Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 7 jul 2020 12:49

Advieswijziging | Tesla kent ongekende opmars

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van Tesla is sinds de bekendmaking van mooie productie- en verkoopcijfers over het tweede kwartaal in snel tempo opgelopen. Tijd om ons advies tegen het licht te houden.

De beurskoers van autofabrikant Tesla is afgelopen week (maandag tot en met maandag) behoorlijk opgelopen, van $1009,35 naar $1432,26 per aandeel. De stijging van 41,9% heeft ervoor gezorgd dat Tesla ’s werelds meest waardevolle autofabrikant is geworden. Met een marktkapitalisatie van $254 mrd is het bedrijf bijna $50 mrd meer waard geworden dan de nummer twee, Toyota, die een beurswaarde heeft van $207 mrd.

Het aandeel had de wind in de rug dankzij mooie productie- en verkoopcijfers over het tweede kwartaal. Tesla wist in totaal 90.650 elektrische auto’s af te leveren, en dat was een stuk meer dan de 72.000 auto’s waar analisten op voorhand van waren uitgegaan. Een bijzondere prestatie, omdat de fabriek in Fremont (VS) in het tweede kwartaal geruime tijd was gesloten als gevolg van de lockdown-maatregelingen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus.

Flinke uitdaging

Tellen we de verkoopcijfers over het eerste en tweede kwartaal bij elkaar op, dan komen we momenteel uit op 179.050 afgeleverde auto’s. Om de eerder afgegeven doelstelling van 500.000 auto’s in 2020 te behalen, dient Tesla in de tweede helft 320.950 exemplaren af te leveren. Een flinke uitdaging, maar niet onmogelijk. Zolang er tenminste geen tweede lockdown komt.

De mooie cijfers over het tweede kwartaal zullen er naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat Tesla voor het vierde kwartaal op rij zwarte cijfers zal schrijven. In dat geval kan de autofabrikant worden opgenomen in de S&P500. De vraag naar het aandeel zal hierdoor toenemen, omdat beheerders van ETF’s die de index volgen het aandeel zullen moeten toevoegen. Beleggers kijken dan ook uit naar de halfjaarcijfers die binnenkort bekend worden gemaakt.

Tesla naar houden

Door de recente koersrally is terughoudendheid nu op zijn plaats. Sinds het koopadvies van 25 maart, toen het aandeel aan $539,35 noteerde, is de koers met 166% gestegen. Het opwaarts potentieel voor de komende twaalf maanden lijkt daardoor beperkt. Ik verlaag het advies van ‘kopen’ naar ‘houden’.

De auteur heeft een positie in Tesla.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!