Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 11 mei 2021 16:23

Linde | Opvallend goede cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Na onverwacht goede eerstekwartaalcijfers verhoogt Linde de prognose voor het volledige jaar. Een stijging van de winst per aandeel van zeker 20% in 2021 ligt binnen handbereik.

De eerstekwartaalcijfers van Linde, producent van industriële gassen, waren opvallend goed. De omzet nam met 7% toe, mede dankzij positieve valuta-effecten. Positief was dat zowel volume (drie procentpunt) als prijs (twee procentpunt) aan de omzetstijging bijdroegen. Mede daardoor liep de operationele marge met een forse 3,2 procentpunt op tot 23,3% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

Gecorrigeerd voor amortisatie van immateriële activa steeg de ‘aangepaste’ nettowinst met 30% en – geholpen door inkoop van eigen aandelen – nam de aangepaste winst per aandeel zelfs met 32% toe tot $2,49 (zie tabel).

Ook de operationele cashflow ontwikkelt zich sterk en groeide met bijna 57% tot $2,11 mrd. Linde gebruikte $500 mln daarvan voor onderhoudsinvesteringen. De resterende $1,6 mrd ging naar nieuwe investeringsprojecten ($300 mln), een 10% verhoogd dividend ($500 mln) en inkoop van eigen aandelen ($900 mln). Na de sterke start in het eerste kwartaal verhoogde Linde zowel de winstprognose voor het tweede kwartaal ($2,50-2,55) als voor het hele jaar.

Conservatief

Volgens financieel topman Matt White waren de resultaten van april alweer beter dan verwacht. Linde rekent voor heel 2021 op een aangepaste winst per aandeel van $9,60-9,80. Dat is 17-19% meer dan in 2020, waarbij het bedrijf wel rekening houdt met een positief valuta-effect van twee procentpunt. Toch is deze winstprognose aan de conservatieve kant. De prognose impliceert een stijging van de winst per aandeel van slechts 5% in de tweede helft van dit jaar.

White vindt het nog te vroeg om iets over de tweede helft van dit jaar te zeggen; uitspraken daarover komen pas bij de tweedekwartaalcijfers. Linde moet in de tweede helft van dit jaar echter meer kunnen verdienen dan de $4,80 per aandeel die uit de huidige jaarprognose volgt.

Aandeel Linde blijft koopwaardig

Ik verhoog mijn taxatie voor heel 2021 dan ook van $9,30 tot $10,00. Daarmee komt de waardering op een nog steeds stevige 29,6. Er zijn gunstiger instapmomenten dan de huidige koers, maar zeker voor wie met een horizon van meer dan een jaar belegt, blijft het aandeel Linde nog steeds een buitengewoon aantrekkelijk.

Eerstekwartaalcijfers (in $ mrd) 2021 2020
Omzet 7,24 6,74
Aangepaste nettowinst 1,31 1,01
Aangepaste wpa (in $) 2,49 1,89

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!