Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Tips Karel Mercx, 26 jun 2020 12:30

Kleine goudmijnbouwer met grote toekomst

0 0 Leestijd ongeveer

Goud vind ik een van de interessantste langetermijntrends voor de komende vijf, tien of misschien wel twintig jaar. Daarom tip ik (weer) een goudbelegging.

In het vierde kwartaal van 2015 liet Janet Yellen, de toenmalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, weten dat de Fed in december van dat jaar de rente voor het eerst in negen jaar zou verhogen. Deze normalisering van de rente móest wel voor problemen gaan zorgen in een land waar vijftien jaar lang de schulden sneller waren gegroeid dan de economie. Ik dacht dat hierdoor een begin zou worden gemaakt met het oplossen van de schuldenproblematiek. Dat is tot op heden echter niet gebeurd. Integendeel.

Het wegwerken van de schulden zou op termijn hebben geleid tot normalisering van de goudprijs. In het verleden zijn oplopende schulden namelijk zonder uitzondering samengegaan met waardestijging van goud. Werd dit probleem vervolgens opgelost, dan kwam er altijd een einde aan de opwaartse goudtrend. Deze evenwichtstoestand tussen Amerikaanse aandelen en goud werd historisch gezien altijd bereikt op het moment dat de aandelen in de Dow Jones Index opgeteld evenveel kostten als een troy ounce goud.

Geen evenwicht

Als deze wetmatigheid nog steeds opgaat – en daar ga ik van uit – wat betekent dat dan voor de goudprijs? Op dit moment staat de Dow Jones op $26.025. Een troy ounce goud kost $1700. Het evenwicht tussen goudprijs en aandelenmarkt zou kunnen komen bij $5000 of $10000, in het geval van deflatie, of bij $50.000 als er inflatie komt. Maar welke van de twee het ook wordt, ik ben ervan overtuigd dat goud tot op dat moment een stuk beter zal presteren dan Amerikaanse aandelen.

Naast bovenstaande theorie, die in het verleden altijd heeft gewerkt, zijn er nog andere redenen om uit te gaan van een stijgende goudprijs. Zo hebben centrale banken in elk van de afgelopen twee jaren ongeveer 600 ton aan goud gekocht. Dit zijn de grootste hoeveelheden sinds de afschaffing van de Gouden Standaard in 1971. Er is een grote goudkoper opgestaan, en dat drijft de prijs op. Het is bovendien de verwachting dat centrale banken de komende jaren in dit tempo zullen blijven kopen.

Koopadviezen op goud

Mijn koopadviezen op goud begonnen in 2015 met een ETF op fysiek goud en een ETF met als onderliggende waard de aandelen van goudmijnen. In de afgelopen jaren heb ik vooral bekende aandelen in de goud- en zilverwereld getipt, zoals Wheaton Precious Metals, First Majestic Silver, Franco-Nevada en Barrick. Zolang ik geen vreemde zaken ontdek bij deze bedrijven, blijven deze aandelen koopwaardig totdat de Dow Jones Index op dezelfde prijs noteert als goud. Toch zal ik waarschijnlijk de rit niet afmaken. Amerikaanse aandelen zullen tegen die tijd zo goedkoop zijn, dat ik het een te groot risico zal vinden om te wachten met kopen.

Nieuwe goudtip

Aan al deze goudtips voeg ik nu een nieuwe toe: Dundee Precious Metals. Het is een relatief klein bedrijf. Dat vertaalt zich in een groter risico maar ook in een hoger potentieel rendement. Dundee koopt goudmijnen die slecht presteren, door hoge kosten of andere problemen, en zorgt dat de productie weer rendabel wordt. Het bedrijf heeft goudmijnen in Canada, Ecuador, Namibië, Servië en Bulgarije.

De koers-winstverhouding is 9. Dit is laag, en dat komt waarschijnlijk omdat het bedrijf relatief onbekend is en nog ‘ontdekt’ moet worden. Aan de cijfers ligt het niet, want Dundee heeft een sterke balans. Vorig jaar kwam er $90 mln binnen via de verkopen van goud, $54,3 mln ging naar investeringen en de vrije kastroom bedroeg $36,1 mln. Het bedrijf heeft $13,6 mln in kas en de schulden zijn $5,2 mln. Per saldo is het bedrijf dus schuldenvrij.

In het eerste kwartaal van dit jaar is Dundee begonnen met een dividenduitkering van $0,02 per kwartaal. Op een aandelen koers van $6,14 is het dividendrendement daarmee niet hoog, maar bij een stijgende goudprijs zullen de uitkeringen de komende jaren ongetwijfeld gaan stijgen. Iets anders dat ik positief vind, is dat de oprichters zelf veel geld in het bedrijf hebben zitten. Dit laat zien dat hun belang gelijk is aan dat het van de andere aandeelhouders. De oprichters van Dundee hebben zelf 19,8% van het bedrijf in bezit.

Net als bij andere goudmijnaandelen, is de koers van Dundee de laatste tijd flink opgelopen. Het aandeel staat echter nog altijd lager dan de toppen van 2007 en 2011, en ik geloof dat Dundee heel snel op een nieuw all time high staat als de bullmarkt in goud echt losbarst.

KERNGEGEVENS
Fondscode (ticker) DPMLF
Beurs New York
Hoogste koers 12 maanden $2,72
Laagste koers 12 maanden $6,33
Beurswaarde $1,1 mrd
K/w 2021 9
Dividendrendement 2021 1,3%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ