Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 23 jan 13:48

Procter & Gamble | Instabiliteit winstgevendheid reden tot zorg

0 0 Leestijd ongeveer

Zorgen over een versnellende volumedaling wegen bij Procter & Gamble (PG) zwaarder dan een bescheiden organische omzetgroei. 

De omzet van Procter & Gamble is in de laatste drie maanden van 2022 met 1% gedaald naar $20,8 mrd. Die terugval wordt veroorzaakt door valuta-effecten. Op organische basis tekende zich een stijging van 4% af. De onderliggende samenstelling van die groei wekt echter enige zorgen. Het consumentenbedrijf wist hogere kosten goed door te berekenen.

De gemiddelde verkoopprijs lag 10% hoger dan een jaar eerder. Drie maanden eerder was dat nog 9%. Daar staat tegenover dat het verkoopvolume met 6% daalde. In het voorgaande kwartaal lag die terugval nog op 3%. Die beweging wijst erop dat steeds meer klanten overschakelen naar goedkopere alternatieven voor de merkproducten van PG.

Op korte termijn heeft dat effect nauwelijks impact op de resultaatontwikkeling. Dankzij de prijsverhogingen kon de omzetverwachting voor het boekjaar dat eind juni afloopt zelfs iets omhoog. In plaats van op een daling van 1-3%, stevent de onderneming nu af op gelijkblijvende inkomsten. De koersdaling van ruim 2% wijst erop dat beleggers vooral oog hadden voor de snelheid waarmee de vaste klantenbasis afkalft.

Conclusie

Eerder dit jaar gaf de hoge waardering de doorslag om het houdadvies niet te verhogen. Deze keer is de stabiliteit van de onderliggende winstgevendheid een belangrijk argument om het advies niet te verlagen. Hoewel de winst per aandeel in het afgelopen kwartaal met 4% daalde naar $1,59, stevent PG over het hele boekjaar af op een groei van circa 4%.

Aandeel P&G op ‘houden’

Het dividendrendement van 2,6% en een bescheiden groei van de winst per aandeel maken het de moeite waard om het aandeel ondanks de hoge waardering (k/w 24,4) vast te houden en af te wachten of het de onderneming lukt om met innovatie of een ander prijsbeleid de volumedaling weer om te draaien richting groei.

Aandeel Procter & Gamble Kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!