Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Actueel advies

Pharming | Geduld van beleggers op de proef gesteld

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet van Pharming heeft zich na een zwakke jaarstart goed hersteld. Toch doen beleggers in het aandeel naar aanleiding van de winstdaling het bedrijf van de hand.

In het tweede kwartaal heeft Pharming een omzet geboekt van $49,6 mln. Dat is 15% meer dan dezelfde periode van vorig jaar en 14% meer dan in het eerste kwartaal. Met die toename revancheert het biotechbedrijf zich van een stevige omzetdaling eerder dit jaar. In die periode waren veel Amerikaanse huisartsenposten gesloten als gevolg van Covid-19.

Hierdoor was het lastig om HEA-middel Ruconest goed onder patiënten te verspreiden. Inmiddels is de afzet in de Verenigde Staten weer terug op het oude niveau. De onderneming rekent erop dat de omzet in de tweede halfjaar weer groeit.

Hogere kosten

De aandacht ging bij de cijferpresentatie echter vooral uit naar de winstontwikkeling. Het bedrijfsresultaat van $10,9 mln lag namelijk 23% lager dan een jaar eerder. Onderaan de streep viel de winst zelfs met 46% terug naar $5,9 mln. De grote boosdoener was een stijging van de bedrijfskosten. De onderneming gaf meer uit aan onderzoek en aan voorbereidingen voor de mogelijke lancering van het nieuwe middel Leniolisib eind 2022. Bovendien namen de verzekerings-, compliance- en controlekosten toe.

Hoewel de uitgaven noodzakelijk zijn voor de normale bedrijfsuitoefening en voor toekomstige groei, moet de winstschatting voor het lopende jaar wat verlaagd worden door het hogere kostenniveau. De kans is groot dat de winst per aandeel iets onder de €0,05 van vorig jaar uitkomt.

Wachten op Leniolisib

De lagere winst was een belangrijke reden waarom het aandeel Pharming na de cijferpresentatie met 4% daalde. Hoewel de onderneming verschillende onderzoeken heeft lopen, kan vooral de introductie van Leniolisib de fantasie rondom het aandeel aanwakkeren. Daar moeten beleggers echter nog minstens een jaar op wachten.

Aandeel Pharming blijft op ‘houden’

Hoewel Pharming ook bij het hogere kostenniveau winst maakt en er goed voorstaat met een kaspositie van $189,8 mln, is het meest waarschijnlijke scenario dat de koers de komende kwartalen meedeint op de onderliggende omzet- en winstontwikkeling. Het houdadvies op het aandeel Pharming blijft dan ook van kracht.

Aandeel Pharming kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!