Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Stephen Hendriks, 10 okt 2023 16:40

Advieswijziging Linde | Presteert onder alle omstandigheden

0 0 Leestijd ongeveer

Industriële gassenproducent Linde verhoogde recent opnieuw de winstverwachting voor 2023. Het toonbeeld van een bedrijf van topkwaliteit dat echter ook tegen een topwaardering wordt verhandeld.

Eind oktober 2018 fuseerden het Duitse Linde en het Amerikaanse Praxair, twee van de grootste producenten van industriële gassen ter wereld, en gingen onder de naam Linde verder. Dit fusieproject is zowel op de beurs als operationeel een doorslaand succes gebleken. De koers van het ‘nieuwe Linde’ is sinds eind oktober 2018 met 123% gestegen. Daarmee heeft Linde niet alleen veel beter gepresteerd dan de S&P500 Index – die ruim 61% koerswinst heeft geboekt – maar heeft het fusiebedrijf ook de twee grote concurrenten Air Liquide (+79%) en Air Products (85%) ruim verslagen.

Linde heeft de afgelopen vijf jaar ook operationeel boven verwachting goed gepresteerd. De operationele winstmarge lag in het eerste kwartaal van 2019 nog op ‘slechts’ 17,7% maar is inmiddels opgelopen tot 27,9%. De winst per aandeel is de afgelopen vier jaar vrijwel verdubbeld van – pro forma – $6,19 in 2018 tot $12,29 in 2022. Dat is gemiddeld bijna 19% per jaar.

Linde blijkt onder zeer uiteenlopende macro-economische omstandigheden prima te kunnen presteren. Dat werd nog maar eens duidelijk bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. De industriële gassenproducent boekte een autonome omzetgroei van 6% tot $8,2 mrd. De samenstelling van die autonome groei was opvallend. Voor het derde kwartaal op rij daalde het verkochte volume van de verschillende industriële gassen licht. Maar Linde vangt de lagere volumes moeiteloos op met stevige prijsstijgingen.

Dat wordt nergens zo duidelijk als in de divisie Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Hier liepen de volumes met 4% terug, vooral in het Europese zogeheten ‘on-site’ segment. Dit segment levert de grootste hoeveelheden industriële gassen uit productiefaciliteiten die in de buurt van bijvoorbeeld staalfabrieken of raffinaderijen worden gebouwd. Klanten van Linde hebben in de regel een afname- of betaalverplichting (‘take-or-pay’) waardoor lagere volumes niet direct tot lagere omzet en operationele winsten leiden. Bovendien was Linde in staat de prijzen in Europa met liefst 11% te verhogen, waardoor de operationele winstmarge in de EMEA-divisie tot een ongekend hoge 29,2% kon stijgen.

Winstverwachting

Het tempo van de prijsstijgingen zal afnemen, maar tot in het volgende jaar zal Linde de prijzen nog verder laten stijgen. De sterke prijsstijgingen in het tweede kwartaal zorgden voor een beter dan verwacht operationeel resultaat, wat weer tot een beter dan verwachte winst per aandeel van $3,57 (+15%) leidde. Dit jaar zal de winst per aandeel dan ook opnieuw flink stijgen. Linde verhoogde na het sterke tweede kwartaal de winstverwachtingen voor heel 2023. Het bedrijf ging eerder uit van een winst per aandeel van $13,45-13,85 maar rekent nu op $13,80-14,00. Dat is een toename van zo’n 13% ten opzichte van 2022. Nieuw in de vooruitzichten is dat Linde voor het bereiken van de bovenkant van deze bandbreedte niet meer uitgaat van een verbetering van de macro-omstandigheden in de rest van het jaar. De onderkant van de bandbreedte van de afgegeven winstprognose is gebaseerd op lagere economische groei en dalende verkochte volumes.

De uitstekende operationele gang van zaken en de fraaie koersontwikkeling roepen de vraag op wat er nog van het bedrijf en het aandeel verwacht kan worden. Een stijging van de winst per aandeel met jaarlijks gemiddeld 19%, zoals in de periode 2019-2022, is de komende jaren niet meer haalbaar. Een deel van deze winststijging was immers het gevolg van de behaalde fusievoordelen waarvan een groot deel al is gerealiseerd. Niettemin ziet Linde nog steeds kansen om de operationele winstmarge met jaarlijks dertig tot vijftig basispunten te verhogen en ongeacht de economische omstandigheden de winst per aandeel met jaarlijks zeker 10% te laten toenemen.

In de toelichting op de tweedekwartaalcijfers legde topman Sanjiv Lamba uit hoe deze doelstelling behaald moet worden. Lamba rekent op een bijdrage van vier tot zes procentpunt aan de verwachte winst per aandeel-groei van de bestaande activiteiten; de lopende contracten die Linde heeft afgesloten voor de levering van industriële gassen en oplevering van volledige productiefaciliteiten. Mochten de verkochte gasvolumes weer stijgen dan lopen ook de kosten iets op maar die worden door efficiencyverbeteringen opgevangen, zo verwacht Lamba.

Naast de aanhoudende groei van bestaande activiteiten moet het orderboek (van nu $7,8 mrd) voor een bijdrage van een tot drie procentpunt aan de verwachte groei van de winst aandeel zorgen. Ongeveer 41% van het orderboek bestaat uit projecten rondom duurzame energie. Linde ziet kansen voor projecten op dit gebied ter waarde van $50 mrd en verwacht de komende jaren investeringsbeslissingen voor $9-10 mrd daarvan te nemen. Het duurt uiteraard wel enige tijd voordat deze grootschalige projecten aan de winst gaan bijdragen (zie kader).

OCI-project vraagt geduld
Linde ziet de grootste mogelijkheden voor schone energieprojecten in industriële toepassingen. Een voorbeeld is de begin februari aangekondigde investering van $1,8 mrd in een productiefaciliteit die kunstmestproducent OCI onder meer van ‘blauwe’ waterstof – waarbij de vrijgekomen CO2 wordt afgevangen en opgeslagen – moet voorzien. Het duurt 18 tot 24 maanden voordat de investeringsbeslissing wordt uitgevoerd. Volgens Deutsche Bank zal het OCI-project dus pas vanaf 2025 aan de winst per aandeel van Linde bijdragen. De bank rekent op een winstbijdrage van $0,45 aan de voor 2025 verwachte w.p.a. van $17,00.

Balans

Inkoop van eigen aandelen is de derde poot onder de groeiprognose voor de winst per aandeel. Linde verwacht een bijdrage van deze aandeleninkoop van zo’n twee procentpunt. De balans en de ontwikkeling van de free cash flow bieden ruimte genoeg voor aandeleninkoop. Over de eerste zes maanden van dit jaar behaalde Linde een operationele cash flow van $4,1 mrd. Daarvan is $1,2 mrd uitgegeven aan onderhoudsinvesteringen, waardoor een free cash flow van $2,9 mrd resteert. Daarvan is ruim $1,2 mrd aan dividend en $1,9 mrd aan inkoop van eigen aandelen uitgegeven. De industriële gassenproducent besteedde daar bovenop nog eens $1,3 mrd aan investeringen in groeiprojecten. De balans laat met een verhouding tussen netto-schuldpositie en ebitda (operationele winst voor afschrijvingen en amortisatie van immateriële activa) van 1,3 zowel groei-investeringen als aandeleninkoop toe.

Advies aandeel Linde naar ‘houden’

Na het sterke tweede kwartaal verhoog ik mijn winsttaxatie voor het lopende jaar van $13,30 naar $13,95 en voor volgend jaar van $14,20 naar $15,20. Daarmee komt de koers-winstverhouding van Linde op 26,5 voor 2023 en 24,3 voor 2024. Dat is bijna exact dezelfde waardering als vier jaar geleden. Destijds rechtvaardigde ik het koopadvies met het vooruitzicht op zeer stevige winstgroei, die Linde ook heeft waargemaakt.

De komende jaren kan de operationele winstmarge nog verder verbeteren maar niet met de 3,5 procentpunt die dit jaar is behaald. Ook de winstgroei zal aanhouden, maar in een iets lager tempo dan de afgelopen jaren en dat geldt ook voor de dividendgroei. Voor beleggers met een horizon van meerdere jaren blijft Linde koopwaardig. Op een termijn van twaalf maanden lijkt het koerspotentieel voor het aandeel Linde beperkter dan de afgelopen jaren, waardoor ik het advies voor deze termijn naar ‘houden’ terug breng.

Linde populairst onder analisten
De sector industriële gassen wordt gedomineerd door Linde, Air Liquide en Air Products. Over de afgelopen twaalf maanden hebben Linde en Air Liquide bijna twee zo veel koerswinst geboekt als Air Products. Onder analisten is Air Products dan ook het minst populair; slechts 58% van de analisten die het aandeel volgen, geeft een koopadvies tegen 67% voor Air Liquide en 82% voor Linde. Dit tweetal staat dan wel bij twee analisten op ‘verkopen’, terwijl Air Products geen enkel verkoopadvies heeft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ