Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 31 jul 2020 10:40

Shell | Afstraffing schiet te ver door

0 0 Leestijd ongeveer

Royal Dutch Shell slaagt erin om de winstdaling in het tweede kwartaal binnen de perken te houden. Beleggers hebben vooral oog voor de aard van de winstmeevaller en de onzekere toekomstvooruitzichten.

Royal Dutch Shell zag in het tweede kwartaal een winst van $3,0 mrd omslaan in een verlies van $18,1 mrd. De dieprode cijfers zijn geen verrassing. Het bedrijf had eind juni al een afschrijving op de olie- en aardgasreserves van $15 mrd tot $22 mrd aangekondigd. Het uiteindelijke bedrag van $17 mrd na belastingen ligt aan de onderkant van die bandbreedte.

De (boekhoudkundige) afschrijving had geen impact op de vrije kasstroom. Als een grote schommeling in het werkkapitaal buiten beschouwing blijft, kwam dat bedrag uit op circa $4 mrd. Daarmee heeft het bedrijf een redelijke buffer. Er is elk kwartaal circa $2,5 mrd nodig voor rentebetalingen en het uitkeren van het (verlaagde) dividend.

Winstmeevaller

De oliereus rekent zichzelf vooral af op de aangepaste winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs). Die daalde met 82% naar $638 mln. In het huidige klimaat is dat een knappe prestatie, want de onderneming leek af te stevenen op een verlies van ruim $600 mln. De meevaller was voornamelijk te danken aan de handelsactiviteiten, die succesvol inspeelden op de grote koersschommelingen van de olieprijs in april. Maar hoewel het concern een veel beter beeld heeft van de ontwikkelingen op de energiemarkt dan andere handelspartijen, is er geen garantie dat de handelstak bij een volgende marktschok weer zo goed presteert. De winst van de divisie raffinage & handel – waar deze activiteiten onder vallen – schoot omhoog van $52 mln naar $1,5 mrd.

Advies voor Royal Dutch Shell

Het aandeel ging na de cijferpublicatie met ruim 5% onderuit. Behalve het weinig structurele karakter van de winstmeevaller, was dat vooral een gevolg van het slechte beurssentiment en de slechte vooruitzichten. Totdat de coronapandemie wordt beteugeld, staan de prijs en het afzetvolume op energiemarkten sterk onder druk. Daar komt bij dat de onderneming voor de uitdaging staat om de balans te verschuiven van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Topman Ben van Beurden wil nog dit jaar meer informatie geven over die omschakeling. In combinatie met de vooralsnog veilige dividendbuffer en de overtrokken koersdaling van meer dan 50% sinds eind 2019, is dat aanleiding om het koopadvies te herhalen.

TWEEDEKWARTAALCIJFERS
In $ mln 2020 2019
Omzet 32.504 90.544
Winst constante voorraden (ccs) 638 2860
Nettowinst -18.101 3162

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!