Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opties Hildo Laman, 17 aug 12:43

Optietip 284 | Butterfly op Alphabet

0 0 Leestijd ongeveer

De nieuwe optietip is een butterfly op het aandeel Alphabet. Verder updates over de optietips op de ETF's GLD en SPY en op de Nederlandse aandelen NN Group en Unibail.

Het aandeel Alphabet (GOOGL) is in een maand tijd met zo’n 10% opgelopen, van ongeveer $110 naar meer dan $120. Maar het staat nog altijd bijna 20% onder de piek van afgelopen november (bijna $150). De waardering van het aandeel is nu lager dan die van de S&P 500-index. De gemiddelde k/w van deze index op basis van de winstschatting voor 2023 is ongeveer 19, terwijl dat voor Alphabet iets meer dan 17 is. En dat terwijl Alphabet al jaren harder dan gemiddeld groeit en een veel betere balans heeft dan het doorsnee bedrijf in de S&P. Een verklaring is de angst dat overheidsingrijpen het verdienmodel van Alphabet zal verpesten.

Wekelijks de optietips en updates ontvangen via WhatsApp? | Klik dan hier

Maar paniek is meestal een slechte raadgever. En op deze waardering hoeft de winst ook niet met 30% per jaar te groeien om het aandeel interessant te maken. Ik open een nieuwe butterfly op dit aandeel. Er staat er nog een open (optietip 270), maar de kansen daarvan zijn niet zo heel groot meer. Nieuwe ronden, nieuwe kansen.

Optieconstructie op het aandeel Alphabet

Koop de GOOGL jun23 150 call één keer voor ongeveer $5,25, verkoop de GOOGL 170 call twee maal voor ongeveer $2,15 per stuk en koop de GOOGL 190 call één keer voor ongeveer $0,95. De prijzen zijn schattingen, op het moment van schrijven is de Amerikaanse beurs nog gesloten. Later zal ik de gerealiseerde prijs laten weten. Op basis van deze schattingen is de totale prijs $1,90 (5,25-2,15-2,15+0,95=1,90).

De contractgrootte is 100, dus de inleg is $190. Dat is meteen het maximaal te verliezen bedrag. Het advies is om deze butterfly in één gecombineerde transactie uit te voeren. Met de Alphabet-aandelen met fondscode GOOG (klasse C) kan dezelfde positie worden opgezet, voor wie dat wenst.

Alphabet jun23 150/170/190 call butterfly
Koop 1 x GOOGL jun23 150 call $5,25
Verkoop 2 x GOOGL jun23 170 call $2,15
Koop 1 x GOOGL jun23 190 call $0,95
Contractgrootte 100
Expiratiedatum vrijdag 16 juni 2023
Risicoschatting gemiddeld
Maximale winst $1810
Maximaal verlies $190

Updates

Het gewogen gemiddelde rendement is nu 30,4%. Rekenkundig is het gemiddelde 52,9%. Vooral de Amerikaanse beurs is de afgelopen week aardig hersteld. De AEX is blijven hangen rond 725/730 punten. Hogere koersen zijn gunstig voor de meeste optietips. Maar de volatiliteitswaarde in opties is aan het zakken. Dat is voor openstaande posities weer een minpunt. Maar per saldo zal een verder herstel positief uitpakken voor veel optietips, vooral voor de meer recente optietips. Of dat verdere herstel er komt de komende maanden is de vraag. Het begin is in ieder geval ingezet.

GLD

De callspread op de goud-ETF GLD (optietip 268) is nog maar een paar dubbeltjes waard. De prijs van goud is sinds de opening van deze positie gedaald in plaats van de gewenste stijging. Er zijn nog zo’n vijf maanden te gaan tot expiratie van deze spread. Het zou natuurlijk kunnen dat de goudprijs tientallen procenten stijgt in enige maanden. Maar ik reken daar niet op. Als de goudprijs de komende maanden stijgt en de spread een waarde krijgt van bijvoorbeeld $0,50, dan wil ik verkopen.

NN

De NN Group call (optietip 266) is flink wat waarde kwijtgeraakt door de koersdaling van het aandeel de afgelopen paar weken. Er zijn nog ongeveer vier maanden te gaan tot de expiratie van deze call. Dat is aardig wat, maar de koers zal ook nog met bijna 20% moeten stijgen voordat de call intrinsieke waarde krijgt. Ik wil daarom de komende tijd uitkijken naar een moment om deze call te verkopen. Ik denk op dit moment aan een verkoopprijs van €1,00.

SPY

De butterfly op de S&P ETF SPY (optietip 280) is in ruim een maand tijd al flink in waarde gestegen. De waarde was dinsdag ongeveer $3,25, het dubbele van de aankoopprijs ($1,60). Dat is leuk, maar geen reden om aan verkoop te denken. De resterende looptijd is zo’n tien maanden. Bovendien is de koers van de SPY (ongeveer $428) nog zo’n 10% onder de ondergrens van de butterfly. De maximale waarde ($25) ligt ook ver boven de huidige waarde. Ik verwacht niet dat die maximale waarde behaald zal worden, maar er is wel potentie voor een flink hogere waarde. Aan de andere kant kan de waarde niet verder zakken dan $0. De verhouding tussen potentie en risico is naar mijn mening goed genoeg om gewoon te blijven zitten.

Voor de SPY butterfly die in december afloop (optietip 263) ziet het er minder goed uit. De kans is niet bijster groot dat de SPY met meer dan 20% zal stijgen in vier maanden tijd. De huidige waarde stelt niet veel voor (ongeveer $0,15). Zeker na aftrek van de transactiekosten levert verkoop zo weinig op, dat er net zo goed gewacht kan worden met deze positie. Als de recente stijging nog een tijd doorzet, kan er misschien nog iets van $0,50 of zelfs $1,00 gevangen worden voor de butterfly.

Unibail Rodamco Westfield

De callspread op Unibail (optietip 249) heeft nog maar een maand te gaan tot expiratie. De kans is wel erg klein dat de callspread nog iets gaat opleveren. Maar verkoop levert niets op, dus kan er net zo goed gewacht worden. Als er dan een wonder plaatsvindt, kan het nog altijd iets leuks worden. Daar ga ik niet vanuit, het meest waarschijnlijke is dat deze spread geruisloos en waardeloos uit de boeken verdwijnt.

Blijf ook op de hoogte via Twitter: @HildoLaman

Tussenstanden: (in €, doorgehaald is gesloten)

221. ING call -46
239. MT calendar -130
240. AEX butterfly -265
244. ABN call -67
247. PHIA calendar -51
249. URW callspread -119
251. UN call -38
257. AP calendar -199
259. DSM butterfly -138
260. Bayer call -16
261. AEX butterfly -135
262. IMCD butterfly -33
263. SPY butterfly -103
264. ASL butterfly -170
265. AMG calendar -106
266. NN call -59
267. AEX 1-bij-2 spread -265
268. GLD callspread -101
269. QQQ butterfly -65
270. GOOGL butterfly -90
271. VPK calendar -54
272. AEX butterfly -114
273. AEX 1-bij-2 spread 91
274. BES callspread -48
275. RD call -42
276. PHIA call -39
277. MU butterfly 31
278. RAND Calendar 27
279. ARC callspread 49
280. SPY butterfly 181
281. AEX butterfly 78
282. PRX calendar -26
283. PLT calendar 23

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!