Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Column Wim-Hein Pals, 1 apr 16:52

Opkomende markten | Het gewicht van China verminderen

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelencategorie ‘Emerging Markets ex-China’ biedt een mooie blootstelling aan dynamische opkomende markten als Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

Door de opkomst van China als krachtpatser op het gebied van productie en technologie is dat nu het grootste land in de MSCI Emerging Markets (EM)-index met een gewicht van maar liefst 25%. Die weging voor China vergroot het concentratierisico binnen opkomende markten, en daardoor wordt het potentieel van andere EM-landen zoals Indonesië, Brazilië en Mexico overschaduwd.

Moeten beleggers China dan nu in de ban doen? Zeker niet. Echter, een EM ex-China-strategie stelt beleggers in staat om het overgewicht van China uit hun opkomendemarktenallocatie te halen en meer blootstelling te krijgen aan kleinere economieën die ondervertegenwoordigd zijn in de hoofdindex. Het EM ex-China universum telt meer dan 1200 bedrijven, met een gecombineerde marktkapitalisatie van meer dan $5 bln, in snelgroeiende sectoren zoals financiële dienstverlening, technologie en materialen. Beleggers wereldwijd kiezen voornamelijk voor een generieke EM-strategie – maar de vraag is: doen ze zichzelf daarmee niet tekort?

EM ex-China

Door te kiezen voor EM ex-China kunnen beleggers het risico van één economie (China dus) beter beheersen en wordt een diepere blootstelling aan het EM-universum mogelijk. Qua prestaties wijkt China sinds 2020 af van andere opkomende economieën en sinds 1999 is de correlatie tussen MSCI ex-China en MSCI China gedaald van bijna 0,7 naar minder dan 0,5.

De opmerkelijke groei van China in de afgelopen twee decennia en het daardoor groeiende gewicht in de EM-index hebben de investeringen in kleinere, dynamische EM-economieën tot op zekere hoogte verdrongen. Met name het gewicht van Latijns-Amerika en EMEA (Europa, Midden-Oosten, Afrika) stijgt van ongeveer 20% in de kernindex van de opkomende markten naar 30% als je switcht naar EM ex-China. Dit maakt die strategie een goede manier om meer blootstelling te krijgen aan kansen in markten die ondervertegenwoordigd zijn in de belangrijkste EM-index, zoals de VAE, Griekenland en Hongarije.

Opgeschud landschap

De macro-economische vooruitzichten van opkomende markten zijn de afgelopen twee decennia getransformeerd. Er zijn nu toonaangevende internationale bedrijven om uit te kiezen en een scala aan snel ontwikkelende sectoren en industrieën die het wereldwijde beleggingslandschap opschudden.

Puur economisch gezien staan opkomende markten nu op pole-position om het voortouw te nemen ten opzichte van de ontwikkelde markten in een volgende wereldwijde opleving van aandelen. Lage kerninflatie, gestage groei van consumptie en vermogensaccumulatie, groeiende valutareserves, handelsoverschotten en voorzichtig fiscaal én monetair beleid kenmerken onze favoriete opkomende economieën in Centraal-Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. En deze positieve eigenschappen worden weerspiegeld in de leenkosten en volatiliteit die zijn geconvergeerd met de ontwikkelde markten. Dit is uniek in de turbulente geschiedenis van beleggen in opkomende markten, en het biedt een uitgelezen kans om uw portefeuille opnieuw in evenwicht te brengen, nu de economische as van de wereld naar opkomende economieën neigt.

Opkomende markten

Het komende decennium wordt een transformerende periode voor opkomende markten – een reis die wordt gekenmerkt door veerkracht, aanpassingsvermogen en gedeelde ambities. De technologische vooruitgang en de uitbouw van digitale infrastructuur zullen veel impact hebben in opkomende markten. Daar heeft het haasje-over-effect, waarbij een hele generatie technologie wordt omzeild door superieure en goedkopere innovatie, meerdere industrieën ontwricht.

Telecommunicatie (rechtstreeks naar mobiel) en energie (zon en wind op afgelegen locaties zonder netinfrastructuur) zijn de bekendste voorbeelden. In de financiële wereld zie je al een enorme impact met mobiele telecommunicatie die nieuwe betalingsnetwerken mogelijk maakt, terwijl de toegang tot basisbankdiensten gemakkelijker is geworden en de kosten zijn gedaald.

Soortgelijke trends ontvouwen zich voor andere dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen, werk zoeken, verhuizen naar nieuwe steden en toegang tot gezondheidszorg. Online adoptie is sneller, lokale oplossingen worden slimmer en interneteconomieën zijn booming. Dit heeft positieve macro-economische effecten, waardoor een groter deel van de bevolking in de georganiseerde economie wordt betrokken, de transactiekosten worden verlaagd en de belastinggrondslag wordt verhoogd. Dat alles is een krachtige rugwind voor opkomende markten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.