Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Wim-Hein Pals, 23 dec 2023 12:20

Column | Die bijdehante doctorandus aan het kerstdiner

0 0 Leestijd ongeveer

Actief beleggen loont niet op de lange termijn? Het opkomende-marktenfonds van Robeco bewijst nu al tien jaar het tegendeel.

Het afgelopen jaar was een prima beleggingsjaar. En dan zijn aandelen snel weer een geliefd onderwerp van gesprek tijdens de traditionele kerstdiners. Zo gaat dat, gespreksonderwerpen worden vaak gedreven door het moment. Eigenlijk zou het beter zijn een boom op te zetten over het wel of niet instappen op de effectenbeurs na een beurscorrectie, in plaats van na een behoorlijke stijging van de koersen. Het zal wel met mijn beroep te maken hebben en de behoefte om mij te kietelen, maar ik krijg op die momenten vaak te horen dat actief beleggen toch echt niet loont op de lange termijn. Vaak van die bijdehante doctorandus-types die zelf alleen passief beleggen, omdat hun dat op de universiteit met de paplepel is ingegoten.

Outperfomance

Zeker, ik heb zelf ook die economische masteropleiding genoten. Ik heb dus ook de Efficiënte Markt Hypothese (EMH) mogen bestuderen en, ja, die impliceert inderdaad dat aandelenprijzen alle beschikbare informatie reflecteren. En dus is volgens die theorie consistente outperformance niet mogelijk. Dat klopt inderdaad als we alle beleggingsfondsen bij elkaar op een hoop gooien. Maar zoals met zoveel andere zaken is de uitdaging en de kunst om uit die grote berg van aandelenfondsen díe aanbieders te destilleren die wel degelijk een consistente outperformance hebben behaald over meerdere decennia. Het spreekwoordelijke kaf van het koren scheiden is van essentieel belang.

De markt verslaan

Bij Robeco heeft een flink aantal aandelenfondsen in 2023 in ieder geval weer de marktgemiddelden en de benchmarks behoorlijk verslagen – ja, ook na aftrek van alle kosten. Die ‘exorbitante’ kosten worden op die eerder aangehaalde feestjes vaak genoemd als een belangrijke reden waarom actief beleggen niet zou lonen op de lange termijn. Mijn drijfveer om iedere dag met goede moed aan de slag te gaan met mijn beleggingswerk is om aan die fans van passief beleggen het tegendeel te bewijzen. Om te laten zien dat we met het team geen kaf maar koren leveren, en dat we voor onze klanten netto-outperformance leveren over de economisch cycli heen. En dat is tot nu toe aardig gelukt, en dan heb ik het over de afgelopen drie decennia. Maar wat is lange termijn? Nou, in de financiële sector wordt een decennium al beschouwd als een lange termijn, laat staan dertig jaar. Dat is echt een heel lange termijn en daarin zit een reeks aan economische cycli en crises besloten.

Rendement

Ik stond aan de wieg van het Robeco Emerging Markets Equities-aandelenfonds en dat bestaat begin volgend jaar dertig jaar. Reden om kort achterom te kijken dus. Laten we ons beperken tot het laatste decennium en dat eens onder de loep nemen. Dat laat zien dat met ons consistent beleggingsproces en onze structurele focus bij aandelenselectie op ‘aantrekkelijke waardering met een dito winst-toekomst’ een mooie outperformance is behaald. Het totale rendement over de periode van 20 december 2013 tot en met 20 december 2023 kwam uit op ruim 76%. Hier tegenover stond een totaalrendement van de relevante index, MSCI Emerging Markets, van ruim 60%. Allebei na kosten en in euro’s gemeten. Zowel in absolute als in relatieve termen een prima rendement. Dat biedt geen enkele garantie voor de toekomst uiteraard. Maar het gaat erom de kansen te optimaliseren dat het fonds ook in de toekomst betere rendementen behaalt dan de index.

Omlaag getrokken

Ook in 2023 loonde actief beleggen in opkomende markten, met een rendement van 8% tot nu toe in 2023 tegen 4% voor de index. We zien dat het extra rendement dit jaar afkomstig is uit zowel landenallocatie als aandelenselectie. Het fonds heeft een relatief groot gewicht in banken en in de informatietechnologie en dat heeft de klant geen windeieren gelegd. Van de opkomende regio’s hadden we een grote weging toebedeeld aan Latijns-Amerika en dat was de grote winnaar in 2023. Het rendement in opkomend Azië werd dit jaar omlaag getrokken door de teleurstellende Chinese aandelenmarkt. Binnen de verschillende opkomende landen leidde ons relatief grote gewicht in Brazilië, Mexico, Zuid-Korea en – dichter bij huis – Hongarije en Griekenland tot het mooie resultaat. Nog even en het jaar is weer voorbij en op 1 januari 2024 begint de teller gewoon weer op nul. En dan moeten we ons wederom bewijzen met ons proces en positionering. Het is een fascinerend wereldje waarbij geen enkele garantie geldt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.