Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
image description
Aandelen Nederland , Hildo Laman

ASML | Over de kansen en risico’s van deze chipper

Aandeel ASML grafiek van 2010 - 2020

Sinds de beursintroductie in 1995 is het aandeel ASML uitgegroeid tot een van Nederlands bekendste aandelen. Anno 2020 biedt ASML beleggers een relatief stabiele belegging in een zeer beweeglijke sector.

Chipmachinefabrikant ASML wordt in 1984 geboren uit een joint venture tussen Philips en ASMI. In de eerste jaren is het bedrijf nog een kleine, verlieslatende speler. Maar in de jaren negentig begint het te lopen, en wordt er voor het eerst winst gemaakt.

Het aandeel ASML

Op 16 maart 1995 wordt het aandeel ASML verhandelbaar via een beursnotering in Amsterdam. Enkele jaren later zet de onderneming de eerste schreden op het overnamepad met de acquisitie van Silicon Valley Group (1999). Het gebruik van chips neemt toe, waardoor de markt voor ASML steeds groter werd. Later volgen andere overnames, zoals Cymer in 2012 en Hermes Microvision in 2016.

Door de juiste technologie aan te bieden, slaagt ASML erin marktaandeel te winnen. Daardoor is het nu verreweg de grootste leverancier van fotolithografiemachines, een niche van de chipmachinemarkt. Er zijn twee Japanse concurrenten die vergelijkbare producten maken: Canon en Nikon. Deze hebben echter allebei een marktaandeel dat veel kleiner is dan dat van ASML.

Grote speler

Ook in de chipmachinemarkt als geheel is ASML een van de grootste spelers ter wereld. Het bedrijf strijdt met het Amerikaanse Applied Materials om de toppositie op de markt. Door de groei neemt de waarde van het bedrijf steeds verder toe, waardoor het aandeel ASML in 2012 deel gaat uitmaken van de Stoxx50, de index met de vijftig grootste  aandelen in de eurozone.

De laatste jaren heeft ASML veel succes geboekt met de zelf ontwikkelde Extreme Ultra Violet (EUV) technologie, waarmee de meest geavanceerde chips gemaakt kunnen worden. EUV zal waarschijnlijk ook de komende jaren behoorlijk wat opleveren.

Waarom beleggen in ASML?

Omdat de technologische ontwikkeling nooit stilstaat, groeien veel bedrijven in de technologiesector sneller dan gemiddeld. De chipmarkt als geheel groeit al decennialang, en daarmee ook de markt voor chipmachines. Die groei kan een bovengemiddelde koerswinst betekenen voor aandeelhouders. Het aandeel ASML is daarom interessant voor beleggers die in technologie willen beleggen en/of vermogensgroei nastreven.

De chipsector is weliswaar vrij cyclisch, maar ASML is door haar technologische voorsprong minder vatbaar voor schommelingen dan andere bedrijven in de sector. Daardoor presteert het bedrijf uit Veldhoven vaak relatief goed in tijden van laagconjunctuur. Natuurlijk kan ook dit aandeel dalen, maar de eerste klappen blijven het aandeel ASML doorgaans bespaard.

Dividend

Aandeelhouders van ASML ontvangen eens per jaar dividend, maar het dividendrendement is al jarenlang niet erg hoog. Voor beleggers die inkomen willen uit hun beleggingen is het aandeel ASML daarom minder interessant.

Risico's voor aandeel ASML

Over het algemeen is de balans van ASML op orde, dus de financiële risico's zijn niet bijzonder groot. Technologische ontwikkelingen hebben ASML ver gebracht, maar kunnen ook een bedreiging vormen. Als in de sector een nieuwe technologie opkomt waar ASML niet sterk in is, kan het bedrijf marktaandeel verliezen. De komende jaren is hier echter nog geen sprake van. ASML investeert elk jaar fors in onderzoek en ontwikkeling en heeft bewezen voorop te kunnen blijven lopen.

Op een termijn van tien jaar of langer is het niet uit te sluiten dat nieuwe technologische ontwikkelingen ongunstig uitpakken voor ASML. Ook is de sector van het aandeel ASML bovengemiddeld gevoelig voor het algehele beurssentiment. Groeiaandelen als ASML laten bij dalende beurzen relatief grote verliezen zien.

Aandeel ASML kerngegevens | 28 06 2022

Artikelen