Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Actueel Jaap Barendregt, 8 dec 2020 10:48

Beurzen Vandaag | ASMI, Adyen, Boeing

0 0 Leestijd ongeveer

De beurzen verkeren vandaag in staat van onzekerheid, met name door brexit en de coronacrisis. Maar ook de handelsoorlog laat weer van zich horen. 

In Europa lijkt een ‘harde’ brexit, zonder handelsakkoord, zo langzamerhand onontkoombaar, al worden er nog ultieme pogingen ondernomen om dit te voorkomen. De Verenigde Staten kampen intussen met een verheviging de coronacrisis en onduidelijkheid over het volgende steunpakket. Bovendien lijkt het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China weer op te spelen, nu de Amerikanen sancties hebben afgekondigd tegen veertien vooraanstaande Chinezen.

Tegelijk biedt het positieve nieuws over coronavaccins het toekomstbeeld van een coronaluwe samenleving en dat lucht beleggers juist op. In de beurskoersen is deze combinatie van onzekerheid en hoop zichtbaar.

NEDERLAND

De AEX-index opent onveranderd, met ASMI als de uitblinker. J.P.Morgan heeft het advies voor het aandeel verhoogd naar ‘kopen’ met €210 als nieuw koersdoel, wat een stijging van ruim 30% inhoudt. De AMX-index stijgt met 0,1% en is dus ook bijna onveranderd. In beide indices is de strijd tussen onzekerheid en hoop bij de beleggers vanochtend dus onbeslist.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • ASMI +3,5%
 • ABN Amro +2,4%
 • Basic-Fit +1,4%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Fugro -2,0%
 • AkzoNobel -1,8%
 • Aegon -1,8%

EUROPA

Ook de Eurostoxx50-index vertoont vanochtend weinig beweging, met een daling van minder dan 0,1%. Er zijn geen aandelen met grote koersbewegingen. Adyen is met +1,8% nog het meest volatiel. Global Securities startte met het volgen van het Nederlandse fintechbedrijf en gaf een koopadvies. Het koersdoel is met €1800 circa 6% hoger dan de huidige koers.

 • Adyen +1,7%
 • Vivendi +1,0%
 • Santander +0,9%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Linde -1,4%
 • Total -1,3%
 • Amadeus -1,1%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones Industrial daalde gisteren met 0,5%. Het pessimisme door het om zich heen grijpende coronavirus overschaduwde de komst van coronavaccins. Bovendien is er nog geen overeenstemming over een nieuw steunpakket van de Amerikaanse overheid voor werkloze Amerikanen.

De technologiefondsen deden het het beste, getuige een stijging van 0,5% van de Nasdaq-index, maar in de Dow Jones was Boeing de koploper. Het bedrijf heeft door de reisbeperkingen een klap gehad, vooral door de perikelen met het 737 MAX-toestel. Het ziet er echter naar uit dat dit type vliegtuig nu toch weer mag gaan vliegen.

Er waren in totaal slechts zes stijgers in de Dow Jones. De grote daler Intel heeft last van Apple, dat nu eigen halfgeleiders voor zijn producten gaat maken en daardoor de chips van Intel niet langer nodig heeft.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Boeing +2,4%
 • Apple +1,2%
 • Nike +1,1%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Intel -3,4%
 • Dow Inc -3,3%
 • Chevron -2,7%

GRAFIEK VAN DE DAG

De slechte gang van zaken bij de banken hakt er stevig bij hun aandelenkoersen. Door de lage rentestanden is ook de rentemarge – het verschil tussen de uitleen- en de leenrente – laag, en dat is een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Bovendien hebben veel van de bedrijfsklanten van de banken het moeilijk, waardoor de banken voor de zekerheid grotere reserveringen moeten doen om eventuele wanbetalingen op te vangen. Die onzekerheid heeft ertoe geleid dat de Nederlandse banken na een dringend advies van de ECB en De Nederlandsche Bank hebben besloten het dividend te passeren. Dat maakte de banken nog minder populair bij beleggers, waardoor hun aandelenkoersen kelderden.

Rabobank passeerde ook de couponbetaling van de ledencertificaten, een soort van eigen vermogen van Rabobank, dus daalde ook de koers daarvan stevig. Maar die bank heeft inmiddels besloten de certificaathouders ‘couponuitkering’ in certificaten te geven, waardoor de certificaten ineens populair werden. De  grafiek laat zien dat het uitkeringsbesluit van Rabobank de certificatenkoers laat excelleren vergeleken met de bankaandelen.

AGENDA

Macro-economisch:
Inflatie Nederland, november, jaar-op-jaar (vorig: 1,2%)
Economische groei eurozone, 3e kwartaal, kwartaal-op-kwartaal (verwacht: 12,6%; vorig: -11,8%)
Economisch sentiment Duitsland, december (verwacht: 5; vorig: 39)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.