Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Opinie Jaap Barendregt, 2 sep 2020 14:06

De pandemie heeft ook voordelen

0 0 Leestijd ongeveer

Circa eens in de 70 jaar doet zich een innovatiegolf voor. Een van de bekendste voorbeelden in de geschiedenis is de ontwikkelingssprong die werd veroorzaakt door de uitvinding van de stoommachine.

In een innovatiegolf worden allerlei nieuwe toepassingen bedacht – zoals de fabrieksmachines en locomotieven op stoom – die tot meer welvaart leiden omdat de productiviteit en de koopkracht erdoor stijgen.

De komst van internet en computers geldt ook als zo’n baanbrekende innovatie. Toch leek de productiviteitswinst hiervan lange tijd tegen te vallen. Net als bij eerdere innovaties, lieten de toepassingen enige tijd op zich wachten. Bovendien is internet slechts onderdeel van een reeks van automatiseringstoepassingen. De vertraging komt ook doordat innovatie weerstand oproept. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen die weerstand helpen slechten en de innovatie daarmee helpen versnellen. Dat zien we nu gebeuren in de coronacrisis. Volgens Schroders Investment Management zorgt de pandemie op vier manieren voor versnelling van technologische innovatie.

Vier impulsen

In de eerste plaats helpt technologische innovatie om productieprocessen ook in deze tijden van ‘social distancing’ gaande te houden en zo de bedrijfsonderbrekingen te voorkomen die anders zouden optreden als werknemers genoodzaakt zijn elkaars gezelschap te mijden.

Een tweede aanjager van technologische innovatie is volgens de vermogensbeheerder de impuls die online verkopen hebben gekregen. Die hebben de automatisering van het aanbod in magazijnen en distributiecentra aanzienlijk vergroot.

Dit gaat gepaard met robotisering, de derde impuls voor technologische ontwikkeling in deze coronatijd. Deze robotisering leidt in zijn algemeenheid – in combinatie met onder meer kunstmatige intelligentie – tot steeds geavanceerdere robots die steeds meer taken aankunnen en die kunnen samenwerken met mensen en andere robots.

Als vierde aanjager van technologische innovatie noemt Schroders het gegeven dat de lockdowns bedrijven hebben doen inzien dat hun toeleveringsketens beduidend gevoeliger zijn voor onderbrekingen dan ze eerder hadden aangenomen. Bedrijven zullen als antwoord hierop meerdere leveranciers willen hebben. Ook hierbij ziet Schroders een rol voor automatisering, al is het maar omdat het regelen van de toelevering er gecompliceerder door kan worden.

Corona wordt zo volgens Schroders een productiviteitsversneller en, wie weet, toch een welvaartsstimulans.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!