Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Actueel Jaap Barendregt, 4 aug 2020 10:49

Beurzen Vandaag | Lichtgroen

0 0 Leestijd ongeveer

De beurzen openen licht in het groen. De maakindustrie in zowel de VS als Europa toonde herstel, met positieve inkoopmanagersindices. Elk groeicijfer is in deze economisch zware tijden een bijzonder positief teken.

NL | DSM en JDE

De AMX-index stijgt vanochtend met 0,6%, waar de AEX-index pas op de plaats maakt. De cijfers van de maakindustrrie pakken vanochtend goed uit voor de traditionele sectoren, zoals luchtvaart (Air France-KLM, +4,2%), vastgoed (Unibail-Rodamco-Westfield, +2,8% en Eurocommercial Properties, +3,2%), olie (Shell, +2,3%) en de financiële sector (ING, +2,2%).

De cijfers van DSM vielen niet goed bij de beleggers want deze daalden over de hele linie. Analisten waren over het algemeen wel tevreden, want de cijfers vielen in de bandbreedte van hun schattingen. Ook koffiebedrijf JDE Peet’s kwam met cijfers. De autonome omzetgroei was licht negatief en ook de verwachtingen voor de rest van het jaar blijven onder het gemiddelde dat het bedrijf voor de komende jaren voor ogen heeft. Corona is hier debet aan: er wordt buitenshuis minder koffie gedronken.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Air France-KLM +4,2%
 • Eurocommercial Properties +3,2%
 • Unibail-Rodamco-Westfield +2,8%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • DSM -3,3%
 • Galapagos -1,6%
 • IMCD -1,3%

EUR | Banken & Bayer

De Eurostoxx50-index  stijgt vanochtend met 0,4%, aangevoerd door de banken. Die stijgen, net als ING, door de hoop op economische verbetering. Bayer is de grote daler. Het Duitse chemiebedrijf heeft bij de kwartaalcijfers de verwachtingen voor het hele jaar licht naar benden bijgesteld. Dat valt extra slecht bij beleggers in een klimaat van zorgen over rechtszaken rond het middel RoundUp.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Société Générale +3,8%
 • BBVA +3,7%
 • Santander +3,7%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Bayer -3,3%
 • Linde -1,4%
 • Schneider Electric -1,4%

VS | Microsoft

In de VS werden de cijfers van de maakindustrie ook positief ontvangen. Bovendien is er het vooruitzicht van een nieuw economisch hulppakket. Alle belangrijke beursindices stonden in het groen. De Dow Jones steeg met 0,8%. Uitblinker was Microsoft, dat nu toch weer wil gaan onderhandelen om de in de VS populaire Chinese dienst TikTok over te nemen. Het is niet zeker of de Chinese overheid hier aan wil meewerken, want het lijkt er sterk op dat president Donald Trump de deal wil afdwingen door te dreigen met een verbod op TikTok in de VS.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Microsoft +5,6%
 • Merck +2,9%
 • Boeing +2,7%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Dow Inc – 2,4%
 • Coca-Cola -2,0%
 • Caterpillar -0,8%

Grafiek van de Dag | EUR/USD

De Amerikaanse dollar verzwakt volgens onderstaande grafiek zienderogen tegenover de euro. Het economisch herstel verloopt in de VS naar verwachting trager dan in Europa. Bovendien is er de onzekerheid van de verkiezingen en van het handelsconflict met China. De lage rente in de VS maakt bovendien dat het voordeel van obligatiebeleggingen in de VS is verdwenen, zeker gezien het huidige wisselkoersrisico. Dit werkt dubbel hard door. Want omdat deze obligatiebeleggingen bij niet-Amerikanen minder populair zijn, is er ook minder vraag naar dollars om de schuld te kunnen kopen. Dat verzwakt de dollar dan ook weer.

AGENDA

Bedrijfscijfers:
DSM, JDE Peet’s, Bayer en Walt Disney

Macro-economische cijfers:
Producentenprijsindex eurozone, juni (verwacht: -3,8%; vorig:-5%)
Fabrieksorders VS, juni (verwacht: 5%; vorig: 8%)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.