Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 2 nov 2020 15:24

Waarom ik afscheid neem van Microsoft

0 0 Leestijd ongeveer

Bij mijn persoonlijke redactietips, die ik onderhoud alsof het een portefeuille is waarin ik van tijd tot tijd veranderingen aanbreng, zit al sinds 1 oktober 2015 het aandeel Microsoft.

Destijds had het aandeel een koers-winstverhoudingvan 18,1 en was de totale beurswaarde $319 mrd. Microsoft was perfect gepositioneerd om te profiteren van de opkomst van de cloud en kunstmatige intelligentie. Mijn enthousiasme over Microsoft kende geen grenzen, en door de jaren heen liet ik dan ook geen gelegenheid voorbij gaan om van de daken te schreeuwen wat een prachtig aandeel ik het vond. Ook bij de lezersavond over beleggen in technologie die Beleggers Belangen vorig jaar organiseerde, tipte ik Microsoft als een aandeel dat in elke beleggingsportefeuille thuishoort.

Piek financiële markten

Sinds oktober 2015 is er veel veranderd. Het aandeel Microsoft heeft inmiddels een koers-winstverhouding van 32,5 en de totale beurswaarde is met bijna $1 bln (!) gestegen naar $1,31 bln. Microsoft draait nog altijd fantastisch, maar mijn liefde voor het aandeel vraagt nu wel een erg hoge prijs, helemaal omdat ik denk dat de financiële markten op 8 juni hebben gepiekt waardoor de koers-winstverhoudingen zullen dalen. Ik verkoop daarom vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen mijn aandelen Microsoft. Het totale rendement op het aandeel bedraagt +380,1% en het gemiddelde jaarrendement over de laatste vijf jaar is 36,1%. Het totaalrendement van mijn persoonlijke tips sinds oktober 2015 bedraagt +152,2%, tegen +57,8% voor de MSCI World Index.

Door het enorme rendement op Microsoft was de positie binnen mijn persoonlijke portefeuille te groot geworden. Ik gebruik de cash uit de verkoop voor het aanbrengen van balans, zodat elke positie weer even groot is. Mijn portefeuille met persoonlijke redactietips bestaat vanaf nu uit vijf posities, die elk goed zijn voor een weging van 20%: Unilever, de USD Treasury Bond ETF (ISIN: IE00BSKRJZ44), First Majestic Silver, de Gold Miners ETF (ISIN: IE00BQQP9F84), en Wheaton Precious Metals.

Edelmetalen

60% van de portefeuille bestaat nu uit aandelen in edelmetalen, een thema waarvan ik voor de komende jaren veel verwacht. Met de positie in Unilever speel ik, los van algemene marktsentimenten, in op een mogelijke opsplitsing van het aandeel. De enige positie waarover ik twijfel, is de USD Treasury Bond ETF, die ik heb opgenomen omdat ik de afgelopen jaren dacht dat de lange rente in de Verenigde Staten onder het nulpunt zou komen, net als in Europa.

Op dit moment denk ik dat beleggers nog onvoldoende inzien hoe groot de schade van corona werkelijk is. Breekt dat besef eenmaal door, dan zorgt het voor een vlucht naar Amerikaanse staatsobligaties. In dat negatieve beleggingsklimaat wil ik mijn positie in Amerikaanse staatsobligaties omruilen voor aandelen Shell, omdat ik denk dat vanaf het huidige niveau hoge rendementen mogelijk zijn met Europese olie-aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!