Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 30 aug 2021 10:40

Beurzen Vandaag | Bayer, Fed, en zijn aandelen nou duur of toch niet?

0 0 Leestijd ongeveer

De AEX opent de week in het groen. Om 09:30 uur stond de index 0,3% hoger, op 789 punten. De markten kregen een zetje na de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell, wiens boodschap erop neerkwam dat de Fed het op dit moment nog even aankijkt. Beurzen houden niet zo van veranderingen, dus dat is goed nieuws voor de beurs.

Vandaag noteert het aandeel ASR ex-dividend. Aandeelhouders kunnen €0,82 per aandeel verwachten. Morgen zal Wolters-Kluwer ex-dividend gaan voor €0,54 per aandeel.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Alfen +2,4%
 • Besi +1,5%
 • OCI +1,5%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • ASR -1,8%
 • Eurocommercial Properties -1,6%
 • Just Eat Takeaway -1,3%

EUR | Bayer

De Eurostoxx50-index stond na een half uur handel 0,5% hoger, op 4170 punten. Bayer heeft resultaten gepubliceerd uit het fase III-onderzoek naar de effectiviteit van het middel Finerenone, gericht op mensen met chronische nierproblemen gecombineerd met diabetes type-2. De conclusie uit dit onderzoek is dat het middel een positief effect heeft.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • ASML +0,8%
 • Daimler +0,7%
 • BASF +0,6%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Münchener Rück -0,7%
 • BNP Paribas -0,5%
 • AXA -0,5%

VS | Jackson Hole

De Dow Jones Industrial won vrijdag 0,7%, naar een slotstand van 35.456 punten. Dat is geen nieuw slotrecord voor de Dow. De S&P500 zette vrijdag wel een nieuwe recordstand neer: de index won 0,9% en sloot op 4509 punten. De toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole vrijdagmiddag zorgde voor aardige koersstijgingen.

Powell kondigde geen begin aan van het afbouwen van het monetaire steunprogramma (tapering genoemd). Daar werd wel rekening mee gehouden. Nu is de verwachting dat die aankondiging in november zal komen en dat de tapering in december zal beginnen.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Dow +2,6%
 • Boeing +2,3%
 • Walt Disney +2,0%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Walmart -0,6%
 • Salesforce -0,5%
 • Merck -0,3%

Grafiek van de Dag | Zijn aandelen duur?

Er kan eindeloos gediscussieerd worden over de vraag of aandelen nu duur zijn. De k/w’s van veel aandelen zijn historisch gezien zeker aan de hoge kant. Maar de rente staat historisch gezien juist bijzonder laag en dat gegeven mag niet in de discussie ontbreken. Zoals voor de huizenmarkt ook geldt dat de huizenprijzen waarschijnlijk niet zo hard zouden zijn gestegen zonder de lage rente.

Je kunt de k/w uitdrukken in een soort (theoretisch) rendement, door 1 te delen door de k/w. Dus bij een k/w van 10 is het rendement 1/10=0,10=10% en bij k/w van 20 is het 1/20=0,05=5%. Het op deze manier berekende ‘indexrendement’ zou je kunnen vergelijken met een rendement op een populaire obligatie.

De tienjaarsrente in de VS wordt veel gebruikt. In de grafiek hieronder staat het rendement van de S&P500 min de Amerikaanse rente op tienjaars staatsobligaties. De huidige k/w’s worden veel vergeleken met die van eind jaren negentig. Dat is niet onlogisch: de niveaus verschillen niet heel veel. Maar de rente lag toen een stuk hoger. Daardoor staat de grafiek in die periode veelal onder 0. Nu is de stand boven 2%. Dit is nog altijd geen garantie dat aandelen niet zullen dalen – dat kan wel degelijk. Maar het geeft wel aan dat er kanttekeningen te plaatsen zijn bij de vergelijking met de jaren ’90.

Uit de podcast | Galapagos, wachten op de volgende zet

Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.