Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Advies Karel Mercx, 7 mrt 16:45

Advieswijziging | Voor olie moet je nu in Amerika zijn

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds eind oktober 2020 ben ik enthousiast over de olie- en gassector. Toen tipte ik de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF. Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft de sector met name de laatste weken de wind in de zeilen.

Zo werd afgelopen maandag bekend dat de Amerikanen werken aan een verbod op het kopen van Russische olie, waarna de Brent-olieprijs tot boven de $139 steeg. Het rendement van de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF staat sinds de tip op +94%.

Cruciaal voor mijn adviezen op de grondstoffensector is de hoeveelheid bedrijven die investeert in nieuwe productie. Daarvoor kijk ik elk kwartaal naar de kapitaalstromen van de energiebedrijven in de MSCI World. Het huidige beeld is dat de investeringen in minstens 25 jaar niet zo laag zijn geweest als nu omdat het toenemende belang dat veel landen hechten aan duurzaamheid, het steeds moeilijker maakt om nieuwe investeringen te realiseren. Na het eerste kwartaal van 2022 kijk ik met nog meer interesse naar de investeringen van energiebedrijven. Zetten de hoge prijzen ze dan wel aan tot investeren?

Advieswijziging voor Olie- en Gas-ETF

De scherp stijgende energieprijzen hebben het risico van de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF sterk doen toenemen. Bij elke verdere prijsstijging neemt de kans toe dat de Europese Unie gaat ingrijpen. Het kan bijna niet anders, of de huidige energieprijzen duwen Europa in een recessie. De inflatie is hoog en zal dat blijven. Niet alleen energie maakt namelijk een belangrijk deel van het inflatiecijfer uit, maar ook voedsel. Nu de grote graanproducenten Rusland en Oekraïne in oorlog zijn, vallen ook hier grote prijsstijgingen te verwachten. Daarnaast gaan Europese landen veel geld in defensie steken, en dat kan niet meer aan andere dingen worden uitgegeven. Het moet raar lopen wil de gemiddelde levensstandaard in Europa niet gaan dalen.

Ondertussen verdienen bedrijven die zich bezighouden met fossiele brandstoffen meer geld dan ooit te voren. Dat vertaalt zich in hogere dividenden en het terugkopen van eigen aandelen, waardoor aandeelhouders snel rijker worden. Deze combinatie, dat de gemiddelde persoon inlevert terwijl sommige mensen snel hun vermogen zien toenemen, past niet bij de grootste militaire confrontatie in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Het zou mij daarom niet verbazen als de EU de grote olie- en gasbedrijven stevig wil gaan belasten en verlaag daarom mijn advies van de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Het lijkt mij momenteel beter om op het energiethema in te spelen via Amerikaanse olie- en gasbedrijven, waar dergelijke maatregelen niet aan de orde zijn. Een goede belegging is de SPDR S&P U.S. Energy Select Sector ETF (IE00BWBXM492), met een notering in Amsterdam. Deze ETF bestaat uit 21 posities, waarvan Exxon (23%), Chevron (19%) en Conoco (4,7%) de grootste zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!