Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Grafiek van de Dag | Bodem in zicht voor vleesvervangers

0 0 Leestijd ongeveer

Na een flinke rally, lieten veel beleggers het afgelopen jaar de markt voor vleesvervangers en ander synthetisch voedsel links liggen. Nu de graanprijzen door het dak gaan, is de bodem voor deze speculatieve aandelen wellicht in zicht.

Rusland en Oekraïne worden ook wel de graanschuur van de wereld genoemd. De twee landen nemen ongeveer 30% van de wereldwijde graanproductie voor hun rekening. Door de inval van Rusland in Oekraïne is de graanprijs naar astronomische hoogten gestegen. China lijkt hierop te hebben voorgesorteerd, want het land heeft in het afgelopen jaar 50% meer graan geïmporteerd dan het gemiddelde over de laatste drie jaar.

Nu de graan-futures records blijven breken, is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat beleggers gaan speculeren op alternatieve voedselvoorziening. Het imago van vlees is de laatste jaren al verslechterd, omdat het slecht zou zijn voor het milieu. Plantaardige alternatieven en zelfs het eten van insecten met hoog proteïnegehalte werden in de media aangeprezen en dit zorgde mede voor een run op diverse aandelen die zich bezig houden met vlees-alternatieven.

Het bekendste voorbeeld is Beyond Meat. Het aandeel bereikte 26 juli het hoogste punt, met $234,90. Sindsdien is het koersbeeld erg vollatiel geweest, en inmiddels is het aandeel gezakt tot $43,18. Beyond Meat was afgelopen maanden het aandeel dat het meest werd geshort op Wall Street.

GvdD | Beyond Meat van beursfavoriet tot ‘shortstock’

Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

Ook andere aandelen die zich bezig houden met het synthetisch creëren van vlees of werken aan plantaardige alternatieven, hebben het zwaar. Zo staat het Israëlische MeaTech 3D ($MITC, Nasdaq) van-jaar-tot jaar ruim 51% lager.

Plantaardig voedsel-ontwikkelaar Tattooed Chef Inc ($TTCF, Nasdaq) staat YTD ruim -19% lager.

Agronomics Ltd, een investeringsbedrijf dat zich voornamelijk richt op plantaardige voedsel-start-ups ($ANIC, London Stock Exchange) levert YTD ruim -33,8% in.

Nieuwe vleesvervangers

CULT Foodscience, investeerder in onder andere EatJust, MeaTech en Umami Meats, is een smallcap die eerder dit jaar naar de beurs ging. Voor de liefhebbers van speculeren in smallcaps: op een waarde van $0,35 staat het aandeel momenteel +35% in de plus.

Tot slot nog enkele IPO’s om in de gaten te houden op het gebied van synthetisch gecreëerd vlees: Eat Just, Mosa Meat en Memphis Meats. Die laatste heeft enkele indrukwekkende investeerders aan zich weten te binden, zoals Bill Gates en Richard Branson. Ook voedselgigant Tyson Foods heeft een belang in Memphis Meats.