Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Advieswijzigingen | Meevaller voor (Nederlandse) verzekeraars

0 0 Leestijd ongeveer

Nederlandse verzekeraars zoals Aegon, ASR en NN Group mogen onder voorwaarden weer dividend uitkeren. Dat is vooral goed nieuws voor de laatstgenoemde twee partijen, NN Group en ASR.

Aegon, ASR en NN Group hebben maandag 6 juli onder voorwaarden groen licht gekregen van DNB om dividenduitkeringen te hervatten. Ook mogen ze weer eigen aandelen inkopen. Daarmee gaat de toezichthouder in tegen de aanbeveling van het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB). Die raadt financiële instellingen sinds begin april aan om geld zoveel mogelijk in kas te houden, met het oog op de financiële impact van de coronacrisis.

Twee redenen

Er zijn twee redenen waarom DNB een eigen koers kiest. In de eerste plaats hebben met name NN Group en ASR een ijzersterke kapitaalbuffer. De Solvency II komt op respectievelijk 227% (eind mei) en 235% (eind maart). Bij Aegon steeg de buffer in het eerste kwartaal van 201 naar 208%. Dat was echter vooral een gevolg van een stijging bij de Nederlandse divisie door een boekhoudkundige aanpassing voor de marktvolatiliteit (van 171 naar 249%). In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staat de verzekeraar er minder sterk voor.

Een tweede reden voor de koerswijziging van DNB zijn de keuzes van andere grote Europese verzekeringsbedrijven. Partijen zoals Allianz en AXA keren ondanks de aanbeveling van ESRB toch (gedeeltelijk) dividend uit. Qua kapitaalgeneratie en buffer doen NN Group en ASR niets onder voor deze verzekeraars. Een dividendverbod vormt dan ook een oneerlijk concurrentienadeel voor deze Nederlandse bedrijven.

Adviezen Nederlandse verzekeraars

Het bericht van DNB opent de deur voor NN Group en ASR om de uitgestelde slotdividenden over 2019 alsnog uit te keren. De relatief beperkte corona-impact (naar schatting €100 mln op operationele winst) geeft NN Group de ruimte om het dividend over 2020 zelfs iets op te schroeven. Bij ASR ligt een dergelijke verhoging minder voor de hand, terwijl een dividendinhaalslag voor Aegon naar verwachting pas later aan de orde komt. Ondanks het koersherstel van de afgelopen weken, blijft NN Group als sectorfavoriet koopwaardig. Voor ASR wordt het advies door de verbeterde dividendvooruitzichten aangepast naar ‘kopen’, terwijl voor Aegon het advies van ‘verkopen’ naar ‘houden’ gaat.

DIVIDEND VERZEKERAARS
In € 2021(t) 2020(t)
Aegon 0,15 0,05
ASR 2,10 1,90
NN Group 2,25 2,10

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!