van dit jaar waren het opvallend genoeg de meer cyclische fondsen die de markt outperformden. Beleggers hadden hoop op een herstel van de economie, maar die gedachte is nu toch wel weggeëbd.

De eurozone verliest vaart en besmettingsgevaar naar andere regio's wordt steeds realistischer. Ook China gaat nu in een lagere versnelling, wat onrust geeft omdat China de laatste jaren toch de motor van de wereldeconomie is geweest.

Dividend gewild

De aandacht van beleggers is de laatste maanden weer duidelijk verschoven naar aandelen die een behoorlijk dividend uitkeren. Dat is om meerdere redenen begrijpelijk.

Ten eerste maken deze aandelen nu een inhaalslag ten opzichte van de cyclische, vaak minder ruimhartige dividendfondsen.

Ten tweede stuwt de alsmaar lagere kapitaalmarktrente in kernlanden als de Verenigde Staten en Duitsland de vraag naar aandelen die een stabiel en relatief hoog dividend uitbetalen.

Ten derde zitten we natuurlijk ook middenin het dividendseizoen, de periode waarin de dividenden ook daadwerkelijk op de rekening worden bijgeschreven.

Bescherming

Aan beide kanten van de oceaan zien we de laatste weken dividendaandelen sterk outperformen ten opzichte van de markt als geheel.
De defensief geachte telecomreuzen AT&T en Verizon bijvoorbeeld doen het de laatste tijd erg goed en bieden ook aantrekkelijke dividenden van circa 5%, een veelvoud van het rendement op Amerikaans staatspapier van rond de 1,7%.

Goed doen ook nutsbedrijven het, die als defensief te boek staan en dividendrendementen geven van gemiddeld 4%. Interessant kunnen ook aandelen uit de farmaciesector zijn. Namen als Pfizer en Merck worden genoemd als goede kandidaten. Of voedingsaandelen als McDonald's en Coca-Cola komen in aanmerking.

Brede keus

Doordat steeds meer bedrijven goed bij kas zitten, onder meer omdat zij op hun geld blijven zitten, ontstaat er meer ruimte voor dividendbetalingen en/of inkoop eigen aandelen.

Hierbij zijn het al lang niet meer alleen de defensieve sectoren die vanwege een goede stabiele kasstroom mooie winstuitkeringen doen. Ook cashmachines als Microsoft en Apple laten hun aandeelhouders delen in de gemaakte megawinsten. Op de huidige koers is Apple toch goed voor een dividendrendement van 2% en daar komt nog een aandeleninkoopprogramma bij.

Wees alert

Bij dividendbeleggen is het zaak zeer alert te zijn en alleen die aandelen te selecteren die over de kasstroom beschikken om de uitkering nog lang vol te kunnen houden.

Er zijn helaas genoeg aandelen te vinden waarvoor geldt dat het dividendrendement zo hoog is omdat de koers flink is gedaald. Dat zijn vaak niet de beste beleggingen.

Gelukkig zijn er ook genoeg bedrijven te vinden die wel over de goede kwaliteiten beschikken. Niet zelden gaan van deze fondsen ook nog eens de koers omhoog of doen deze koersen het stukken beter dan de beurs in het algemeen.

Overnamebod

Wees ook niet verbaasd als er op dit soort bedrijven een overnamebod komt. Bedrijven die u interessant vindt vanwege de gunstige kasstroom en uitkering zullen ook in het vizier komen van anderen. Zeker bij deze lage rentestanden. Dan is er nog wel ruimte voor een overnamepremie.

Beursgenoteerd Nederland is de laatste tijd in ieder geval aardig actief op de overnamemarkt. DSM, Accell en TKH om er een paar te noemen. Verder kijkt private equity om zich heen en bundelen deze partijen hun krachten.