Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 26 okt 2020 15:28

Intel verliest terrein

0 0 Leestijd ongeveer

Intel heeft een matige tweede helft van het jaar. Dat is een slecht voorteken voor de resultaten in het komende jaar.

Chipfabrikant Intel maakt er een gewoonte van om de eigen verwachtingen te verslaan. Dat lijkt een goede zaak, maar doordat de lat steeds vrij laag ligt is het minder indrukwekkend dan je zou denken. In het afgelopen kwartaal haalde Intel een omzet van $18,3 mrd, tegenover een verwachting van $18,2 mrd. Ogenschijnlijk een goede prestatie dus, maar  het is wel 4,5% lager dan die in het derde kwartaal van 2019. Ook voor het net begonnen vierde kwartaal verwacht Intel een lagere omzet, van $17,4 mrd. De kans is groot dat de werkelijke omzet weer iets hoger zal liggen dan de verwachting, maar toch ook weer lager dan vorig jaar.

Krimp

Door een goede eerste helft van het jaar zal de omzet per saldo nog wel hoger komen te liggen dan vorig jaar, maar de matige tweede helft is een slecht voorteken voor Intel. De grote chipproducent TSMC, die ook chips voor andere chipbedrijven maakt, verwacht in het vierde kwartaal juist een hogere omzet. Er lijkt dus geen sprake te zijn van een dip in de hele sector. Intel verliest terrein, en ik zie geen redenen om te verwachten dat die trend in 2021 gekeerd zal worden. Ik ga daarom uit van een lagere omzet en winst het komende jaar. Mijn doelstelling voor de winst per aandeel (wpa) voor dit jaar verlaag ik een klein beetje, naar $4,50. Mijn wpa-taxatie voor 2021 gaat een stuk verder omlaag, van $4,60 naar $4,10.

Verkoop

Een paar weken geleden werd bekend dat Intel het onderdeel dat NAND-geheugenchips produceert, zal gaan verkopen aan SK Hynix. Intel Optane, een nieuwere geheugenchip, wordt niet verkocht. De verkoop moet $9 mrd opleveren. Dat geld lijkt gebruikt te gaan worden voor de inkoop van eigen aandelen en dividenden. Dat is leuk voor aandeelhouders, maar uiteindelijk hebben die meer baat bij het werken aan herstel van de marktpositie van Intel. Dan zou het bedrijf immers weer structureel kunnen groeien.

Advies Intel

Het aandeel is zeker niet duur te noemen. Uitgaande van de lagere wpa voor volgend jaar is de k/w ongeveer 12 en het dividendrendement 2,7%. Het grote probleem voor het aandeel is dat het sentiment bij veel beleggers negatief is en dat dit niet zomaar zal verbeteren. Bij nog lagere koersen kan een verhoging van het advies interessant worden, maar zo ver is het nu nog niet. Het advies blijft dan ook ‘verkopen’.

KWARTAALCIJFERS 2020
In $ mrd kw.4(t) kw.3 kw.2 kw.1
Omzet 17,5 18,3 19,7 19,8
Nettowinst 3,9 4,3 5,1 5,7
Wpa (in $) 0,95 1,02 1,20 1,33

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!