Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

DSM komt de crisis goed door

0 0 Leestijd ongeveer

De coronapandemie heeft enige impact op de resultaten van DSM, maar ogenschijnlijk niet op de koers. Het opwaarts potentieel wordt na de koersstijging sinds de jaarwisseling wel wat kleiner.

In de eerstekwartaalcijfers van DSM was weinig terug te zien van de coronapandemie. De omzet en ebitda lagen even hoog als een jaar eerder. Dat lag in het tweede kwartaal anders. Naar verwachting maakt het bedrijf op 4 augustus bekend dat de ebitda grofweg 10% lager uitpakt. Daarmee heeft de onderneming een stuk minder last van de economische terugval dan veel andere bedrijven.

Toch dringt de vraag zich op of beleggers niet overdreven enthousiast zijn over het aandeel. Sinds de jaarwisseling is de koers met ruim 10% gestegen. Over de afgelopen twee jaar is de koerswinst zelfs meer dan 40%.

Focus op voeding

De opbouw van de omzet vormt het eerste deel van een verklaring voor het hoge koersrendement. De omzetdaling van 5 à 10% in het tweede kwartaal wordt volledig veroorzaakt door een terugval bij de divisie Materials. Daar staan zowel het afzetvolume als de prijzen al langere tijd onder druk.

In het bijna drie keer zo grote voedingssegment tekent zich daarentegen naar verwachting juist een kleine stijging af. Bovendien gaat de onderneming in de toekomst alleen maar zwaarder leunen op deze stabiel groeiende divisie, die in juni nog werd versterkt toen DSM voor €980 mln het Oostenrijkse Erber overnam. Ook het zwaartepunt qua productontwikkeling ligt op deze activiteiten. DSM Venturing heeft een belang genomen in ruim 35 jonge bedrijven om qua innovatie in deze sector voorop te lopen. Het vertalen van duurzame trends naar lucratieve groei is een ander vlak waarop DSM trendsetter is.

Duurzame premie

De omslag van chemieconcern naar fabrikant van producten voor gezonde voeding en duurzaam leven, is bijna twintig jaar geleden ingezet. De onderneming is continu op zoek naar kansen om die strategie verder in te vullen. Een goed voorbeeld is de onlangs aangekondigde joint venture met het Franse Avril Olatein voor de fabricage van plantaardige proteïnen als grondstof voor vleesvervangers.

Dankzij de rol van duurzame trendsetter, krijgt DSM een plaats in veel duurzaamheids- en impactfondsen, een categorie die momenteel zeer in trek is in de beleggingswereld. Die duurzame premie is een tweede verklaring voor de stijgende koers en de opvallend hoge k/w (24 in 2021).

Advies DSM

De waardering heeft nu weinig opwaarts potentieel meer, maar de winst heeft dat wel. Het vooruitzicht van een winstgroei van circa 10% op langere termijn in combinatie met een (oplopend) dividendrendement van ongeveer 2%, maken DSM ondanks de recente koersstijging tot een koopwaardig aandeel.

Na Erber pas op de plaats
De overname van Erber, in het hart van de coronapandemie, onderstreept dat DSM in lastige tijden ver vooruit kijkt. De Oostenrijkse aankoop is vooral bekend door het veevoer en de diervoedingssupplementen van Biomin. Die stellen veehouders onder meer in staat om minder antibiotica te gebruiken, waarvoor in veel landen steeds strengere regels gelden. Overnames vormen echter niet de grootste groeimotor voor DSM. Het bedrijf wil de beschikbare middelen zoveel mogelijk aanwenden voor autonome groei. Daarna volgen dividend, overnames en tot slot het uitkeren van vermogen aan aandeelhouders. Die volgorde maakt duidelijk waarom DSM de inkoop van eigen aandelen tijdelijk staakt. Van het lopende inkoopprogramma van €1 mrd staat nog €255 mln open.
TWEEDEKWARTAALCIJFERS
In € mln 2020 (t) 2019
Omzet 2120 2280
Aangepaste ebitda 390 438
Nettowinst doorgezette activiteiten 175 215

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!