Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Educatie Karel Mercx, 29 jun 2020 15:03

Beleggingsboeken | Tien aanraders vanuit de redactie

0 0 Leestijd ongeveer

Tijdens de laatste chatsessie vroegen lezers naar onze favoriete boeken over beleggen. Stephen Hendriks en Karel Mercx hebben tien aanraders geselecteerd, variërend van technologie en beurzen, crashes, fraude tot hyperinflatie. Veel leesplezier!

Engines that move markets (Alasdair Nairn)

Technologische ontwikkelingen zijn belangrijk voor beleggers. Nieuwe bedrijven en sectoren schudden de bestaande orde op en dat biedt kansen. Maar hoe reageren financiële markten op de opkomst van nieuwe technologieën en wie zijn de winnaars en verliezers, vroeg vermogensbeheerder Alasdair Nairn zich tijdens de technologiebubbel in 2000 af. Die vraag beantwoordde hij in het boek Engines that move markets aan de hand van een tiental historische voorbeelden. Technologische vooruitgang is immers niet alleen iets van de moderne tijd, stelt de Brit terecht.

Kanalen zijn vervangen door spoorwegen, de telegraaf door de telefoon en later veranderden de komst van de pc en het internet beurs en economie. We kennen geen enkel ander boek dat de invloed van technologische veranderingen op de financiële markten zo gedetailleerd in kaart heeft gebracht als dit. Engines that move markets verscheen in 2002, maar twee jaar geleden is de tweede editie uitgebracht.

The myth of the rational market (Justin Fox)

Hoe werken financiële markten? Is het mogelijk de index te verslaan? Lang was de ‘efficiënte markthypothese’, die stelt dat alle beschikbare informatie in de koersen is verwerkt, het antwoord op zulke vragen. Maar toen kwam in 2008 de financiële crisis en gaf zelfs voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan toe dat de financiële markten niet alwetend zijn. Journalist Justin Fox schreef daarop in 2009 een boek over de opkomst en neergang van het idee van efficiënte en rationele markten. Ogenschijnlijk droge materie. The myth of the rational market is echter alles behalve saai en droog omdat Fox de theorieën over de werking van de financiële beschrijft aan de hand van boeiende verhalen over bekende beleggers en academici als Warren Buffett, Harry Markowitz en Edward Thorp.

A man for all markets (Edward Thorp)

Wiskundige Edward Thorp is een bijzondere man, bleek al uit het boek The myth of the rational market (zie hierboven). Thorp was een pionier in kwantitatief beleggen, ontdekte eerder een formule om optieprijzen te bepalen dan Fisher Black en Myron Scholes, ontwikkelde een methode om casino’s met blackjack en roulette te verslaan en ontdekte de fraude van Bernie Madoff. Een boeiende autobiografie mét beleggingsadvies.

When money dies (Adam Ferguson)

Het in 1975 verschenen When money dies is de fascinerende beschrijving van de hyperinflatie in Weimar Republiek in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het boek vermengt historische analyse met persoonlijke ervaringen van de gewone Duitse man en vrouw. Hyperinflatie is misschien niet iets waar beleggers zich druk over maken tijdens de coronacrisis, ook al worden de gevolgen hiervan bestreden met extreem ruim begrotings- en monetair beleid. Op de achterzijde van When money dies staat echter een waarschuwing over ‘het verslavende gevaar van het aanzetten van de geldpers’.

Lying for money (Dan Davies)

Fraude en de financiële wereld gaan hand in hand. De implosie van Wirecard is daarvan het meest recente voorbeeld. Econoom Dan Davies schreef met Lying for money een buitengewoon vermakelijk en leerzaam boek, vol met onderkoelde Britse humor, over de meest legendarische fraudezaken. Van oplichting in het Britse rijk in 1822 tot aan het recente Libor-schandaal.

The invisible hands (Steven Drobny)

The invisible hands is een handboek om te beleggen en speculeren in turbulente tijden. Drobny interviewde de beste hedgefondsmanagers om te horen hoe ze hun geld hadden beheerd tijdens de kredietcrisis van 2007–2008. Elk van deze portefeuillebeheerders had het jaar 2008 afsloten met een positief rendement, terwijl zo’n beetje elk pensioenfonds geld had verloren.

Bij het maken van zijn selectie heeft Drobny de mensen eruit gelaten die vol hadden ingezet op de implosie van de Amerikaanse huizenmarkt. De geschiedenis wijst namelijk uit dat dit soort mensen meestal eendagsvliegen zijn. De mensen die hij voor zijn boek interviewde hadden nooit zulke extreem grote posities. Ze beseften dat een verlies van 20% moet worden goedgemaakt met een winst van 25%.

De les uit dit boek is dat alles om het beperken van het risico gaat. Het is echter veel spannender dan elk ander beleggingsboek dat over risicobeperking gaat, omdat het de lezer meeneemt naar de donkerste dagen van de financiële crisis.

Red notice (Bill Browder)

Red notice is het waargebeurde verhaal van Bill Browder. Het bestaat uit twee delen, waarvan het eerste deel een beleggersboek is. Het laat zien hoe Browder vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, toen staatsbedrijven werden geprivatiseerd en beursnoteringen kregen, de grootste buitenlandse belegger van Rusland werd. Tot 2005, toen hij door de Russische overheid werd aangemerkt als gevaar voor de nationale veiligheid en hem per direct de toegang tot het land werd ontzegd.

Dat incident vormt de aanleiding tot het tweede deel van het boek, waarin we lezen hoe hij veranderde van superbelegger in mensenrechtenactivist. Dat ging gepaard met dramatische gebeurtenissen. Zo werd in 2009 zijn zijn advocaat en vriend Sergei Magnitsky in een Russische gevangenis doodgemarteld, nadat hij de aandacht had gevestigd op hooggeplaatste Russen binnen het ministerie van Financiën die voor $230 mln aan roebels hadden gestolen.

Het boek leest als een thriller, maar het schokkende is dat het non-fictie is. Het laat zien wat voor duister figuur de Russische president Vladimir Putin is.

A history of the United States in five crashes (Scott Nation)

CNBC-presentator Scott Nation duikt de vijf bekendste aandelencrashes uit de Amerikaanse geschiedenis in.  Dit zijn 1907, 1929, 1987, 2008 en 2010. Het boek is geschreven als drama. Bij elke crash stelt hij een persoon of bedrijf centraal. Dat maakt het verhaal spannend en het zorgt ervoor dat je als lezer een goed beeld krijgt van de achtergrond van de vijf crashes. Het helpt de lezer daardoor om het verschijnsel beurscrash beter te begrijpen en dat kan er uiteraard aan bijdragen om een betere belegger te worden. Altijd handig bij de volgende beurscrash, die er absoluut zal komen.

Way of the turtle (Curtis Faith)

Worden fantastische handelaren geboren of worden ze gemaakt? Deze vraag was het uitgangspunt van een weddenschap tussen twee vrienden die in 1983 werkzaam waren in de financiële wereld. De weddenschap vormde de aanleiding voor een legendarisch experiment waarin aan 23 mensen, allemaal met een andere achtergrond, werd geleerd om te speculeren. Sommigen van hen zakten compleet door het ijs, maar de groep als geheel behaalde ruim $100 mln winst.

De auteur van dit boek, Curtis Faith, was de succesvolste van deze handelaren. Hij behaalde in vier jaar tijd een gemiddeld jaarrendement van 80% en verdiende $31,5 miljoen met speculatie op de financiële markten.

The ascent of money: a financial history of the world (Niall Ferguson)

Dit boek gaat over de ontwikkeling van het gebruik van geld, en over het succes ervan. Het boek bevat verrassende informatie over banken, grondstofbeurzen, hedgefondsen en verzekeringsmaatschappijen. Ferguson onderzoekt daarnaast grote financiële gebeurtenissen en stel interessante vragen. Echt een boek dat je als belegger aan het denken zet.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.