Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Opinie Wim-Hein Pals, 8 jan 11:00

2021 | Opkomende meewind voor de opkomende markten

0 0 Leestijd ongeveer

Begin 2020 begon het op de financiële markten te stormen. De coronapandemie zorgde ervoor dat zo’n beetje alles op slot ging en dit had uiteraard desastreuze gevolgen voor de reële economie en de winsten van de meeste bedrijven. 

Er blies één grote tegenwind – met stormkracht. Niet alleen westerse aandelenbeurzen kregen rake klappen, ook opkomende markten hadden het zwaar te verduren. Op het dieptepunt in maart stond er -30% op de koersborden voor MSCI’s graadmeter voor opkomende markten. Maar ondanks de enorme kracht van de tegenwind is deze daling negen maanden later uitgewist. Het einde van de pandemie is immers in zicht, nu er verschillende vaccins zijn. Het grote inenten is begonnen en de economische ontwikkelingen zien er meteen rooskleuriger uit.

Het economisch herstel is bliksemsnel ingeprijsd door de beleggers, in ieder geval gedeeltelijk. De prijzen van grondstoffen stijgen weer en de kapitaalmarktrente in de VS zit in de lift. Want in 2021 gaat de mondiale economie weer aantrekken, en zullen de bedrijfswinsten weer fors gaan stijgen vanaf de huidige deprimerende niveaus.

Kortom, alle lichten staan op groen. In sommige landen zijn de lampen echter feller groen dan in andere. Zo hebben China, Taiwan en Korea het afgelopen jaar bijzonder goed gepresteerd op de beurs, met plussen van om en nabij 20%. Zij hadden het minst te lijden onder de pandemie door het rigoureus optreden van de autoriteiten. Het herstelpotentieel is in deze landen dus minder groot dan in hard getroffen landen als India, Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika.

Tijd voor een rally

Vorig jaar waren er ondanks de zware tegenwind toch nog stijgende koersen. Hoewel de verwachte meewind in 2021 – mogelijk ook met stormkracht – zich niet per definitie vertaalt in stijgende aandelenkoersen, lijkt de tijd voor een rally van opkomende markten aangebroken. De waarderingsniveaus staan nog steeds 30% lager dan die in ontwikkelde markten – in termen van koers-winstverhouding, maar ook van koers ten opzichte van cashflow of boekwaarde.

Tijd dus om in het beleggingsmandje een prominente rol toe te bedelen aan opkomende aandelenmarkten. De stormachtige meewind kan zomaar het startsein betekenen voor het (gedeeltelijk) dichten van dit onhoudbare verschil.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!