Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Opinie Wim-Hein Pals, 2 mrt 15:00

Column: De Koreaanse korting is bijna verleden tijd

0 0 Leestijd ongeveer

De onderwaardering van Koreaanse aandelen is een even bekend als omstreden fenomeen. Maar deze 'korting' heeft z'n langste tijd gehad nu de regering in Seoul, geïnspireerd door Japan, met maatregelen komt.

Bij beleggers wereldwijd is het een overbekend fenomeen: de ‘korting’ die geldt voor de Koreaanse aandelenbeurs. Sinds jaar en dag handelen de Koreaanse beursgenoteerde ondernemingen op waarderingsniveaus die lager zijn dan die in andere opkomende markten. Dit geldt voor de koers ten opzichte van zowel de boekwaarde als de winst en ook voor de kasstroom per aandeel. Kortom, naar welke waarderingsmaatstaven je ook kijkt, Koreaanse aandelen zijn ondergewaardeerd. Dat is een van de redenen waarom Robeco’s fundamentele aandelenfonds voor opkomende markten structureel overwogen in Korea zit.

Tussen 2014 en 2023 was de koers/boekwaarde-verhouding van Koreaanse bedrijven een magere 34% van het gemiddelde van de MSCI EM. Eind 2023 stond de koers van MSCI Korea op 1,1 keer de boekwaarde, tegenover 2,4 keer voor bijvoorbeeld de MSCI Taiwan. Ook de koers/winstverhouding van MSCI Korea (12,2) was een schijntje van die van MSCI Taiwan: een korting van 20%.

Bestuurscultuur is weinig transparant

Een vaak genoemde verklaring voor de ‘Korea korting’ is de geopolitieke situatie met het stalinistische regime aan de noordelijke grens van het schiereiland. Dit argument houdt in ieder geval ten opzichte van Taiwan geen stand, want het geopolitieke risico in Taiwan is misschien wel groter en actueler dan dat van Zuid-Korea.

Een meer aannemelijke verklaring is de weinig transparante bestuurscultuur in het land. De zogeheten ‘chaebols’ worden immers nog steeds geleid door de traditionele families en die namen het van oudsher minder nauw met de belangen van minderheidsaandeelhouders. De bestuurscultuur ging ook gepaard met lage dividendbetalingen en weinig terugkoopprogramma’s van eigen aandelen. Ook het lage rendement op het eigen vermogen is een belangrijke oorzaak van de lage waardering.

De Koreaanse bedrijven betalen gemiddeld slecht 20% van hun winsten uit in de vorm van dividend, tegenover 55% in Taiwan. Zelfs in China wordt gemiddeld ruim 35% van de winsten uitbetaald aan de aandeelhouders.

Structureel vergroten van de ondernemingswaarde

Om voor eens en voor altijd af te rekenen met de ‘Korea discount’ en dus de waardering op te tillen naar een structureel hoger niveau is de Koreaanse regering, samen met de regelgever, in de afgelopen weken naar buiten gekomen met maatregelen voor het beursgenoteerde bedrijfsleven. Het worden geen strenge maatregelen, maar bedrijven moeten wel de koers/boekwaarde rapporteren in combinatie met hun rendement op het eigen vermogen. Hiermee worden de achterblijvers in de schijnwerpers gezet en tegelijkertijd aangespoord om met een plan van aanpak te komen om het rendement te verhogen en zo de ondernemingswaarde structureel te vergroten. Deze benadering doet sterk denken aan het Japanse initiatief dat een jaar geleden werd gelanceerd en inmiddels heeft geleid tot het recent bereiken van de hoogste stand ooit voor de Nikkei-index; een verbetering van het record waarop de belegger in Japanse aandelen bijna 35 jaar heeft moeten wachten.

En dan nog iets. De Koreaanse president Yoon heeft zich bemoeid met het beleid en zich sterk gemaakt om de erfbelasting substantieel naar beneden te brengen. Het tarief hiervoor ligt in Korea tussen de 50 en 60%, hetgeen significante invloed heeft op de families die hun eigenaarschap van generatie op generatie zien eroderen en dat elders willen compenseren om de controle te houden over hun onderneming. Het maximaliseren van aandeelhouderswaarde staat derhalve laag op de prioriteitenlijst van dergelijke families.

Vasthouden, die pareltjes

Het nationale pensioenfonds heeft enorme belangen in de Koreaanse aandelenmarkt. Dit in combinatie met het extreem lage geboortecijfer in Korea (laagste in de OESO) maakt de genoemde hervormingen noodzakelijk om het pensioenstelsel houdbaar en duurzaam te maken. Het verbeteren van de prestatie van de Koreaanse effectenbeurs is een van de belangrijkste kwesties in het hedendaagse Korea.

De sleutel tot succes van de hervormingen ligt bij de mate waarin de maatregelen worden omarmd door het bedrijfsleven. Vrijwilligheid staat bovenaan en er wordt niets opgelegd van hogerhand. Dit wordt als de zwakte van het hele plan gezien. Maar is dat zo? Geen enkel trots Koreaans bedrijf wil haar familienaam bovenaan de lijst zien prijken van slechtst presterende bedrijven qua rendement en waarderingsmaatstaven. Vasthouden dus al die mooie ondergewaardeerde Koreaanse pareltjes.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.