Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Wim-Hein Pals, 27 jun 2020 09:00

Is de groei het wel waard?

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelen worden sinds jaar en dag onderscheiden in zogenaamde groei- en waarde-aandelen. Groeiaandelen kennen een hoge omzetgroei, soms zonder een cent winst te maken, en de goegemeente extrapoleert de groei vaak tot in lengte van jaren. Beleggers zijn bereid om heel hoge waarderingen te betalen voor de verwachte omzetgroei.

Deze aandelencategorie noteert op hoge koers-winstverhoudingen en koers-boekwaardeverhoudingen. Voorbeelden zijn aandelen van bedrijven in non-cyclische consumptiegoederen en diensten, zoals technologie, software, internet en online verkopen. De waarde-aandelen vertegenwoordigen daarentegen ondernemingen met een groei die meer afhangt van de economische cycli. Denk aan cyclische consumptiegoederen zoals auto’s, fietsen, kleding en airconditioners. Doorgaans kennen deze bedrijven een lage waardering op de aandelenbeurs, dus lage koers-winstverhoudingen en koers-boekwaardeverhoudingen.

Ongekende hoogten

Op de echt lange termijn – veertig jaar of langer – winnen waarde-aandelen het ruimschoots van groeiaandelen. In het afgelopen decennium was het echter andersom, zowel in volwassen als in opkomende aandelenmarkten. Met name Amerikaanse technologie-aandelen hebben de kar getrokken, en ze zijn de afgelopen tijd verder weggespurt.

De huidige waarderingsniveaus zijn gestegen naar ongekende hoogten, vaak meer dan honderd keer de verwachte winst per aandeel – als er al winst wordt gemaakt. Tegelijkertijd zijn waarde-aandelen over het algemeen afgezakt naar zeldzaam lage waarderingsniveaus: laag in de enkele cijfers qua koers-winstverhoudingen en soms zelfs flink onder de boekwaarde van het bedrijf.

Momenteel is dus extreem veel groei ingeprijsd voor groeiaandelen en extreem veel slecht nieuws voor waarde-aandelen. Steeds vaker zien we – bij ieder sprankje hoop op economisch herstel – rotatie optreden in de markt. Dat wil zeggen dat beleggers winst nemen op de peperdure groeiaandelen en deze inruilen voor spotgoedkope waarde-aandelen.

Beleggers vragen zich steeds vaker af of de groei niet wordt overdreven op de aandelenmarkten. Tot nu toe is de rotatie van groei naar waarde nog tijdelijk gebleken. De tijd kan nu echter best eens zijn aangebroken voor een fundamentele trendverandering. Vaarwel dure groei en welkom terug aantrekkelijke waarde?

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!