Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Actueel Jaap Barendregt, 10 nov 10:51

Beurzen Vandaag | Einde aan euforie

0 0 Leestijd ongeveer

Na de euforie van het vaccin tegen corona waarover Pfizer en BioNtech gisteren overdag repten en de grote koersstijgingen die daarop volgden, zijn de beurzen vandaag toch weer in de buurt van hun slotstand geopend.

De Nederlandse beurzen hadden de euforie van het mogelijk nieuwe vaccin gisteren al grotendeels verwerkt. De financiële sector profiteert er vanmorgen echter nog steeds van. Deze stond onder zware koersdruk door de lage rente en de voorzieningen voor dubieuze debiteuren die boven de markt hingen. De opluchting bij beleggers is nu zichtbaar in koersstijging.

Unibail

Uitblinker was vanmorgen echter de vastgoedsector. Bij Unibail-Rodamco-Westfield (URW) wezen de aandeelhouders de directieplannen voor een emissie af. Het resultaat was een koersstijging van 26,5%. Eurocommercial Properties werd mee omhoog gezogen. Het is nu natuurlijk de vraag wat het management van URW gaat doen. De balansstructuur van het vastgoedbedrijf ziet er door de afwijzing totaal anders uit dan het management wilde. In een commentaar van Morgan Stanley werd gemeld dat andere vastgoedondernemingen nu misschien ook de weg naar kapitaaluitbreiding afgesneden zien worden. De vraag is of die maatschappijen hun balans nu gaan herstructureren door vastgoed te verkopen, wat tot waardedalingen zou kunnen leiden.

Bij de dalers zat de chipmachinesector, die in de eerdere coronamaanden juist was gestegen. Die machinemarkt ontwikkelt zich echter vrij onafhankelijk van corona, dus ontstaan er bij verdere daling misschien juist goede koopmomenten. Zowel de AEX- als de AMX-index daalden bij opening met 0,1%.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Unibail-Rodamco-Westfield +26,5%
 • Eurocommercial Properties +9,7%
 • ING +3,0%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • ASMI -4,7%
 • Besi -4,2%
 • Prosus -2,9%

EUROPA

De Eurostoxx50-index steeg bij opening met 0,25%. Ook hier profiteren de eerdere dalers, zoals de defensie- en vliegtuigindustrie en de financiële sector. De grootste dalers waren kwamen uit Nederland: chipmachinebouwer ASML en investeringsmaatschappij Prosus, die door een deelneming in Tencent indirect veel in e-commerce actief is.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Safran +3,8%
 • ING +3,0%
 • Airbus +3,0%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • ASML -3,0%
 • Prosus -2,9%
 • Adidas -1,6%

VERENIGDE STATEN

De aandelenkoersen van bedrijven die door corona achter waren gebleven, zoals die in de reis- en toerismesector en in energie, kregen een flinke impuls na de bekendmaking door Pfizer en BioNtech dat er een waarschijnlijk een goed werkend vaccin tegen het virus  in de pijplijn zit. Dat gold bijvoorbeeld voor Boeing en American Express. Ook de financiële sector steeg flink, nu de voorzieningen voor dubieuze debiteuren vermoedelijk omlaag kunnen. Aandelen van bedrijven die in de coronatijd goed hadden gepresteerd, zoals e-commercebedrijven en andere ondernemingen die hadden geprofiteerd van het thuiszitten, zoals Home Depot en Procter & Gamble, moesten een stap terug doen.

De Nasdaq-index daalde doordat veel technologiebedrijven die in coronatijd goed hadden gepresteerd, nu daalden. Die index ging 1,5% omlaag. De Dow Jones Industrial steeg met maar liefst 2,9%. Ik ben benieuwd hoe lang deze euforie standhoudt in de VS. Veel bedrijven die nu daalden, hebben wel degelijk een goed businessmodel. Daaronder ook Home Depot, Procter & Gamble en Microsoft, die nu de grootste dalers waren.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • American Express +21,4%
 • Boeing +13,7%
 • JPMorgan Chase +13,5%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Home Depot -5,0%
 • Procter & Gamble -3,7%
 • Microsoft -2,4%

Grafiek van de Dag

De aandelenbeurzen gingen gisteren flink omhoog nadat Pfizer bekend had gemaakt een vaccin te hebben gemaakt dat voor 90% van de testpersonen bescherming biedt tegen corona. De coronacrisis en de reactie na die melding kunnen goed zichtbaar gemaakt worden in de koersverschillen tussen branchegenoten RELX en Wolters Kluwer, beide uitgevers en software-ontwikkelaars. De laatste heeft door zijn productenpakket relatief weinig last van corona en groeit gestaag qua omzet en winst. In de coronaperiode sinds 22 maart (het einde van de beursdip in de eerste coronagolf) steeg de aandelenkoers dan ook geleidelijk.

De koers van RELX steeg aanvankelijk meer, totdat duidelijk werd dat de divisie Exhibitions (beurzen en tentoonstellingen) een flinke klap had gekregen. Daarna presteerde de koers van RELX duidelijk minder dan die van Wolters Kluwer. Nu, na de mededeling van Pfizer, krijgt de koers van RELX een flinke tik omhoog.

AGENDA

Bedrijfseconomisch nieuws:
Eckert & Ziegler, kwartaalupdate
Exxon Mobil ex-dividend ($0,87, kw.)

Macro-economisch nieuws:
Economisch sentiment eurozone, november (verwacht: 27,0; vorig: 52,3)
Economisch sentiment Duitsland, november (verwacht: 29,0; vorig: 56,1)
Ondernemersvertrouwen VS, oktober (verwacht: 101; vorig: 104)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.