Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Portefeuilles Menno van Hoven, 27 jul 2020 18:00

Dividendportefeuille | Minder in Intel en Microsoft

0 0 Leestijd ongeveer

Op weekbasis deed de Dividendportefeuille een stapje terug, naar een min van 5,2% in 2020. Valuta speelt dit jaar weer eens een grote rol, met de dollar die dit jaar al 4,3% is verloren ten opzichte van de euro.

Met bijna 58,6% belegd in Amerikaanse aandelen tikt dat flink aan. Maar de afgelopen jaren werkte het valuta-effect juist in het voordeel van de portefeuille, dus wat dat betreft mogen we zeker niet klagen.

Intel uit de gratie

Na een serie prima kwartaalcijfers, vorige week onder meer van nieuwkomer Teradyne en Texas Instruments, was er één heel grote negatieve uitschieter. Het betreft Intel, dat ruim 16% inleverde na cijfers. Het laatste kwartaal was prima, maar het opnieuw uitstellen van het 7 nm-proces voor de productie van de nieuwste generatie chips is een flinke tegenvaller die beleggers niet waarderen. Eerder moest Intel, enkele jaren geleden nog de absolute koploper op het gebied van chiptechnologie, ook al de lancering van huidige 10 nm-technologie uitstellen waardoor Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) nu de onbetwiste leider op dat gebied is. Concurrenten als AMD en Nvidia, die Intel qua beurswaarde inmiddels zijn gepasseerd, laten hun chips produceren door TSMC (het zogenaamde ‘fabless model’) en de verwachting is dat Intel in ieder geval een deel van zijn productie op termijn ook gaat uitbesteden.

Op korte termijn ligt Intel onder een vergrootglas en zal het slechte nieuws overheersen. Gisteren nabeurs meldde Intel al de eerste wijzigingen binnen de organisatie met het (gedwongen) vertrek van chief engineering officer Murthy Renduchintala, die vorig jaar nog werd gezien als mogelijk opvolger van ceo Bob Swan.

Overigens moeten we zeker niet doorschieten in negativiteit over Intel. Het bedrijf is nog altijd een dominante speler op het gebied van chips voor pc’s en datacenters en zijn huidige chips kunnen volgens analisten qua prestaties nog prima wedijveren met de nieuwere 7 nm-chips die AMD gebruikt. Als Intel de productie hiervoor uit handen geeft, kan het bovendien flink besparen op investeringen. Daardoor zou een aanzienlijk deel van de cashflow doorgeschoven kunnen worden naar de aandeelhouder. Vooralsnog is dat echter pure speculatie.

Ik geeft Intel het voordeel van de twijfel. Het bedrijf betaalt een aantrekkelijk dividend uit, dat naar mijn mening ook de komende periode zeker houdbaar is. Begin dit jaar werd het dividend nog verhoogd van $0,315 naar $0,33 per aandeel, wat bij de huidige koers een rendement van 2,7% geeft. Zelfs na de koerstik is Intel binnen de Dividendportefeuille nog steeds goed voor een plus van 235,8%.

Wegingen omlaag

Met een weging van ruim 4% was Intel na zwaargewicht Microsoft een van de zwaarstwegende aandelen binnen de Dividendportefeuille. Die weging is na de koerstik van vrijdag teruggevallen tot 3,6%, maar dat is gezien de recente berichtgeving nog altijd te veel. Daarom halveer ik bij de openingskoersen van dinsdag de positie in Intel, die daarmee qua weging uitkomt op hetzelfde niveau als het vorige maand gekochte Teradyne. In het onwaarschijnlijke geval dat de ontwikkelingen bij Intel zeer negatief uitpakken, blijft de schade daarmee binnen de perken.

Ook het gewicht van de grootste Dividendportefeuille-uitblinker, Microsoft, breng ik omlaag, en wel naar 5%. Dat deed ik vorig jaar ook al eens. Sindsdien groeide de weging weer tot de huidige 7,5%. Tijd om het gewicht van Microsoft in de portefeuille wederom te reduceren. Ook hier verkoop ik bij de openingskoersen van dinsdag, in dit geval dus voor 2,5% van de totale portefeuille oftewel een derde van de positie in Microsoft. Daarmee houdt het Amerikaanse techaandeel overigens de zwaarste weging in de portefeuille, voor LVMH. Gezien de fors opgelopen waardering, het dividendrendement van nu minder dan 1% en de gigantische beurswaarde voel ik me beter bij een weging van 5%.

De nieuwe kaspositie van ongeveer 4,3% zal ik later dit jaar benutten voor twee nieuwe Amerikaanse aankopen. Inclusief de huidige kaspositie van 1,3% in euro’s is er in totaal dus naar verwachting 5,6% van de portefeuillewaarde in kas als de positie in Intel en Microsoft vanmiddag is gereduceerd.

De grootste stijger op weekbasis binnen de Dividendportefeuille was overigens Unilever met +7,2%. Ook dit aandeel is met 3,6% een zwaargewicht, met Coloplast (3,8%), Abbott en CSX (alletwee 3,5%). Tecan is na de koerswinst van 42% dit jaar goed voor een weging van 3,0%. De kleinste wegingen zijn weggelegd voor A.O. Smith (1,3%) en H.B. Fuller (1,4%).

  • Rendement 2020: -5,2%
  • Rendement sinds start (6 september 2011): +227,6%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!