Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 31 jul 2020 09:16

Nestlé | Groei vlakt af in tweede kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

Voedings- en drankenconcern Nestlé kende een opvallende groei in het eerste kwartaal vanwege corona. Het viel te verwachten dat dit gevolgen zou hebben voor de groei in het tweede kwartaal.

Het eerste kwartaal van dit jaar was voor Nestlé een topperiode, met een autonome omzetgroei van 4,3%. Het bedrijf profiteerde van het veranderde consumentengedrag door de coronapandemie, dat zich vertaalde in voorraadvorming bij afnemers. Het was te verwachten dat die afnemers in het tweede kwartaal wat van hun voorraden zouden afbouwen, waardoor de omzet van Nestlé minder zou stijgen. Dat is inderdaad gebeurd. De autonome groei kwam in het tweede kwartaal uit op 1,3%, wat de groei over het eerste halfjaar op 2,8% bracht. Dat was overigens een stuk beter dan de -0,1% van Unilever, wat veel te maken heeft met het verschil in productmix van beide bedrijven.

Omzet Nestlé

Grote stijgers in het halve jaar waren bij Nestlé de diervoeding (+12,5% autonome omzetgroei), kant-en-klaarmaaltijden (+5,1%) en melkproducten en ijs (+7,0%). De eerstgenoemde activiteiten floreerden in de VS en Europa, de tweede categorie in de VS en de derde in Europa. Nestlé heeft de Amerikaanse ijsactiviteiten in 2019 in de VS afgestoten en dat leidde er, samen met wisselkoerseffecten, toe dat de totaalomzet met 9,5% daalde naar CHF41,2 mrd.

Net als bij Unilever, waren het vooral de producten voor thuisconsumptie die omzetgroei lieten zien. De omzet van de waterproducten liep juist terug (-10,4%) want die worden veel bij het uitgaan genuttigd en veel horecagelegenheden waren in het tweede kwartaal gesloten. Ook concurrent Danone had hier veel last van. Nestlé overweegt om ook de Amerikaanse wateractiviteiten te verkopen met het oog op verdere aanscherping van het productportfolio.

Nettowinst en advies

Het Zwitserse bedrijf wist de autonome operationele marge te verhogen van 17,1 naar 17,4%. Het autonome operationeel resultaat steeg met 7,9%, naar CHF7,2 mrd, en de gewone nettowinst met 18% naar CHF5,9 mld. Daar zat wel voor CHF1,5 mln aan verkochte activiteiten bij. Het bedrijf verwacht continuering van de resultaten voor de rest van 2020. Bij een k/w van 26 handhaaf ik daarom het koopadvies voor Nestlé.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!