Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Obligaties Jaap Barendregt, 28 dec 2020 15:51

Onze verwachting voor de bedrijfs- en staatsobligaties in 2021

0 0 Leestijd ongeveer

De coronacrisis heeft tot enorme steunacties geleid van westerse centrale banken, met name de ECB. De rentetarieven zijn daardoor over de hele linie laag en dat zal in 2021 waarschijnlijk niet anders zijn.

De rente op staatsobligaties blijft naar verwachting ook in 2021 laag. En dat terwijl de grote schulden die overheden opbouwen in een poging om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken, eigenlijk renteverhogend zouden moeten werken. Een groot aanbod van schuld zal door beleggers immers alleen worden gefinancierd tegen hogere rentarieven omdat het risico stijgt. Er zijn echter ook grote vragers in de markt gekomen. In Europa is dat de ECB en in de VS de Fed. Deze centrale banken neutraliseren het renteverhogende effect van hogere staatsschulden, en zelfs meer dan dat.

De centrale banken voeren niet alleen een ruim monetair beleid om de banken te helpen bij het financieren van bedrijven, maar ook om de kapitaalmarktrente laag te houden zodat overheden niet later tegen heel hoge rente hun schulden moeten herfinancieren. In de VS is nu de schatting van analisten voor eind 2021 dat de tienjaarsrente tussen 0,9% en 1,5% zal staan. Momenteel is dit circa 1% en dat was begin 2020 ongeveer 2%. In Duitsland was de stand begin 2020 -0,25% en staan we nu op -0,55%. Voor Italië waren die cijfers respectievelijk 0,9 en 0,6%. De laatste stijgt nu weer licht en de eerste daalt. Voor Duitsland lijkt een rentestand boven 0% in 2021 uit zicht te zijn.

Bedrijfsobligaties

De ECB koopt in het kader van het steunbeleid tot eind 2022 voor circa €2 bln aan staatsobligaties en investment grade-bedrijfsobligaties uit de niet-financiële sector. Volgens Intertrust Group is het effect hiervan dermate groot dat bedrijven van buiten de Europese Unie zich met hun operationele organisatie binnen de EU vestigen om van het opkoopbeleid te profiteren. De creditspreads – het verschil met de Duitse tienjaarsrente, die nu -0,55% bedraagt – is 1-1,5%. Dat is goedkoop krediet. Na een forse stijging in maart als gevolg van corona is de spread dus weer op het niveau van begin 2019, bij een toenmalige Duitse tienjaarsrente van -0,24%. Bedrijven lijken ervan uit te gaan dat de rente van investment grade-bedrijfsobligaties in 2021 laag blijft. Dat verwacht ik ook voor high yield

De bedrijfsobligaties in onze Koerswijzer zullen ook in 2021 solide rendementen laten zien, maar deze zullen wel laag zijn. De effectieve rendementen staan gaandeweg steeds meer onder druk van de in 2024 te verwachten aflossing. Dat geldt zowel voor de ASR- als voor de NN-lening. Het is zaak een goed moment te kiezen om ze te verkopen, voordat de koersdaling naar de aflossingskoers van 100 definitief inzet. Op dit moment geven ze wel meer rendement dan spaargeld, net als de covered bond. Dat laatste geldt zeker voor de Rabobank-certificaten, met hun effectieve rendement van circa 5%. Die zijn na de dip weer zo sterk hersteld dat het rendement in 2021 van de coupon moet komen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!