Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies van de dag Hildo Laman, 20 jan 2021 15:30

ASML | Hoge verwachtingen overtroffen

0 0 Leestijd ongeveer

De verwachtingen waren al hoog, maar ASML heeft toch positief kunnen verrassen. De chipmachinemaker gaat met volle kracht vooruit.

Drie maanden geleden zei ASML een omzet te verwachten van ongeveer €3,7 mrd in het vierde kwartaal. Het blijkt uiteindelijk €4,3 mrd te zijn geworden. Vooral de vraag naar DUV (deep ultraviolet) machines was hoger dan het bedrijf verwacht had. De nettowinst is €1,4 mrd, €3,23 per aandeel.

Omzet 2021

Voor het komende kwartaal verwacht ASML een omzet van €3,9 mrd tot €4,1 mrd. Dat zou een winst van €1,1 mrd kunnen betekenen, oftewel €2,61 per aandeel. Voor het hele jaar denkt ASML dat de omzetgroei meer dan 10% zal bedragen. Bij presentatie van de cijfers werd een omzet van €15,7 mrd genoemd voor 2021.

Ik denk dat dit nog aan de voorzichtige kant is. Door corona is er een achterstand ontstaan bij veel chipproducenten. Die hebben vorig jaar op de rem getrapt, waardoor er weinig geld in nieuwe apparatuur is gestoken. Daardoor zijn er nu tekorten en het kost tijd om die in te lopen. Daarnaast stijgt de vraag ook nog door de gunstige gang van zaken in de technologiesector. Ik reken dus voor 2021 op een wat hogere omzet: €16,2 mrd.

Vraag naar chips

ASML ziet dit jaar vooral hoge groei, zo’n 20%, in de verkoop aan de geheugenchipsector. De vraag naar geheugenchips is erg cyclisch en de laatste jaren zat deze sector in een minder goede periode. De markt lijkt nu echter omgeslagen naar groei. Door productiebeperkingen is het aanbod beperkt, en bij een hogere vraag kan het dan ineens snel gaan. Voor logische chips rekent ASML op ongeveer 10% groei.

De winst per aandeel voor dit jaar taxeer ik op ongeveer €11,00. De netto winstmarge was erg hoog in het vierde kwartaal: 31,8%. In het eerste kwartaal lijkt de nettomarge tussen 27 en 28% uit te komen. Ook dat is erg hoog, want het eerste kwartaal is meestal het slechtste kwartaal met de laagste marges.

Aandeel ASML blijft op ‘kopen’

Het aandeel ASML is niet goedkoop, zeker na de recente stijging. Maar ASML is meestal een van de hoger gewaardeerde aandelen op de Nederlandse beurs. Tot op heden bleek die waardering steeds niet onterecht. Het bedrijf verkeert nu in erg gunstige omstandigheden en dat zal niet direct veranderen. Er zullen ongetwijfeld periodes komen waarin het aandeel wat zal zakken.

Waarschijnlijk zijn er dan voldoende beleggers die de boot gemist hebben en zo’n moment aangrijpen om in te stappen. ASML is een groeiende marktleider in de technologiesector. Daar zijn er niet veel van in Europa. Ik blijf dus vasthouden aan mijn koopadvies.

Jaarcijfers
In € mln 2022(t) 2021(t) 2020 2019
Omzet 17.600,0 16.200,0 13.978,5 11.820,0
Nettowinst 4925,0 4575,0 3553,7 2592,3
Wpa (in €) 12,05 11,00 8,49 6,16
Services groeien
Een interessante ontwikkeling is de sterke groei (22,4%) in het vierde kwartaal van ‘service and field options sales’. Dit zijn diensten en aanvullende producten voor eerder verkochte ASML-machines. De service-omzet is als het goed is stabieler dan die van de nieuwe machines. Voor de stabiliteit van de omzet is het dus gunstig als dit deel van de omzet een steeds belangrijkere rol krijgt in het totaal, zoals nu het geval is.

Ook kunnen de marges op services hoger zijn. Service en aanverwante activiteiten waren in het vierde kwartaal goed voor 24,9% van de omzet. Een jaar geleden was dat 22,4%. De groeiende rol van services is een van de verklaringen voor de oplopende k/w van het aandeel. Andere verklaringen zijn natuurlijk het gunstige marktsentiment, de aanhoudend goede prestaties en de leidende positie van ASML.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!