Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 2 nov 2020 16:33

Apple | Verkoop iPhones stokt, aandeel onderuit

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Apple daalde vrijdag door de late introductie van nieuwe iPhone-toestellen en het ontbreken van een concrete verwachting voor het nieuwe kwartaal.

Het aandeel van Apple verloor meer dan 5% na bekendmaking van de resultaten over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar. Drie minpunten in het rapport lijken de oorzaak: 1) het uitblijven van een concrete verwachting voor het nieuwe eerste kwartaal, 2) de flinke omzetdaling in China (-28,6%) en 3) de forse daling van de omzet uit iPhones (-20,7%).

Minder iPhones

De omzet is in het vierde kwartaal nipt hoger uitgekomen dan vorig jaar (+1,0%). Dat is helemaal te danken aan de gestegen verkoop van services. De hardwareomzet is gedaald door een daling bij de iPhone-verkoop. Er zijn recent echter nieuwe toestellen geïntroduceerd, en daardoor zou het kunnen dat de daling tijdelijk van aard is omdat mensen hun aanschaf uitstellen tot de nieuwste toestellen beschikbaar zijn. Dit effect is ook een belangrijke verklaring voor de daling in China. Deze achteruitgang in China is volgens Apple tijdelijk. In het nieuwe kwartaal wordt groei in China verwacht door de nieuwe toestellen.

Verwachting

Apple heeft geen concrete verwachting gegeven voor het eerste kwartaal. Daar zijn redenen voor te bedenken. In de eerste plaats natuurlijk de onzekerheid rond corona, maar ook de ongewoon laten introductie van nieuwe toestellen dit jaar. Dat maakt het belangrijke vierde kwartaal voor Apple moeilijker te voorspellen, maar dat er geen verwachting is wil niet automatisch zeggen dat de resultaten slecht zullen zijn. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het huidige kwartaal een domper zal opleveren. Apple heeft laten weten in elke productgroep groei te verwachten, maar het is natuurlijk de vraag hoe hoog die groei is.

Advies Apple

Mijn taxatie voor de winst per aandeel voor het nieuwe jaar is $3,50 (2020: $3,31). Daarmee ben ik gematigd optimistisch. Op basis van deze schatting en met een koers van $110 is de k/w iets meer dan 31. Het dividendrendement is 0,8%. De laatste drie jaar is de omzetgroei beperkt gebleven tot ongeveer 1% per jaar. Daarom vind ik de huidige waardering te hoog voor een koopadvies. De sterke financiële positie en de stijging van de winst per aandeel door de inkoop van eigen aandelen zijn wel pluspunten. Het advies blijft daarom ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!