Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 1 dec 2022 17:05

Beurs & Economie | Harde data laten zachte kant zien

0 0 Leestijd ongeveer

Dit jaar laten de economische cijfers in de VS en de eurozone een opvallend beeld zien. ‘Harde’ data blijven redelijk liggen terwijl de ‘soft’ data zoals sentimentsindicatoren al een bijna een jaar lang verslechteren.

‘Unhedged’ is in mijn optiek een van de betere beleggingscolumns in de Engelstalige media. Robert Armstrong van de Financial Times is verantwoordelijk voor deze dagelijkse en interessante blik op de financiële markten. Begin deze week verbaasde Armstrong zich over de scherpe stijging van de aandelen uit de sector Industrie. Sinds eind september is de S&P500 Industrials Index namelijk met bijna 20% gestegen, alleen de energiesector (+23,4%) deed het nog net iets beter. De stijging van de Amerikaanse industrie-aandelen was bijna twee zo groot als die van de S&P500 Index.

Bovendien, zo merkte hij op, was het niet een klein groepje aandelen dat deze sectorindex op sleeptouw nam maar werd de stijging breed gedragen. De tien sterkste stijgers uit de 71 aandelen tellende S&P500 Industrials Index boekten sinds eind september koerswinsten van 26 tot 42%. Deze top-tien van industrie-aandelen is, zoals Armstrong ook al constateerde, zeer gevarieerd. Vliegtuigbouwer Boeing (+41,9%) voert de lijst van winnaars aan, maar ook Caterpillar (mijnbouw), Deere (landbouw), Johnson Controls (gebouwenbeheer) en industrieel conglomeraat General Electric staan op winsten van meer dan 30%.

Europa

De ‘Unhedged’-column keek niet naar Europa maar ook hier presteren industrie-aandelen goed, al is het verschil met de brede beursindex wat minder groot dan in de VS. Sinds eind september is de Stoxx Europe Industrial Goods & Services Index met 17,5% gestegen. Dat is 4,5 procentpunt meer dan de brede Stoxx Europe 600 Index. Ook in Europa blinkt een breed scala aan industrieconcerns uit, onder aanvoering van Alstom (treinen, metro’s en andere spoorinfrastructuur) dat sinds eind september op een koerswinst van 46% staat. Maar ook Beijer Ref (distributeur van onder meer airco-systemen en warmtepompen), CNH Industrial (landbouwvoertuigen), Daimler Truck (vrachtwagens) en conglomeraat Siemens staan 30% of meer in de plus.

De koersstijging van de cyclische industrie-aandelen oogt vreemd in het licht van de door veel economen voorziene recessie. Armstrong kan daar naar eigen zeggen geen sluitende verklaring voor geven. Misschien lopen de industrie-aandelen vooruit op de positieve ‘nowcast’ bbp-prognose voor de VS van de Federal Reserve Bank van Atlanta voor het vierde kwartaal. Ook is de lange rente de afgelopen weken gedaald, maar deze staat op bijna precies hetzelfde niveau als eind september. Of misschien is er gewoon sprake van sectorrotatie, aldus Armstrong.

Sentiment

Dat neemt echter niet weg, aldus de Financial Times-commentator, dat de koersbeweging van de industriebedrijven tegengesteld is aan de inkoopmanagersindex van de nieuwe orders in de VS. Die index daalde de afgelopen maanden namelijk stevig. Inkoopmanagersindices, en andere sentimentsindicatoren die bijvoorbeeld het consumentenvertrouwen meten, zijn zogeheten ‘soft data’. Dit jaar is er iets merkwaardigs aan de hand met die soft data, constateert HSBC. Zowel in de VS als in de eurozone zijn deze data namelijk steeds iets slechter dan economen hadden verwacht.

Harde economische data – zoals bbp-groei, industriële productie en werkloosheid – vallen voornamelijk beter uit dan de gemiddelde economen-verwachting. Dat de verrassingsindices van harde en zachte economische data niet helemaal parallel lopen is niet ongebruikelijk, maar het gat tussen beide datareeksen in de VS is nu best groot en groeiende, zo blijkt uit data van HSBC. Vrijwel alle vooruitlopende economische indicatoren van de bank wijzen bovendien op een groeivertraging van de wereldeconomie. Dat – cyclische – aandelen de afgelopen twee maanden desondanks hard zijn opgelopen laat onaangenaam veel ruimte voor teleurstellingen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!