Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 19 feb 2021 12:01

Nestlé | Geleidelijk maar ook gestaag

0 0 Leestijd ongeveer

Net als het aandeel schommelde de autonome omzet van Nestlé schommelde vorig jaar flink. De groei bij de Zwitserse voedingsproducent kwam uiteindelijk toch hoger uit dan de onderneming zelf had verwacht.

De omzetschommelingen bij Nestlé als gevolg van coronamaatregelen blijken duidelijk uit de groei van de autonome omzet door het jaar heen. Na drie maanden was deze 4,3% (eerste lockdown met bevoorrading bij afnemers) en na zes maanden 2,8% (afnemers bouwen voorraden af).

Na negen maanden was de groei weer gestegen naar 3,5% (met een redelijk normale zomer) om uiteindelijk over het hele jaar uit te komen op 3,6% (met een nieuwe lockdown). Dat was gelijk aan 2019. Het bedrijf had zelf na negen maanden verwacht dat de groei over het hele jaar op 3% zou blijven steken.

Overigens is het groeicijfer van 3,6% nog ver verwijderd van de 5% die het bedrijf in 2017 als middellangetermijndoelstelling had geformuleerd. Corona zal echter ook op de autonome omzetgroei een negatief effect hebben gehad, hoewel dat per productcategorie verschilt. Zo was de autonome omzet van Water in 2020 met -7% aanzienlijk lager dan 3,6%, en die van diervoeding met +10% veel hoger.

Resultaten Nestlé

De totale jaaromzet daalde met 9% naar CHF84 mln. Die daling kwam door de verkoop van onderdelen en door negatieve wisselkoerseffecten als gevolg van de dure Zwitserse frank. Exclusief die effecten steeg de omzet autonoom met de genoemde 3,6%. Bij retail was die groei 7%, bij horeca was de afname 30%,. Dat illustreert het effect van de lockdowns nog maar eens.

De autonome operationele marge steeg van 17,6 naar 17,7%. Daarmee zit Nestlé aan de onderkant van de marge van 17,5-18,5% die sinds 2017 gold als doelstelling voor de middellange termijn. Door kostenverlagingen wist het bedrijf onder de streep de daling van de nettowinst te beperken tot 4%, naar CHF12,4 mrd. Het bedrijf verhoogt het dividend met CHF0,05 naar CHF2,75.

Aandeel Nestlé blijft koopwaardig

Nestlé werkt aan meer autonome groei en hoger marges. Dit gebeurt onder meer door het productenpallet aan te passen met acquisities en de verkoop van onderdelen. Dat leidde tussen 2017 en 2020 tot een groei-impuls van 0,6 procentpunt. Het gaat dus zeer geleidelijk, maar ook gestaag. Om die reden heb ik vertrouwen in de toekomst van het Zwitserse bedrijf en handhaaf ik bij een k/w van 22,7 het koopadvies.

Jaarcijfers
In CHF mrd 2020 2019
Omzet 84,34 92,57
Operationeel resultaat 14,80 16,08
Nettowinst 12,38 12,90

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!