Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 19 aug 15:24

Home Depot profiteert van grote thuisnijverheid

0 0 Leestijd ongeveer

Bouwmarkt Home Depot kende door hoge kosten een relatief slecht eerste kwartaal. De kosten bleven in het tweede kwartaal, maar de nijverheid van huizenbezitters gaf de omzet een impuls.

In het eerste kwartaal steeg de omzet met 7%. Tijdens het tweede kwartaal barstte echter de renovatielust van de Amerikaanse huizenbezitters los; de kwartaalomzet nam met 23% toe, tot $38,1 mrd (zie kader). De oorzaken van de explosieve toename van de omzet gaan deels terug tot het eerste kwartaal. Toen immers beperkte het bedrijf de openingstijden en het aantal klanten.

Dit gebeurde om het personeel de gelegenheid te geven de winkels coronaveilig te houden en om te voorkomen dat personeel en klanten elkaar zouden besmetten. Om die reden werden ook evenementen en kortingsacties afgezegd. In het tweede kwartaal zijn de openingsuren weer ruimer geworden, onder meer omdat bleek dat de sloturen te druk werden. Regionale managers van Home Depot mogen nu zelf de openingstijden bepalen.

Resultaat en advies voor Home Depot

Corona heeft de behoefte bij de klant aan bestellen op afstand aanzienlijk vergroot. Home Depot was al bezig om dit te faciliteren en kon hier in het tweede kwartaal dus snel op inspelen. Bovendien profiteert het bedrijf met zijn grote filialen van de algemene trend dat consumenten producten bij één bedrijf willen aanschaffen. Het vergt investeringen om te profiteren van deze trends. Ook maatregelen waardoor het personeel coronaveilig kan blijven werken, kosten geld. Daarnaast beloonde Home Depot de werknemers voor hun inspanningen met extra bonussen en moesten overuren betaald worden.

Het aantal werknemers nam bovendien toe. Dit leidde net als in het eerste kwartaal tot een aanzienlijke toename van de kosten. Maar in tegenstelling tot het eerste kwartaal ging dit niet gepaard met een daling van het operationele resultaat. Daarvoor steeg de omzet nu teveel. Het operationele resultaat steeg met 24%, naar $6,1 mrd. De nettowinst nam toe met 25%, tot $4,3 mrd, bij een handhaving van het kwartaaldividend van $1,50 per aandeel. Het bedrijf durfde nog geen verwachtingen uit te spreken voor het hele jaar, maar gaf wel aan dat augustus goed is begonnen. Ik handhaaf bij een k/w van 27 mijn koopadvies.

Amerikanen steken spaargeld in eigen huis
Vanwege corona wordt minder vakantie gevierd en minder uitgegaan. In plaats daarvan wordt meer thuis gezeten, en is er meer vrije tijd. Veel Amerikanen zijn hierdoor hun eigen huis meer gaan waarderen en zijn aan het renoveren geslagen, zelf of door vaklui in te huren. Daar werden sommigen tevens toe in de gelegenheid gesteld door de overheidsuitkeringen en hun (tijdelijke) werkloosheid. Nieuwe vloeren, schilderen, reparaties, tuinwerkzaamheden, alles werd aangepakt Ook werden veel  grasmaaiers aangeschaft en was patio-tuinmeubilair populair. Dus ook bij de duurdere producten steeg Home Depot’s omzet flink . Alle categorieën stegen meer dan 10%, behalve de omzet bij de keuken- en badkamerafdelingen; die groeide ‘hoog enkelcijferig’.
Tweedekwartaalcijfers
In mrd $ 2020 2019
Omzet 38,1 30,8
Operationeel resultaat (ebit) 6,1 4,9
Nettowinst per aandeel (in $) 4,04 3,18

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!