Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Hildo Laman, 9 jul 2020 09:00

De markt snapt er niets van… of wel?

0 0 Leestijd ongeveer

Door de recente koersstijgingen zie ik vaak reacties voorbijkomen in de trant van: ‘Gegeven de dramatische economische gevolgen van de coronapandemie, kan het niet anders dan dat de beurs er compleet naast zit’.

Beleggers met wat meer gevoel voor drama hebben het liever over een aanstaande crash.

Nu ga ik er niet van uit dat ik de markt kan voorspellen. Daardoor kukel ik ook niet snel in de valkuil met daarbij het bordje ‘de markt snapt het niet, ik gelukkig wel’. Maar dat het niet zo snel zal gebeuren dat ik volkomen door de markt verrast wordt, wil niet zeggen dat ik me nooit over de markt verbaas. Zoals wel meer beleggers, had ook ik niet verwacht dat de beurzen zo snel zouden stijgen na de coronacrash. Ik heb dan ook regelmatig nagedacht over de oorzaken daarvan.

Het discounted cashflow model

Een van de verklaringen waar ik op kwam, komt voort uit een waarderingsmodel dat lezers met een financiële achtergrond misschien wel kennen: het discounted cashflow model (DCF). In dit model wordt een bedrijf, project of zelfs index gezien als een jarenlange reeks kasstromen (cashflows). Van die kasstromen wordt de huidige waarde uitgerekend. Dat wil zeggen: er komt een antwoord op vragen als ‘wat is een bedrag van €1000 over twintig jaar, op dit moment waard?’ Omdat er in principe geen einddatum aan een bedrijf (of index) zit, kan worden gerekend met oneindige cashflows. De waarde van een bedrijf wordt vervolgens berekend door de som te nemen van de huidige waardes van alle cashflows.

Omdat een index een verzameling bedrijven is, kan dat ook voor een index. Ik heb in een DCF-model de invloed van corona op de S&P500-index bekeken. Als de winsten in de S&P500 dit jaar halveren, en in 2021 weer het niveau van 2019 halen, is de invloed op de waardering voor de index een daling van 13%. Dat is aanmerkelijk minder dan de koersdaling die in maart te zien was. Een halvering van de winsten is bovendien een vrij negatief uitgangspunt. In 2008 zakte de winst in de S&P met ongeveer een derde. Als dat dit jaar weer gebeurt, zou de negatieve invloed op de waarde van de index nog maar zo’n 9% zijn. Als je verwacht dat de effecten van corona nog jaren voelbaar zijn, kom je natuurlijk veel lager uit. Maar op dit moment zie ik nog geen reden om daarvan uit te gaan.

Mogelijke verklaringen

Al met al is de huidige stand van de S&P niet zo verbazingwekkend als je naar een dergelijk model kijkt. Nu is dat geen pleidooi om een tweede hypotheek te nemen en dat geld in callopties te steken. Ik wil alleen maar aangeven dat er logische verklaringen zijn voor de huidige koersen. Het DCF-model is natuurlijk maar één berekening. Maar die toont wel aan dat als je de toekomst meeneemt, je tot andere conclusies kan komen dan als je alleen naar het nu kijkt. En beleggen doe je voor tien jaar, niet voor tien weken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!