Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Daghandel | Paypal, Pinterest en de geruchtenmachine

0 0 Leestijd ongeveer

Afgelopen week waren er veel berichten over een aanstaande overname door PayPal van Pinterest. PayPal zou om $70 per aandeel willen betalen voor het sociale-mediaplatform, een forse premie.

De markt reageerde, en het aandeel Pinterest steeg 13% in een dag. PayPal, dat niet zo’n goede staat van dienst heeft wat betreft overnames, verloor 10% in een week. Enkele dagen geleden werd dit gerucht echter ontkracht door PayPal, waarop Pinterest daalde naar het laagste punt sinds oktober 2020 en PayPal weer terrein won.

Ik zet zo mijn vraagtekens bij deze berichten, die achteraf de indruk wekken van een klassieke ‘pump-and-dump’: het verspreiden van berichten om de koers van een aandeel op te krikken en vervolgens snel winst te nemen. Het is dan ook verstandig om je bij zulke berichten altijd af te vragen wat de belangen zijn van de partijen die ze verspreiden.

Horizon

Precies om niet in dit soort valkuilen te trappen en de volatiliteit te beperken, hanteert Beleggers Belangen bij zijn aandelenadviezen een horizon van twaalf maanden. Dat betekent voor mij echter niet dat beleggen met een kortere, en zelfs zeer korte, horizon niet de moeite waard zou zijn. Integendeel. Zelf ben ik van mening dat de markt elke dag een kans biedt om geld te verdienen. Wel beleg ik allereerst voor de lange termijn. Daarnaast heb ik een long/short-portefeuille met een horizon van 60 tot 120 dagen, en tot slot heb ik een daytrade-portefeuille. Bij het opzetten van de long/short-portefeuille, met voornamelijk opties en aandelen, heb ik gekeken hoe hedgefondsen te werk gaan. Zij handelen op basis van consistente strategieën, gebaseerd op fundamentele analyses, uitgaand van een bepaalde uitkomst op een vooraf gestelde termijn. Niet ieder idee hoeft een winnaar te zijn, zolang er maar consistentie is.

Bij een daytrade-portefeuille worden er dagelijks posities geopend en gesloten op basis van sentiment, actualiteit, technische analyse en marktbewegingen. Daytrading is populair onder een nieuwe generatie beleggers, maar wordt vaak gezien als zeer risicovol – ook al omdat de waardering van een aandeel niet zelden een ondergeschikte rol speelt. Vaak jaagt men een stijgend aandeel na, met grote winsten, maar ook zeer grote verliezen tot gevolg.

Inspelen op bewegingen

Mijn aanpak is om de markt te benaderen als een professionele handelaar met wat ik zelf ‘sentiment watchlists’ noem: lijsten vol aandelen die op basis van nieuwsstromen zijn voorgeselecteerd op sector en thema, waarbij ik handel op basis van specifieke eigenschappen als prijs/volumebeweging, aandelenstructuur en data. Op die manier herken ik vroegtijdig trends en kan ik snel inspelen op de bewegingen die worden veroorzaakt door andere daytraders. Op die manier ben ik erin geslaagd om naar aanleiding van de geruchten over Pinterest binnen een halve dag 11% rendement te maken op het aandeel.

Ik besef dat deze snelle manier van beleggen niet voor iedereen geschikt is, maar zoals beleggingsauteur Mark Douglas ooit zei: ‘Wat is de waarheid? Dat wat voor jou werkt.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.