Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Drie inflatiewinnaars | Aandelen die profiteren van geldontwaarding

0 0 Leestijd ongeveer

Hoge prijzen zijn voor sommige bedrijven geen hindernis, maar juist een aanjager van uitstekende resultaten. Desondanks staan niet alle aandelen die van inflatie profiteren op recordhoogtes.

Angst voor inflatie houdt menig belegger wakker. De prijzen zijn hard gestegen, maar belangrijker nog is de vrees dat die hoge inflatie zal aanhouden. Door de oorlog in Oekraïne is die zorg alleen maar groter geworden.

Er zijn bedrijven die juist profiteren van die hogere prijzen. Het gaat dan vaak om bedrijven die grondstoffen produceren of verwerken. De vaste kosten van deze bedrijven zijn meestal relatief hoog, maar inflatie heeft op de korte termijn geen invloed op deze kosten. Een mijn of een staalfabriek die er al staat, wordt niet duurder door inflatie, maar de producten die eruit komen wel. De aandelen van dit soort bedrijven zijn daarom de laatste tijd al opgelopen.

Opmerkelijk is dat de waardering van sommige van die aandelen desondanks bijzonder laag is. Een mooi voorbeeld is US Steel (fondscode: X). Op basis van de winst per aandeel (wpa) van ’21 is de k/w 2,1. En dit is niet het enige aandeel waarvan de k/w (ver) onder de 10 ligt.

Duurzaamheid
Een factor die mogelijk ook een rol speelt bij de lage waardering van bepaalde aandelen, vooral aandelen gerelateerd aan grondstoffen, is duurzaamheid. Het winnen en verbruiken van veel grondstoffen strookt niet met de klimaatdoelstellingen die internationaal afgesproken zijn. Vanuit beleggingsoogpunt is het goed om de lange termijn voor ogen te houden. Veel bedrijven zullen op de lange termijn hun werkwijze moeten aanpassen. Hoe en wanneer dat precies zal gebeuren is voor een groot deel nog onduidelijk. Naast de onzekerheid rond die transitie is er nog het probleem dat er een groep beleggers is die uit principe niet in bepaalde aandelen wil beleggen. Minder (potentiële) kopers betekent vaak lagere waarderingen. Maar olie- en gasaandelen doen het nu al een tijd goed, dus duurzaamheid hoeft niet te betekenen dat bepaalde aandelen niet kunnen stijgen.

Inflatie verschillende niveau’s

Een verklaring voor de bijzonder lage waarderingen van sommige inflatiewinnaars ligt voor de hand: beleggers geloven niet dat de vette tijden blijven voortduren. Dat wordt duidelijk als de analistenverwachtingen voor dit jaar en daarna bekeken worden. Maar als de resultaten inderdaad minder gaan worden, zou de toekomstige inflatie dan ook niet lager komen te liggen?

Er lijkt een verschil te zijn tussen wat er op macroniveau wordt verwacht (hoge inflatie en dus renteverhogingen) en op microniveau (dat hoge winsten door hoge prijzen zullen verdwijnen). Dat geeft beleggers de mogelijkheid om spreiding in de portefeuille aan te brengen. Als de inflatie zakt, zal de markt als geheel daar waarschijnlijk van profiteren. Als de prijzen daarentegen hoog blijven, zal dat voor bepaalde bedrijven aanhoudend goede resultaten kunnen betekenen.

In de twee tabellen staan aandelen die op basis van de geschatte winst per aandeel voor dit jaar een k/w hebben van minder dan 8. De lijst is niet uitputtend. Bedrijven die grondstoffen verwerken, zoals staal en chemie, zijn sterk vertegenwoordigd. Opvallend is ook het aantal huizenbouwers. Op veel plekken is er behoefte aan nieuwe huizen, en de huizenprijzen liggen hoog. Maar het lijkt er sterk op dat beleggers bezorgd zijn over de hoge kosten (hout, staal, cement etc.) voor de bouwers. Een jaar geleden was ik enthousiast over de huizenbouwers en ik ben nog steeds positief over deze aandelen. Zolang de vraag groot blijft, zullen de hoge kosten geen groot probleem blijken.

inflatiebestenidge aandelen

Inflatie geen garantie voor stijging

Ik heb drie aandelen geselecteerd waarvan ik verdere koersstijging verwacht als de prijzen hoog blijven. Het risico is natuurlijk dat de prijzen later dit jaar flink lager komen te liggen. Dat zal voor deze aandelen geen goed nieuws zijn. Maar dat zou ook betekenen dat de angst voor een hoge inflatie weg zal ebben, wat voor veel andere aandelen weer wel goed nieuws is. De koopadviezen moeten dan ook in deze context gezien worden: ze bieden mogelijk bescherming in het geval inflatie langer hoog blijft dan gewenst of gehoopt. Het zijn ook geen aandelen die eindeloos (jaren) aangehouden kunnen worden, vanwege hun cyclische aard. Bij succes zal er winst genomen moeten worden. Bij falen is het de vraag of ze nog wel in de portefeuille thuis horen.

AP Möller Maersk

Deze Deense rederij is een van de grootste containervervoerders ter wereld. De prijzen van containervervoer per schip zijn enorm gestegen sinds 2020. De verschillende corona-epidemieën hebben tot tekorten geleid in het containertransport. Die tekorten zullen goeddeels worden opgelost. Maar veel prijzen worden voor een langere periode vastgelegd. Ongeveer 60% van het vervoer bij AP Möller Maersk (APMM) gaat volgens contractueel vastgelegde prijzen, en 40% via de spotprijs.

De contracten die nu voor bijvoorbeeld dit hele jaar worden vastgelegd, zullen behoorlijk hoog liggen. Op de TPM-conferentie in Los Angeles is bijvoorbeeld recent onderhandeld over de prijzen voor containervervoer tussen Azië en de westkust van de VS. De verwachting is dat de prijzen zullen stijgen van $5500 vorig jaar naar ongeveer $7000 tot $8000 dit jaar. Er is een aardige kans dat importeurs hun les hebben geleerd, en meer vooruit zullen plannen, en niet wachten op het laatste moment en de laagste prijzen. Dat zou gunstig zijn voor APMM.

APMM verwacht dit jaar eenzelfde ebitda te behalen als vorig jaar ($24 mrd). Dat lijkt een erg voorzichtige schatting. Zoals gezegd is er een grote kans dat langer lopende contracten tegen hogere prijzen vernieuwd zullen worden, of dat al zijn. De brandstofprijzen zullen zeker tegenzitten, maar de hoge vervoerstarieven maken dat tot op heden meer dan goed. Het bedrijf zit overduidelijk midden in de vette jaren. Als de prijzen langer hoger blijven, dan lijkt het erop dat APMM ook langer mooie cijfers zal kunnen presenteren.

AP Möller Maersk (B)
ISIN code: DK0010244508
Beurs Kopenhagen
Koers (DKK) 21820
Hoogste koers 12 mnd (DKK) 24920
Laagste koers 12 mnd (DKK) 12795
Beurswaarde (mrd DKK) 413,2
Koers/winstverhouding 2,8
Dividendrendement 11,50%
Omzet 2021 (mln $) 61787,0
Nettowinst 2021  (mln $) 17942,0
USD/DKK 6,76

Er zijn A-aandelen en B-aandelen. De B-aandelen hebben geen stemrecht, maar er is wel meer handel in deze aandelen. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar B-aandelen. Iets meer dan de helft van de aandelen APMM is in bezit van AP Möller holding. Dat is een investeringsmaatschappij, die dus feitelijk de controle over APMM heeft. Een mogelijk bezwaar voor particuliere beleggers is de hoge koers: zo’n DKK 21000. In euro komt dat neer op iets meer dan €2800. Dat is een stevige prijs voor een aandeel. Voor kleinere portefeuilles zou dit een onoverkomelijk bezwaar kunnen zijn.

Het aandeel is met de winsten van dit en vorig jaar zeker niet hoog gewaardeerd, ondanks de koersstijging. De k/w is ongeveer 3. Tussen 2010 en 2014 had het bedrijf ook goede resultaten. De laagste k/w was toen ongeveer 4, en de hoogste k/w lag rond 18. De schuldpositie is nu aanmerkelijk beter dan toen, en de winst in 2021 ($17,9 mrd) is meer dan drie keer zo hoog als in 2014 ($5,0 mrd), dat toen het beste jaar ooit was. Let op: op woensdag 16 maart gaat het aandeel ex-dividend. De uitkering is maar liefst DKK2500 (11,5%).

Covestro

Dit Duitse chemiebedrijf is in 2015 afgesplitst van Bayer. Het maakt verschillende plastic-achtige producten: onder andere polycarbonaten, polyurethaan en coatings voor bijvoorbeeld makers van auto’s, elektronica, medische apparaten en de bouw. Het bedrijf wil op de lange termijn circulair worden, en heeft daarom de eerste klimaat-neutrale polycarbonaat ontwikkeld. Van polycarbonaat kunnen bijvoorbeeld plastic flessen en plastic glas worden gemaakt.

Hoewel Covestro een cyclisch bedrijf is, is het wel in alle jaren winstgevend geweest. De schuld is ook prima houdbaar: de verhouding tussen de schuld en de ebitda is 0,6, en er staat behoorlijk wat cash op de balans.

Covestro
ISIN code: DE0006062144
Beurs Xetra, Duitsland
Koers 44,80
Hoogste koers 12 mnd 62,20
Laagste koers 12 mnd 43,03
Beurswaarde (mln) 8402,3
Koers/winstverhouding 6,4
Dividendrendement 7,80%
Omzet 2021 (mln) 15903,0
Nettowinst 2021  (mln) 1616,0

Vorig jaar zijn de prijzen voor de producten met 34,7% gestegen, waardoor de op-twee-na hoogste winst is geboekt. Het aandeel is sinds 2020 wel aardig opgelopen, maar wordt op dit moment toch relatief laag gewaardeerd. De huidige k/w van 6,4 ligt ver onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar (13,6). De prijs tegenover de boekwaarde (p/bw) is nu 1,1, niet ver van de laagste p/bw-waarde ooit: 0,9. De gemiddelde p/bw is 2,2. Het dividend over 2021 (22 april dit jaar) zal €3,40 bedragen. Dat komt neer op maar liefst 7,6% rendement. Op de huidige koers is Covestro zeker niet duur te noemen.

US Steel

Dit is een van de goedkoopste Amerikaanse aandelen in termen van k/w. US Steel maakt verschillende staalproducten. Afgelopen jaar had het een recordwinst van $4,2 mrd. De beurswaarde is ‘maar’ $8,0 mrd. Analisten en beleggers lijken ervan overtuigd dat de winst dit jaar veel lager zal uitvallen dan vorig (record-)jaar. Het bedrijf is het niet eens met dit pessimisme, dat werd in de cijferpresentatie duidelijk. US Steel ziet ook dit jaar een hoge vraag. De eerste kwartaalvooruitzichten zijn wat minder goed vergeleken met de voorgaande kwartalen. Volgens het bedrijf is dat tijdelijk. Problemen in de productieketen zijn nu een hindernis, maar de verwachting is dat die af zullen nemen. Bovendien zal het eerste kwartaal nog altijd een van de beste kwartalen ooit worden.

Het bedrijf heeft de schuld afgebouwd naar een niveau waarmee er de komende jaren geen zorgen hoeven te zijn over de financiële toekomst. Daardoor kon het bedrijf aankondigen dat het voor $500 mln aan eigen aandelen zal inkopen, bovenop het bestaande plan van $300 mln.

US Steel
Fondscode: X
Beurs NYSE
Koers ($) 30,81
Hoogste koers 12 mnd ($) 31,00
Laagste koers 12 mnd ($) 17,00
Beurswaarde (mln $) 8039
Koers/winstverhouding 3,8
Dividendrendement 0,70%
Omzet 2021 (mln $) 20275,0
Nettowinst 2021  (mln $) 4174,0

In een eerder goed jaar voor US Steel, 2018, maakte het bedrijf nog niet de helft van de winst van 2021. En ook dit jaar zal naar verwachting beter worden dan in 2018. Begin 2018 stond het aandeel even op $45. Op een moment van schrijven is het ongeveer $30. Van 2004 tot en met 2008 had het bedrijf heel goede resultaten. Het aandeel stond een groot deel van die tijd boven de $50 en piekte zelfs rond $150. In die jaren schommelde de k/w tussen de 3 en de 10.

Deze cijfers geven geen garantie voor de toekomstige koers. Ze tonen wel dat het aandeel nu relatief laag gewaardeerd wordt. US Steel is daarom wat mij betreft een mooie manier om de eieren te spreiden over verschillende mandjes.

 

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!