Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opties Hildo Laman, 15 jul 2020 12:16

Optietip 186 | Voor goud gaan met zilver

0 0 Leestijd ongeveer

De optietip van deze week is een call op een zilver-ETF. Verder updates op optietips op de AEX, AMG, ASML en OCI.

De zilverprijs lijkt uit een jarenlange winterslaap te zijn ontwaakt. Het edelmetaal schoot in 2010 en 2011 omhoog naar bijna $50 per troy ounce. Vervolgens zakte de koers weg naar ongeveer $12 in maart van dit jaar. Inmiddels is de prijs gestegen tot meer dan $19. Goud zit al een tijd in een opwaartse trend. Het heeft er alle schijn van dat het meer volatiele zilver nu ook voor een langere periode hoger koersen zal laten zien.

Het is voor Nederlandse beleggers niet makkelijk om in derivaten op zilver te handelen. Opties op ETF’s in Europa zijn vooralsnog niet gebruikelijk, en opties op de zilver-ETF’s die voor Nederlandse beleggers beschikbaar zijn, zijn er bij mijn weten niet. Gelukkig mogen Nederlandse beleggers wel opties op Amerikaanse ETF’s kopen. Daarom heb ik gekozen voor een calloptie op de iShares Silver Trust ETF (fondscode: SLV). Deze optie is in ieder geval bij het platform van Interactive Brokers (bijvoorbeeld Lynx) beschikbaar. De koers van de ETF (SLV) staat grofweg 10% onder die van de actuele zilverprijs. Dat komt omdat de beheerkosten regelmatig van de waarde van de ETF gehaald worden. Daardoor gaat de ETF steeds ietsje meer achter lopen op de zilverprijs. De kosten zijn 0,5% per jaar, maar voor deze optietip maken die kosten weinig uit.

Optieconstructie voor zilver

Concreet gaat het om de SLV jan21 20,00 call. Omdat de handel in deze optie pas vanmiddag om 15.30 van start gaat en ik deze woorden ‘s ochtends schrijf, weet ik nog niet wat de prijs voor deze optie zal zijn. Ik schat op dit moment $1,20 en zal via twitter de definitieve prijs laten weten. De koers van SLV is ongeveer $18,00. Er is dus een stijging van meer dan 10% nodig voordat de call intrinsieke waarde krijgt. Dat is voor zilver niet heel erg veel. Maar zeker is een stijging natuurlijk niet. De afgelopen jaren waren stijgingen steeds van korte duur. Maar zonder risico geen rendement.

SLV jan21 20,00 call

Koop SLV jan21 20,00 call $1,20
Contractgrootte 100
Expiratiedatum Vrijdag 15 januari 2021
Risicoschatting Gemiddeld
Maximale winst Onbeperkt
Maximaal verlies $120

Updates

Het gewogen gemiddelde rendement staat nu op 31,1%. Het rekenkundig gemiddelde is 68,3%. De aandelenmarkten gaan wel flink heen en weer, maar per saldo verandert er niet zo gek veel. Het lijkt er wel op dat hogere koersen binnenkort aannemelijker zijn dan lagere, omdat dalingen steeds korter en minder diep zijn. Maar het kan zijn dat wens hier de vader van de gedachte is: voor de meeste optietips zijn hogere koersen beter dan lagere.

AEX

Er is niet veel veranderd sinds vorige week wat betreft de tips op de AEX. De butterfly die in augustus afloopt (optietip 179) heeft baat bij lagere koersen. De condor die een maand later expireert (optietip 167) heeft juist een hogere stand nodig. Dat is nog steeds mogelijk, maar met elke week die verstrijkt waarin de AEX niet echt stijgt nemen de kansen op een hoge waarde wel af. Beide posities houd ik aan.

De butterfly die pas in december afloopt (optietip 171) verkoop ik voorlopig nog niet. Er is nog ruim voldoende looptijd, en een koers van meer dan 600 punten in december is nog altijd een haalbaar doel.

AMG

De call op AMG (optietip 181) staat op een klein verlies. De resterende looptijd is nog zo’n vijf maanden, dus ik zie voorlopig geen reden om tot verkoop over te gaan. Op 28 juli zal het bedrijf resultaten publiceren. Dat zou een hogere koers kunnen opleveren de komende weken. De verwachtingen zijn niet heel hooggespannen, dus de kans op een teleurstelling is niet al te groot. Ik wacht af met deze call.

ASML

De butterfly op ASML die over vijf weken afloopt (optietip 183) is op het moment van schrijven ongeveer €2,60 waard. Vanmorgen heeft ASML de resultaten over het tweede kwartaal bekendgemaakt. De eerste koers was een bescheiden daling. Dat is jammer. Een stijging van een paar procent was beter geweest. Maar een stand van €360 in augustus is op dit moment niet uit het zicht. Ik houd deze butterfly voorlopig nog aan.

OCI

Komende vrijdag loopt de verkochte call van de call calendar op OCI (optietip 177) waarschijnlijk waardeloos af. De uitoefenprijs is €14,00, terwijl het aandeel op het moment van schrijven op ongeveer €10,60 staat. De gekochte call loopt nog tot december. In die tijd kan er veel gebeuren. Ook deze call houd ik voorlopig nog aan.

Tussenstanden: (in €, doorgehaald is gesloten)

156. MT call -85
157. MU butterfly -76
158. PRX callspread 85
159. BOS callspread -50
160. QQQ call 644
161. ASML callspread -205
162. BES call calendar 20
163. AEX butterfly -78
164. ASM callspread -90
165. SPY callspread -160
166. AEX 1 bij 2 putspread -3.650
167. AEX condor -36
168. DAX butterfly 29
169. ASMI call calendar 695
170. AEX butterfly -113
171. AEX butterfly 802
172. RND call 478
173. URW butterfly -130
174. AEX butterfly -170
175. AEX call calendar 316
176. AAI call 186
177. OCI call calendar -21
178. ASM butterfly -11
179. AEX butterfly -24
180. IWM call -10
181. AMG call -41
182. TKG callspread -21
183. ASL butterfly 145
184. DSM call calendar 26
185. AEX call butterfly -30

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!