Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Verhaal van de Week Hildo Laman, 27 jan 2021 16:00

Nieuwe kooptips uit het hoge noorden

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden tipte ik vier Zweedse aandelen, waarvan er één bijzonder succesvol is gebleken. Ik blik terug op deze en de andere tips, en geef ook twee nieuwe tips uit Zweden.

De Zweedse beurs is interessant door de grote hoeveelheid genoteerde bedrijven en hun diversiteit. Er kunnen meer dan 300 aandelen verhandeld worden in Zweden, met name kleinere en middelgrote bedrijven. Die aandelen krijgen internationaal niet zo heel veel aandacht, maar dat kan het voor beleggers juist interessant maken.

Interessante bedrijven

In 2020 zijn er tientallen nieuwe bedrijven op de beurs in Stockholm genoteerd, een veelvoud van de oogst in Nederland. Bij de nieuwkomers zitten wel interessante bedrijven. Drie voorbeelden: Bublar, een bedrijf in ‘XR’ (eXtended Reality), Zwipe, dat betaling op basis van een vingerafdruk mogelijk maakt en Renewcell, dat zich richt op recycling van kleding. Maar het gaat bij de nieuwelingen wel vaak om zeer kleine bedrijven of startups, en dat betekent een bovengemiddeld risico. Een andere beperking is dat veel bedrijven alleen in het Zweeds informatie verschaffen. Die vallen voor mij af als mogelijke tips, omdat dit het te moeilijk maakt om ze te volgen.

Twee kansrijke Zweedse aandelen


Vorig jaar heb ik vier kooptips gegeven, waarop ik hieronder kort terugblik. Maar ik begin met twee nieuwe Zweedse aandelen.

Implantica

Implantica is een jong bedrijf dat medische implantaten ontwikkelt. Dankzij de technologie van het bedrijf kunnen implantaten langdurig in het lichaam functioneren. Zo heeft Implantica een techniek ontwikkeld waarmee geïmplanteerde apparaten draadloos kunnen worden opgeladen, waar voorheen nog een chirurgische ingreep was vereist. Het bedrijf richt zich nu op vier implantaten die het kansrijk acht. Eén daarvan is eind vorig jaar op de markt gekomen: de RefluxStop, een apparaatje dat maagzuuroprispingen kan tegengaan. Refluxstop zorgt voor een extra ‘stop’ tussen de maag en de slokdarm. In Europa heeft ongeveer 15% van de mensen last van maagzuurproblemen. Het gaat dus om een grote markt.

Omdat het bedrijf nog maar net is begonnen met het verkopen van het eerste product, werd er tot voor kort nog geen omzet gemaakt. De grote vraag voor de komende jaren is of RefluxStop een succes wordt – en zo ja, in welke mate. De oprichter van Implantica, Dr. Peter Forsell, ontwierp eerder samen met anderen een vergelijkbaar product voor het bedrijf Obtech Medical, een onderneming die in 2002 door een dochterbedrijf van Johnson & Johnson werd gekocht. De oprichter en ceo van Implantica heeft dus ervaring op dit gebied. Medicijnen tegen maagzuurproblemen kunnen vervelende bijwerkingen hebben bij langdurig gebruik, zoals darminfecties. Daarom kan een implantaat beter zijn dan langdurig medicijngebruik.

Door de grootte van de markt heeft RefluxStop het potentieel om veel omzet op te leveren, wat dit Zweedse aandeel erg aantrekkelijk kan maken. De andere drie producten, waaronder één tegen urineverlies en een tegen obesitas, zijn minder ver in de ontwikkeling. Maar ze kunnen natuurlijk op de langere termijn wel iets gaan opleveren.

Tegenover de mogelijkheden staat het aanzienlijke risico. Er kan nog van alles misgaan: artsen en/of patiënten kunnen er niet aan willen, verzekeraars kunnen dwarsliggen, er kunnen problemen ontstaan rond implantaten et cetera. Dit aandeel valt dus in de categorie ‘groot potentieel, groot risico’. Houd daar dus rekening mee bij het overwegen van dit aandeel. De oprichter, Forsell, heeft nog zo’n 68% van de aandelen en er zijn nog twee grote aandeelhouders. Het deel vrij verhandelbare aandelen is dus niet groot, en dat kan de liquiditeit hinderen.

Implantica
Fondscode(ISIN) SE0014855029
Koers SEK138,70
Beurswaarde SEK4600,1 mln
Omzet 2021(t)
Winst 2021(t)
K/w 2021

Storytel

Storytel is een van de grootste spelers op het gebied van luisterboeken. De markt hiervoor is de afgelopen tien jaar volgens Storytel met gemiddeld 20% per jaar gegroeid en de verwachting is dat de groei tot 2030 15% per jaar zal zijn. De omzet van het bedrijf zelf is de laatste jaren veel sterker gegroeid: met gemiddeld 53,0% per jaar. De verwachting is dat de markt nog verder kan groeien. In een aantal landen zijn luisterboeken al een belangrijk deel van de boekenomzet geworden, in thuisland Zweden bijvoorbeeld 50%. Maar er zijn nog veel landen waar deze markt nog lang niet zo groot is. Storytel richt zich op een groeiend aantal landen, maar bijvoorbeeld nog niet op de VS. Eind 2020 had Storytel ongeveer 1,4 miljoen abonnees.

Een voordeel voor een bedrijf als Storytel is dat het moeilijk is voor nieuwkomers om een positie te verwerven op de markt. Het kost een hoop tijd en geld om duizenden boeken in te spreken in verschillende talen. Dat wil echter niet zeggen dat er geen concurrentie is: Amazon is in de VS marktleider met Audible en zal zeker ook internationaal willen uitbreiden. Maar ook Google is actief op dit gebied en een wellicht minder bekende concurrent is Kobo, van het Japanse mediabedrijf Rakuten. Door het schaalvoordeel is de kans groot dat een handvol spelers over vijf of tien jaar de wereldmarkt zal domineren. Storytel heeft een goede kans om een van die spelers te worden.

Storytel is in een aantal landen, waaronder Zweden en Nederland, al een gevestigde en winstgevende partij. Maar in heel veel andere landen, zoals Brazilie en India, is het bedrijf minder lang aanwezig. Daar is Storytel vooral geïnteresseerd in het snel opbouwen van een zo groot mogelijk abonneebestand. Zodoende is winst nu en de komende jaren geen prioriteit voor het bedrijf in zijn geheel. Storytel maakt dan ook nog verlies. Een positief teken is dat in 2020 het verlies waarschijnlijk met 40 of misschien wel 50% zal zijn afgenomen ten opzichte van 2019. Als Storytel een van de grote wereldspelers wordt op dit gebied is het aandeel op dit moment helemaal niet duur. Daarom vind ik Storytel koopwaardig.

Storytel
Fondscode (ISIN) SE0007439443
Koers SEK240,50
Beurswaarde SEK14.756,1 mln
Omzet 2021(t) SEK3100,00 mln
Winst 2021(t) -SEK110,0 mln
K/w 2021(t)

Terugblik | De Zweedse aandelen van 2020


Achteraf gezien was de timing van de Zweedse aandelen een jaar geleden niet erg gelukkig. Enkele weken later stortte de beurzen in door corona. Gelukkig is het goed gekomen, en zijn de rendementen uiteindelijk helemaal niet slecht. Ik bespreek ze één voor één

Balco (+5,0%)

Dit aandeel verloor kort na de kooptip flink door de coronacrash, maar inmiddels is het aandeel min of meer terug op het startniveau. De stijging van de Zweedse kroon zorgt voor een kleine plus. De effecten van corona vielen in het begin mee: in de eerste drie kwartalen van 2020 steeg de omzet met 5,0%. Vanaf het derde kwartaal zag het bedrijf echter dat klanten opdrachten gingen uitstellen als gevolg van de verschillende maatregelen in Europa. Dat zal nog een paar kwartalen te merken zijn aan de omzet, maar de gemiste inkomsten zullen uiteindelijk alsnog voor een groot deel worden binnengehaald. Mijn advies blijft dan ook ‘kopen’.

Balco
Fondscode (ISIN) SE0010323998
Koers SEK92,40
Beurswaarde SEK2026,6 mln
Omzet 2021(t) SEK1250,0 mln
Winst 2021(t) SEK110,0 mln
K/w ’21(t) 18,4

BTS Group (-5,6%)

Van de vier getipte Zweedse aandelen heeft dit bedrijf waarschijnlijk het meest te lijden gehad onder de coronaproblemen. Veel van de niet-digitale trainingen die dit bedrijf bij klanten geeft, konden niet doorgaan. Daardoor is zowel de omzet als de winst flink gedaald in 2020.

Omdat de verwachting is dat digitale trainingen in de toekomst vaker gebruikt zullen gaan worden, heeft BTS geïnvesteerd in de technologie die daarvoor nodig is. Het bedrijf hoopt daardoor de groei die het jarenlang heeft heeft laten zien, te kunnen hervatten. Ik heb daar vertrouwen in en handhaaf het koopadvies.

BTS Group
Fondscode (ISIN) SE0000805426
Koers SEK248,00
Beurswaarde SEK4752,3 mln
Omzet 2021(t) SEK1750,0 mln
Winst 2021(t) SEK120,0 mln
K/w 2021(t) 39,6

Sinch (+263,5%)

Deze grotere broer van CM.com heeft een superrendement opgeleverd. Het bedrijf heeft op sommige gebieden omzet verloren door corona, maar per saldo zal er toch een flinke groei uitkomen voor heel 2020. In november heeft het bedrijf SAP Digital Connect, voorheen een onderdeel van het Duitse SAP, definitief overgenomen. Dat zal zonder twijfel voor een nog hogere omzet zorgen in de komende jaren.

De verschuiving van klantcontacten van mail en traditioneel telefooncontact naar Whatsapp, Messenger en andere kanalen zal de komende jaren doorgaan. Het aandeel is misschien op het oog wel duur geworden, maar een goedlopend snelgroeiend bedrijf kan veel verder komen dan bij aanvang mogelijk leek. Het advies blijft ‘kopen‘.

Sinch
Fondscode (ISIN) SE0007439112
Koers SEK1318,00
Beurswaarde SEK82.125,8 mln
Omzet 2021(t) SEK13.300,0 mln
Winst 2021(t) SEK750,0 mln
K/w 2021(t) 109,5

Tobii (+40,1%)

Deze aanbieder van eye-tracking heeft een heel aardig rendement opgeleverd. Tobii heeft last gehad van corona, waardoor de omzet een klein beetje zal zijn gedaald in het afgelopen jaar. Desondanks heeft het aandeel een mooie stijging gemaakt, onder andere door het nieuws dat Tobii met Google zal samenwerken.

Google Assistant zal worden geïntegreerd in Dynavox, een belangrijke productgroep van Tobii. Dit zal niet direct veel extra omzet opleveren, maar het geeft wel extra vertrouwen in de technologie van Tobii. Op de lange termijn kan dat gunstig uitpakken. Tobii is de marktleider in zijn sector, en ik verwacht dat gaming de komende jaren voor groei kan zorgen. Het advies blijft ‘kopen’.

Tobii
Fondscode (ISIN) SE0002591420
Koers SEK56,65
Beurswaarde SEK5349,5 mln
Omzet 2021(t) SEK1650,0
Winst 2021(t) -SEK30,0 mln
K/w 2021(t)

Zweedse aandelen onderhevig aan valutarisico
Zweedse aandelen staan (grotendeels) genoteerd in Zweedse kronen. De wisselkoers ten opzichte van de euro, de EUR/SEK, is sinds 2020 gedaald van ongeveer 11,0 naar ongeveer 10,1. Dat betekent dat er 10,1 Zweedse kronen voor 1 euro betaald moet worden. Een lagere EUR/SEK betekent een hogere waarde van de Zweedse kroon. Er moeten immers minder kronen voor 1 euro betaald worden. Beleggers in Zweedse aandelen hebben dan ook te maken met een valutarisico, maar dat is wat mij betreft geen reden om af te zien van beleggen op de Zweedse beurs.

De EUR/SEK stond de afgelopen twintig jaar vaker onder de 10 (duurdere kroon) dan erboven (goedkopere kroon). Dat betekent dat de Zweedse kroon historisch gezien niet bijzonder duur is. Daar komt bij dat er een positieve kant zit aan het beleggen van een gedeelte van de portefeuille in een andere valuta: als de euro om wat voor reden dan ook veel waarde verliest, levert het portefeuillesegment in buitenlandse valuta een relatief hoog rendement op.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ