Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Wim-Hein Pals, 13 jan 14:00

Opkomende markten | Voorspelling van vorig jaar schuift deels door

0 0 Leestijd ongeveer

De waarderingskloof tussen de opkomende en de volwassen markten is vorig jaar alleen nog maar groter geworden. Voor dit beursjaar voorspel ik dat er alsnog wat van die kloof wordt afgesnoept.

Een jaar geleden maakte ik op deze plek de inschatting dat opkomende markten een mooi rendement zouden laten zien en dat wellicht zelfs een beetje van de waarderingskloof ten opzichte van de ontwikkelde markten zou worden afgesnoept. Het eerste is enigszins uitgekomen, tenminste als je een dikke 5% in de categorie mooi rendement kunt scharen. Ten opzichte van cash geld of geld op een spaarrekening is 5% helemaal niet slecht natuurlijk.

Ten opzichte van het rendement in ontwikkelde markten is het echter een laag percentage, dus met het tweede gedeelte van mijn inschatting sloeg ik de plank mis. Voor een goed gespreide wereldwijde aandelenportefeuille in de industrielanden (MSCI World) is een rendement van 30% uit de bus gekomen in 2021. Dat is niet mooi, dat valt regelrecht in de categorie fantastisch. Nadat de opkomende markten in 2020 een paar procentpunten beter presteerden dan de ontwikkelde markten, viel 2021 wat dat betreft dus flink tegen.

Waarderingskloof

De waarderingskloof is alleen maar nóg groter geworden. Opkomende markten waren eind 2020 zo’n 30% goedkoper dan de volwassen markten. Dat verschil in beurswaardering is inmiddels opgelopen naar 35%. Dus 35% goedkopere markten in de opkomende wereld in vergelijking met de ontwikkelde markten, in termen van koers/winstverhouding en koers/cashflow en ook boekwaarde.

De vraag is natuurlijk: waarom werd dat verschil vorig jaar nog groter? Het lag zeker niet aan de winstgroei, want die bedroeg in de opkomende wereld ruim 40%. Nee, het was de Chinese markt die een forse aderlating onderging, door toedoen van de strenge regelgever in de internetsector en de problemen in de vastgoedsector die daar in de loop van het jaar bijkwamen. De Chinese graadmeter, MSCI China, scoorde uiteindelijk een min van 25% en het gewicht van China in het opkomende universum bedraagt zo’n 30%, dus dat tikt flink aan.

Toen en nu

Mijn verwachting dat de landen die het hardst waren getroffen in 2020, flink zouden herstellen, kwam wél uit. Zo waren India, Indonesië, Zuid-Afrika en Rusland – markten die in 2020 harde klappen hadden gekregen – de uitblinkers van 2021. Nu maar hopen dat in 2022 het genoemde waarderingsverschil eindelijk een keer kleiner wordt. Ik zet erop in en zal volgend jaar weer verantwoording afleggen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.