Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 19 nov 13:30

Zeeziekte | Ook beleggers hebben stabiel punt aan de horizon nodig

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers kijken vooruit. Een open deur, zou je zeggen. Elke belegger zal vroeger of later aandelen willen verkopen, natuurlijk tegen een hogere prijs dan nu. Maar wat minder voor de hand ligt, is hoe ver beleggers vooruit kijken. 

Hoe ver kijkt de gemiddelde belegger eigenlijk vooruit? Drie weken? Zes maanden? Vijf jaar? Deze vraag kwam bij mij op door de discussie over chipaandelen van de laatste maanden. Een deel van de analistenploeg denkt dat er een dip in de chipmarkt aan zit te komen, en sommige beleggers lijken daar ook in te geloven. Op zich denk ik ook dat zo’n dip er een keer aan zit te komen. Maar dat is een vrij nietszeggende mening: chipdips komen regelmatig voor, en in de toekomst zal er geheid weer een langskomen.

De échte, veel moeilijkere vraag is wanneer. Ik denk op zijn vroegst laat in 2022 maar eerder pas in 2023. Daar heb ik een argumentatie voor, die ik hier niet uiteen zal zetten. Waar het mij om gaat is: wat gaan beleggers doen als er een dip komt? Zo’n dip is namelijk tijdelijk, bijvoorbeeld drie kwartalen. Daarna zal het naar alle waarschijnlijkheid weer beter met de markt gaan.

Kortzichtigheid en timen

Als beleggers naar de eventuele dip kijken, ook al is die nog (meer dan) een jaar weg, waarom zouden ze dan niet ook naar het daaropvolgende herstel kijken? Of naar de jaren waarin de resultaten verder groeien? Volgens mij is het antwoord dat veel beleggers, ondanks de beurswijsheid waarmee ik begon, juist niet zo ver vooruit kijken. Een half jaar, hooguit een jaar.

En er zijn denk ik genoeg beleggers die een paar maanden al een heel lange tijd vinden. Deze kortzichtigheid komt erop neer dat sommige beleggers de markt willen gaan timen. Dat kan, maar ik denk dat er niet veel zijn die erin slagen om dit lang succesvol vol te houden.

Stabiel punt

Een bekend advies tegen zeeziekte is om naar een stabiel punt aan de horizon te kijken. Beleggers zouden een vergelijkbaar advies kunnen gebruiken. Kijk naar de verre horizon, niet naar de paar golven direct voor de boeg. Niet voor niets probeer ik bij mijn adviezen zo min mogelijk de kortetermijnschommelingen op de beurs mee te wegen.

Door het negeren van die schommelingen zijn er regelmatig periodes dat ik er op het oog flink naast lijk te zitten. Maar ik weet zeker dat als ik elke golf van 10 of 15% zou proberen te ‘pakken’ met de juiste adviezen, een groen gezicht en een vol zakje het gevolg zouden zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.