Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 31 jul 2020 15:03

Apple | Het goede voorbeeld

0 0 Leestijd ongeveer

Apple heeft een hogere omzet en winst gehaald dan verwacht. Verder wordt het aandeel opgesplitst om het voor kleine beleggers toegankelijk te houden, iets waar andere bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen.

Apple heeft 10,9% meer aan iPhones, iPads, MacBooks en andere producten weten te verkopen in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar. Niet alleen heeft het bedrijf dus geen last gehad van de quarantainemaatregelen, het vaart er zelfs wel bij. Een klein gedeelte van de toename zal door de lagere dollar komen, maar dat zal niet veel meer zijn dan 1 à 1,5 procentpunt.

Winst

Ook de winst is sterk toegenomen, met 12,0%. Apple heeft in dit ene kwartaal maar liefst $11,3 mrd verdiend, een onwaarschijnlijk groot bedrag. Per aandeel ziet het er veel normaler uit: $2,61. De resultaten zijn beter dan waar ik op gerekend had. Daarom verhoog ik mijn winsttaxatie voor dit jaar van $12,50 naar $13,00. Voor volgend jaar gaat mijn taxatie van $13,20 naar $14,00.

Splitsing

Naast de resultaten heeft Apple ook bekendgemaakt dat het aandeel op 28 augustus zal worden gesplitst. Voor elk bestaand aandeel zullen houders vier nieuwe ontvangen. De reden daarvoor wordt expliciet genoemd: Apple wil dat het aandeel binnen bereik blijft van zoveel mogelijk beleggers. Dit is natuurlijk makkelijk scoren, maar het neemt niet weg dat Apple gelijk heeft. Bepaalde aandelen noteren nu in de duizenden dollars of euro’s, zelfs in Nederland (Adyen). Dat zal vooral beginnende en kleine beleggers afschrikken. Het zou dit soort bedrijven sieren als ze ook de minder gefortuneerde belegger in het oog houden. Voor de fundamentele waardering maakt een splitsing natuurlijk niet uit.

Advies Apple

Die waardering is niet laag te noemen: op basis van mijn wpa-taxatie voor volgend boekjaar is de k/w ongeveer 29. De gemiddelde k/w over de afgelopen vijf jaar was minder dan 17. Apple heeft de afgelopen vijf jaar een gemiddelde groei van 7,3% heeft behaald. Niets mis mee, maar ook weer niet uitzonderlijk. Ondanks het sterke kwartaal ziet het er niet naar uit dat de groei de komende jaren veel hoger zal komen te liggen. Apple heeft nog altijd een ijzersterke balans, met $80,9 mrd meer aan liquide middelen dan aan schulden. Dat is ongeveer 5% van de totale marktwaarde. En hoewel de resultaten ontegenzeggelijk goed zijn, vind ik de waardering te hoog voor een koopadvies. Een verkoopadvies zou echter ook te ver gaan, dus het advies blijft ‘houden’.

Apple
In mrd $ kw. 4 ’20(t) kw. 3 ’20 kw. 2 ’20 kw. 1 ’20
Omzet 63,3 59,7 58,3 91,8
Nettowinst 12,0 11,3 11,2 22,2
Wpa (in $) 2,75 2,61 2,58 5,04

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!